Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи

Изборните сюжети загрубяват месеци преди вота
12 яну 2011 21:43,
603
Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи
Снимка: Булфото

Премиерът, министрите от кабинета и политическите лидери у нас губят доверието на обществото, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в началото на януари тази година.

За една година доверието към премиера Бойко Борисов е спаднало с 15%, сочат резултатите от проучването. Въпреки това доверието към него остава по-високо от недоверието – 47,7% към 42,6%.

С 16 на сто пък се е стопило одобрението към неговото вице Цветан Цветанов.

Министрите от кабинета също масово губят обществено доверие. С около 20% е спаднала подкрепата за Симеон Дянков, Свилен Нейков, Божидар Димитров и Маргарита Попова.

Единственото изключение в правителството е регионалният министър Росен Плевнелиев, който за една година е успял да повиши доверието към себе си с 4 на сто. Социолозите отдават това на факта, че министърът е последователен и не прави противоречиви изказвания. И към него обаче, както и при останалите му колеги от правителството, българите подхождат с повече недоверие, отколкото с доверие.

Само двама политици у нас – премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева, са с положителен рейтинг.

В топ 3 по недоверие сред политиците са лидерът на ДПС Ахмед Доган – 83%, лидерът на РЗС Яне Янев – 81% и лидерите на Атака и ДСБ Волен Сидеров и Иван Костов – 77%.

Намаляло е одобрението и за президента Георги Първанов, кмета на София Йорданка Фандъкова, са над 70% недоверие са председателят на БСП Сергей Станишев и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би получила 31,7% от гласовете на избирателите, сочи още изследването.

Втора ще е БСП с 12%, трета остава ДПС с 5,8%. Атака получава подкрепа от 3,3 на сто, СДС – 2,5 на сто, а ДСБ – 1,2%.

Ако СДС и ДСБ обаче се явяват на избори като Синята коалиция, тя би получили 3%, което означава, че поне една шеста от симпатизантите на двете партии не одобряват коалицията помежду им, коментираха социолозите.

1,2% от хората биха пуснали бюлетина за АБВ-то на президента Георги Първанов. В дъното на класацията са НДСВ с 0,8% и РЗС с 0,5%.

28,9% от гражданите заявяват, че няма да гласуват.

„ГЕРБ запазва и ядрото, и периферията си в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Тя е единствената политическа сила, която запазва и дори подобрява резултата си“, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Според него при предсрочни избори ГЕРБ би имала комфортно абсолютно мнозинство и премиерът е прав, когато плаши опозицията с предсрочни избори, защото той може да ги спечели убедително.

Всички останали политически сили разчитат само на твърдите си ядра без никакви електорални периферии. 
Много е вероятно ГЕРБ да спечелят президентските избори на първи тур, прогнозира Павлов.

Повечето от запитаните смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното по отношение на борбата с престъпността и корупцията и реформите в образованието. Негативно обаче се оценява политиката по отношение на доходите, ограничаването на безработицата, реформите в пенсионната система и здравеопазването.

Скандалът с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева от миналата година оказва най-негативно влияние на обществената нагласа към ГЕРБ и правителството. Заради този случай 22 на сто от българите заявяват, че преди са имали доверие на управляващите, но вече нямат.

Над 20% загуба на доверие на партията са донесли и 16-те депутата, които отидоха на представянето на скъпи телефони с намерението да получат подарък.

Остро хората приемат и реакцията на МВР и прокуратурата спрямо лекарите от Горна Оряховица, скандала с имотното състояние на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов, пътуването на културния министър Вежди Рашидов до Венеция за сметка на актрисата Мишел Бонев и скандала с имотите на Цветан Цветанов.

В изследването обаче не са включени скандалите с подслушани разговори от първите дни на новата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


603
Още по темата: довериеполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
532
2
 
5
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 13 години
Драги ми MG - лично ти, не ти знам възрастта, не правиш ли разлика между милиционер и пожарникар!?! Последния вид беше, дори и при Тато, на най, ама най-ниското интелектуално ниво в соцродината. Позволено беше дори официално да бъдат осмивани в наши си киноленти.
531
6
 
4
 
! Отговори
MG преди 13 години
До Aнонимен, # 572: Приятел, говориш неистини. Бащата на ББ е бил шеф на софийската пожарна, никога не е бил шеф или работещ в софийското управле ние на МВР. Все пак можеш да различиш милиционер от пожарникар. Бащата на Ц.Цветанов е бил най-обикновен шофьор в ЦУ на МВР. Друг е въпросът как с тази заплата е построил вила и два апартаменти.
530
5
 
12
 
! Отговори
Руди преди 13 години
Преди герболетките да се зарадват вижте най отдолу какво пише:"В изследването обаче не са включени скандалите с подслушани разговори от първите дни на новата година."Тоест може би 31-те ви процента вече са под 30 вероятно 25!
529
3
 
