73-ти сме в света по корупция

Турция отличник на Балканите, скандинавските страни – в света
Обновена: 26 окт 2010 14:39 | 26 окт 2010 14:15, Красимир Ангелов
129
73-ти сме в света по корупция
Снимка: Dnes.bg

България се нарежда на 73-то място в света при изследването на индекса за възприятие на корупцията, изготвен от международната асоциация  Transparency International.

Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта – от 3,8 на 3,6.

В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 – за най-ниско.

Корупционният индекс е комплексен индикатор, базиран на информация, получена от оценката на чуждестранни представители на бизнеса, както и анализатори и експерти от целия свят.

За поредна година отличниците в борбата с корупцията са скандинавските държави и в частност Дания, която е с индекс 9,3.

Следват Нова Зеландия, Сингапур и Финландия, а в дъното са Афганистан, Мианмар (и двете с индекс 1,4) и Сомалия с индекс 1,1.

България, Румъния и Гърция имат най-ниски индекси на възприятие в целия ЕС, посочи изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Според нея липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори и това влияе негативно върху индекса на възприятието на корупцията.

“Този индекс не измерва кое правителство е най-корумпирано, а отчита нивото и разпространението на корупцията в цялото общество”, уточни Ковачева.

От своя страна политологът Огнян Минчев отчете, че намалението на българския индекс е симптоматично с оглед политическите събития в страната.

През изминалата година имаше повишение на индекса вследствие на политическата промяна в страната, но тази година “декларирането на политическа воля не е достатъчно за поддържане на високите резултати”, допълни Минчев.

Той посочи още, че има връзка между ниските резултати на България в битката срещу корупцията и зависимостта на българската енергетика от руски компании.

Политологът подчерта, че Русия е на 154-то място в класацията, а “руските институции и бизнес корпорации възпроизвеждат критично ниско равнище на прозрачността при осъществяването на своята дейност”.

"Не може 100% да си зависим от страни и институции, които са на дъното на таблицата, и да очакват да растеш към нейния връх", подчерта Минчев.

Според изследването средният индекс на възприятието на корупцията в ЕС е 6,3 пункта, а този за страните от Югоизточна Европа е 4,0.

Отличник в региона по отношение на борбата с корупцията за 2010 година е Естония с 6,5 пункта, а Турция изпреварва повечето балкански страни с индекс 4,4 пункта.

“Резултатите от тазгодишния Индекс за възприятие на корупцията показват отново, че тя е световен проблем, който трябва да бъде взет предвид при изработването на глобалните политики за реформи”, отбелязва в заключение докладът на Transparency International.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: корупция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно пропускаш че тук става дума за цялото ни общество! Или ти не си част от него Велики фараоне?
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз викам да се узакони корупцията у нас, то рушветя хубаво нещо бе!
10
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 13 години
Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта от 3,8 на 3,6.В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 за най-ниско."=КОРУПЦИЯТА РАСТЕ
9
5
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 13 години
Я пак виж каква глупост си написал!
8
7
 
3
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Тая международна асоцияция нещо е сгрешила не сме ли по напред в класацията . При верни статистически данни това говори че предприетите мерки от правителството поне в тази насока дават резултата и реалната корупция е намаляла
7
4
 
24
 
! Отговори
Некой бърка преди 13 години
"Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта от 3,8 на 3,6.В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 за най-ниско."От горното следва -> КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ РАСТЕ.
6
1
 
11
 
! Отговори
Akcizi преди 13 години
Нека коментират Цв. Цв. и патрона му.
5
6
 
21
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Тази статия е пълна лъжа 100%сме поне 5 пъти по-зле от Китай,там много не пипат,че за 5 долара отиват на бесилката,а тук най-корумпираните стават министри! :((((((((((
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Русия нивото е критично, а те са едва на 154-то място. Ние сме на 73-то, какво ли е нивото у нас...
3
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
вероятно от тази асоциация,на са запознати с курупционата практика у нас иначе веднага биха ни дали първо място
2
6
 
8
 
! Отговори
ghost преди 13 години
sega osven da varnem trinata koalicia,ina4e ne se klasirame za olimpiadata
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ураааааааааааааааа!!!!!!!