73-ти сме в света по корупция

Турция отличник на Балканите, скандинавските страни – в света
Обновена: 26 окт 2010 14:39 | 26 окт 2010 14:15, Красимир Ангелов
129
73-ти сме в света по корупция
Снимка: Dnes.bg

България се нарежда на 73-то място в света при изследването на индекса за възприятие на корупцията, изготвен от международната асоциация  Transparency International.

Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта – от 3,8 на 3,6.

В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 – за най-ниско.

Корупционният индекс е комплексен индикатор, базиран на информация, получена от оценката на чуждестранни представители на бизнеса, както и анализатори и експерти от целия свят.

За поредна година отличниците в борбата с корупцията са скандинавските държави и в частност Дания, която е с индекс 9,3.

Следват Нова Зеландия, Сингапур и Финландия, а в дъното са Афганистан, Мианмар (и двете с индекс 1,4) и Сомалия с индекс 1,1.

България, Румъния и Гърция имат най-ниски индекси на възприятие в целия ЕС, посочи изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Според нея липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори и това влияе негативно върху индекса на възприятието на корупцията.

“Този индекс не измерва кое правителство е най-корумпирано, а отчита нивото и разпространението на корупцията в цялото общество”, уточни Ковачева.

От своя страна политологът Огнян Минчев отчете, че намалението на българския индекс е симптоматично с оглед политическите събития в страната.

През изминалата година имаше повишение на индекса вследствие на политическата промяна в страната, но тази година “декларирането на политическа воля не е достатъчно за поддържане на високите резултати”, допълни Минчев.

Той посочи още, че има връзка между ниските резултати на България в битката срещу корупцията и зависимостта на българската енергетика от руски компании.

Политологът подчерта, че Русия е на 154-то място в класацията, а “руските институции и бизнес корпорации възпроизвеждат критично ниско равнище на прозрачността при осъществяването на своята дейност”.

"Не може 100% да си зависим от страни и институции, които са на дъното на таблицата, и да очакват да растеш към нейния връх", подчерта Минчев.

Според изследването средният индекс на възприятието на корупцията в ЕС е 6,3 пункта, а този за страните от Югоизточна Европа е 4,0.

Отличник в региона по отношение на борбата с корупцията за 2010 година е Естония с 6,5 пункта, а Турция изпреварва повечето балкански страни с индекс 4,4 пункта.

“Резултатите от тазгодишния Индекс за възприятие на корупцията показват отново, че тя е световен проблем, който трябва да бъде взет предвид при изработването на глобалните политики за реформи”, отбелязва в заключение докладът на Transparency International.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: корупция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами кой бори корупцията у нас ? (Алексей Петров болгарский ТВ герой).
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Турция отличник на Балканите?????
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еееей, едно нещо като хората не можем да направим в тая държава! Срам братя, срам!
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Конграчулейшънс, Борисов!:)))
28
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българските мюсюлмани да пазят тишина вие нямате нищо общо с Турците и Турция промити мозъци!
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Трансперънси": Корупцията в България се е увеличила, чуждият бизнес е разочарован от липсата на реформиУВЕЛИЧИЛА ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНАКОГАТО НАВСЯКЪДЕ НАЗНАЧИХА ГЕЙБЕРИДРУГИ ПИТАНИЯ?
26
0
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
В челната тройка сме
25
0
 
17
 
! Отговори
корумпиран преди 13 години
Жалко и по този показател не можем да влезем в челната десятка
24
8
 
11
 
! Отговори
тц преди 13 години
Ако правителството не спечели битката с престъпноста и новобогаташите, със безумно корумпирания ни съд държавата се закрива... Това правителство няма алтернатива и е първото, което работи в най-тежка икономическа обстановка по време на световна криза. Просто не може така да продължава и това всеки го вижда, но на парвенютата и креатурите не им изнася.
23
5
 
12
 
! Отговори
narod преди 13 години
BRAVO NA SISEDNA TURCIA
22
3
 
7
 
! Отговори
зайченцето бяло преди 13 години
Че кой бори корупцията у нас ? Докато ни управляват догановци, станишевци, гецовци, филчевци, и какви ли не експериментатори, дето се извървиха по ред - ще бъдем най бедния квартал на Европа де факто, с богати БЕЙОВЕ.... и кулаци. И ще си затваряме устите, както го искат експериментаторите у нас !
21
0
 
22
 
! Отговори
????????? преди 13 години
България е отново сред лошите примери за справяне с корупцията, отчете "Трансперънси интернешънъл" в ежегодното си изследване на индекса за справяне с корупцията. В проучването, което обхваща 178 държави, България има индекс 3.6, което е с две десети по-ниско (3.8) в сравнение с 2009 г.Яаааа, излиза, че при Боко, Цецко и другарЕ е по-корумпирано отколкото при СерГея, Симо Ментата и Сополя?
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако "... 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 за най-ниско", то понижение на корупционния индекс от 3,8 на 3,6 всъщност означава НАРАСТВАНЕ на корупцията. Което е тъжно.
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ako избиеш всички съдии и чиновници, ще се наредиш до Сталин и Хитлер. В Ада.
18
14
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Този Трактор е много пекан престъпник и играе заедно със съда и президента. Хич няма да е лесно на ГЕРБ да се справис тях. Цецо хората сме с теб. Продължавай до край. Всички ДС-комунисти-мафиоти в затвора или извън страната.
17
0
 
21
 
! Отговори
Експерт преди 13 години
Лошо Дянков, лошо. Лошо се краде в тая държава. Я виж на кое място сме.
16
2
 
15
 
! Отговори
дддд преди 13 години
Ако избием всички съдии и чиновници, ще се наредим до скандинавските страни :)))
15
1
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 13 години
Мерси подобно!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
balgarina ne e korumpiran toi e pribran!!!
13
8
 
26
 
! Отговори
капо преди 13 години
Браво Борисов, корупцията расте! Няма я тройната коалиция, няма я Масларова, ОВч, и т.н, а тя пак расте...е как става така...Да не би....И ВИЕ ДА СТЕ КОРУМПИРАНИ?