15
 
! Отговори
Руди до 568 преди 13 години
Герболетке, толкова ли се заблудена, че смяташ всички които са против малоумното управление на Тиквобойко, за чевнеи и крадци, знаеш ли че това е чист расизъм? А на мен най-ми се повдига он расисти защото те са най-жалките същества, които са по долу от медузите а се считат за по-висша раса.
528
4
 
4
 
! Отговори
MG преди 13 години
От проведеното в началото на януари изследване на Центъра за изследване и маркетинг са получени следните резултати: В топ 3 по недоверие сред политиците са лидерът на РЗС Яне Янев 81% и лидерите на Атака и ДСБ Волен Сидеров и Иван Костов 77%. С над 70% недоверие са председателят на БСП Сергей Стани шев и лидерът на СДС Мартин Димитров. Ако днес се проведат парламентарни избори, СДС получава подкрепа 2,5 на сто, а ДСБ 1,2%. Ако СДС и ДСБ обаче се явяват на избори като Синята коалиция, тя би получила 3%, което означава, че поне една шеста от симпатизантите на двете партии не одобряват коалицията помежду им. 1,2% от хората биха пуснали бюлетина за АБВ-то на президента Георги Първанов. В дъното на класац ията са НДСВ с 0,8% и РЗС с 0,5%.Т.е., заключението за привържениците на РЗС и Синята коалиция,които вземат активно участие в коментарите, е : Уста големи, *** лайнени. Тези от БСП са се втвърдили до твърдото си ядро и след оказаната им помощ от лайнометите на РЗС, ще скочат максимум на 14% при 31,7% за ГЕРБ.
527
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е само това приятелю, Върлите антикомунисти: ББ - баща, полковник от Софийско градско у правление на Народната Милиция, ЦЦ- баща, служител по щата на "зловещата" Държавна сигурност, от близкото обкръжение на шефа на ДС, кои бяха удостоявани с тази чест. По традиция и двамата, макар и с различен профил на образувание, стават служители на МВР, е Гербери, на кои се кланяте- да живее безсмъртната БКП, аплаузи за писаниците ви.
526
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На въжето заедно с Доган
525
3
 
11
 
! Отговори
До 569 преди 13 години
ГЕнеРалБорисов=ГЕРБ, колкото господинът е генерел толкова и ГЕРБ е партия, управлявана еднолично от един страхливец, спомняте ли си кой е бил личният шофьор на шефа на "зловещата" Държавна Сигурност.
524
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов е най доброто за страната другарите от СДС БСП ДПС РЗС АБВ да свикват
523
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
леле мале,имам чувството че тук са събрани всички червени тикви...и явно е така-толкова сте жалки и безпомощни-вие сте за съжаление другарки и другари-знам че много ви боли и ви се наруши рахатлъка,но така ви се пада-гърчите се като червей/всъщност вие сте такива-мазни плужаци/....не ви стига това което окрадохте от народа,че продължавате да се плюнчите-колко живота мислите да живеете-безсмъртни крадци и партизани-повдига ми се от вас...
522
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пилците, ще се броят реално на есен 2011година
521
8
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Благодарим ти другарю, а сега би ли обяснил какво е това БСП?...
520
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво толкова, че е имал фирми? В българия повече от половината хора имат...
519
5
 
17
 
! Отговори
Ето това е Герб преди 13 години
Бойко Методиев Борисов. Днес е един от най богатите хора на България.През 1977г. кандидатства в школата на МВР Симеоново, факултет Държавна сигурност, но е приет в Противопожарна охрана.През 1990г. отказва да подпише декларация за деполитизиране (т.е. остава си комунист, член на БКП), напуска МВР и започва охранителна дейност.Участва в управлението на фирмите:Ипон-1 с баща си Методи Георгиев (бивш служител на Софийско градско управление на МВР); Ипон-2 ; Ипон-Агенция за сигурност и охрана; Интербулпред; Тео Интернационал АД с Румен Николов Пашата (фирмата е уличена в контрабанда с цигари и необслужван кредит към ПЧБ в размер на 1.27 милиарда лева) ; Джи Би травъл къмпъни, свързана със СИК; Прахайм ООД; Будоинвест; Цебра ООД; Ти Би Ай; Химтекс АД и т.н. .
518
4
 
14
 
! Отговори
Amigo преди 13 години
Бойко Методиев Борисов ,Цветан Цветанов заедно с Богомил Бонев са едни от най- младите комунисти в България,станали членове на БКП още на 18 годишна възраст. През 1990 г. Борисов напуска пожарната защото отказва да се деполитизира с думите " За мен партията- майка която обичам е по важна от моята служба". А сега антикомунист.....Гнус ме е от подобни "хора" .За такива има само едно определение - ЛИЦЕМЕР, ЗАВЪРШЕН,НАГЪЛ,БЕЗСКРУПУЛЕН ЛИЦЕМЕР !
517
3
 
13
 
! Отговори
Miren преди 13 години
Удивително е , че има един многозначителен факт от житието-битието на тази персона, в който тя се оглежда цяла като характер и поведение, а общественото мнение дори не го забелязва. Този факт, според личната версия на ББ, е трагичната гибел на дядо му след 9.Х.1944 г. Старателно премълчаван от него до промяната и широко разгласяван след нея, той е определящ за собствения му портрет.Знайно е, че в годините на социализма той се е учил в школата на МВР в Симеоново, в нея той се е дипломирал, там е получил научна степен, сам е преподавал там, работил е и е просперирал в системата на МВР, в МВР е бил приет за член на БКП. Който има дори най-бледа представа за порядките през онова време, знае, че нищо от това и с никого не би могло да се случи , ако той не е бил , както се казваше, до девето коляно проучен, проверен и одобрен. Никой дори с най-малко петънце в личната си или в родовата си биография от гледище на прилаганите тогава норми не можеше не да проникне, а дори да се доближи до МВР и още по-малко в МВР да стане офицер и да бъде приет за член БКП. И не пожарникар, а даже и портиер не можеше да стане. Не можеше, защото МВР беше елитна институция, смятана за преторианска гвардия на властта, и затова на встъпването в нея се гледаше като на рядка привилегия. А Бойко Борисов не с някакъв далечен роднина с неизвестна съдба, а с дядо, което ще рече с човек от най-тесния му семеен кръг, погубен след 9 септември като антикомунист според внушенията, които той сега прави , успешно преодолява всички тези препятствия и работи и просперира в МВР и в МВР става член на БКП, пита се как?Има само два възможни отговора. Или гибелта на дядо си той е укрил по някакъв много ловък начин, или във вида, в който той сега я представя, тя изобщо не се е състояла. Трета възможност няма. А това и в двата случая означава само едно: налице е лъжа и то, дебела лъжа, от негова страна.Уникален случай: станал комунист, въпреки антикомунистическия си произход, сега пък антикомунист, въпреки комунистическото си минанало.
516
6
 
10
 
! Отговори
Илиан преди 13 години
Какви 8 или 10 процента е имал тиквата бе хора ???????/ Та народа го кълне по градове,села,махали и паланки,проклинат го зловещо,не съм чул дето мина и 1 едничка добра дума за този индивид,а вие имал 10 процента одобрение ?. Ако има избори дори и сега мутрите ченгета няма да влязат в парламента и да минат 4-процентната бариера.
515
5
 
8
 
! Отговори
Това предстои.. преди 13 години
Благодарение на тези крадци и некадърници от Гроб и олигарха - милиардер Б.Борисов с прякор още от мутренските му години просто като Тиквата,според списание "Икономист" това очаква България.....Искахте Боко тиквата,на ви сега тиква нааааааа....Рекордна инфлация през 2011 предвиждат икономическите експерти. Лавинообразното увеличение на цените на тока, водата и храните ще стопи още повече доходите на населението. През тази година българинът рязко ще обеднее.Още в първите дни на 2011 стана ясно, че до два месеца цената на хляба ще се увеличи с 20%. Земеделският министър Мирослав Найденов се опита да успокои хората, че скокът ще е едноцифрен 9%, но прогнозата му няма изгледи да се сбъдне. Олиото в момента се продава за 3 лева на литър, като към средата на годината се очаква да скочи на 5 лева.Стандарт "Стара планина" доведе до поскъпване на всички местни продуктиВъведените стандарти Стара планина за месни и млечни продукти доведе до увеличение на цените и в този отрасъл. Така и не стана ясно кой контролирали качеството на този вид храни, но цените им необратимо скочиха.
514
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Хора,по миналата вечер по телевизия СКАТ в предаването където гостува политолога Валентин Вацев показа данни от проучване на независими и коректни социолози и според допитването ГЕРБ/ГРОБ/ губи изборите,Велизар Енчев водещия каза " това е прекрасна новина,Ако изборите са днес ГЕРБ/ГРОБ / губи" но Вацев го поправи " Да,губи катастрофално". Не се отчайвайте граждани,хората се осъзнаха,но не трябва тези некадърници само да си подадат оставката,а съд за националната катастрофа до която ни докараха !
513
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Вчерашно паралелно проучване на независими социологически агенции след скандала със записите за огромните кражби от контрабанда на крадците от Герб,след рекордната инфлация за последните години като хранителните продукти се увеличиха за няколко месеца близо 2 пъти,драстичен скок на акцизи,горива,ток,газ,услуги...Ето......Агенция Медиана - Герб- 8 процента , БСП-12 процента,Синя коалиция- 6 процента ,ДПС- 5 процента, РЗС- 4 процента ,Атака- 2,6 процента.Галъп- Герб - 6,8 процента...Това е..