Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи

Изборните сюжети загрубяват месеци преди вота
12 яну 2011 21:43,
603
Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи
Снимка: Булфото

Премиерът, министрите от кабинета и политическите лидери у нас губят доверието на обществото, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в началото на януари тази година.

За една година доверието към премиера Бойко Борисов е спаднало с 15%, сочат резултатите от проучването. Въпреки това доверието към него остава по-високо от недоверието – 47,7% към 42,6%.

С 16 на сто пък се е стопило одобрението към неговото вице Цветан Цветанов.

Министрите от кабинета също масово губят обществено доверие. С около 20% е спаднала подкрепата за Симеон Дянков, Свилен Нейков, Божидар Димитров и Маргарита Попова.

Единственото изключение в правителството е регионалният министър Росен Плевнелиев, който за една година е успял да повиши доверието към себе си с 4 на сто. Социолозите отдават това на факта, че министърът е последователен и не прави противоречиви изказвания. И към него обаче, както и при останалите му колеги от правителството, българите подхождат с повече недоверие, отколкото с доверие.

Само двама политици у нас – премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева, са с положителен рейтинг.

В топ 3 по недоверие сред политиците са лидерът на ДПС Ахмед Доган – 83%, лидерът на РЗС Яне Янев – 81% и лидерите на Атака и ДСБ Волен Сидеров и Иван Костов – 77%.

Намаляло е одобрението и за президента Георги Първанов, кмета на София Йорданка Фандъкова, са над 70% недоверие са председателят на БСП Сергей Станишев и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би получила 31,7% от гласовете на избирателите, сочи още изследването.

Втора ще е БСП с 12%, трета остава ДПС с 5,8%. Атака получава подкрепа от 3,3 на сто, СДС – 2,5 на сто, а ДСБ – 1,2%.

Ако СДС и ДСБ обаче се явяват на избори като Синята коалиция, тя би получили 3%, което означава, че поне една шеста от симпатизантите на двете партии не одобряват коалицията помежду им, коментираха социолозите.

1,2% от хората биха пуснали бюлетина за АБВ-то на президента Георги Първанов. В дъното на класацията са НДСВ с 0,8% и РЗС с 0,5%.

28,9% от гражданите заявяват, че няма да гласуват.

„ГЕРБ запазва и ядрото, и периферията си в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Тя е единствената политическа сила, която запазва и дори подобрява резултата си“, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Според него при предсрочни избори ГЕРБ би имала комфортно абсолютно мнозинство и премиерът е прав, когато плаши опозицията с предсрочни избори, защото той може да ги спечели убедително.

Всички останали политически сили разчитат само на твърдите си ядра без никакви електорални периферии. 
Много е вероятно ГЕРБ да спечелят президентските избори на първи тур, прогнозира Павлов.

Повечето от запитаните смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното по отношение на борбата с престъпността и корупцията и реформите в образованието. Негативно обаче се оценява политиката по отношение на доходите, ограничаването на безработицата, реформите в пенсионната система и здравеопазването.

Скандалът с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева от миналата година оказва най-негативно влияние на обществената нагласа към ГЕРБ и правителството. Заради този случай 22 на сто от българите заявяват, че преди са имали доверие на управляващите, но вече нямат.

Над 20% загуба на доверие на партията са донесли и 16-те депутата, които отидоха на представянето на скъпи телефони с намерението да получат подарък.

Остро хората приемат и реакцията на МВР и прокуратурата спрямо лекарите от Горна Оряховица, скандала с имотното състояние на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов, пътуването на културния министър Вежди Рашидов до Венеция за сметка на актрисата Мишел Бонев и скандала с имотите на Цветан Цветанов.

В изследването обаче не са включени скандалите с подслушани разговори от първите дни на новата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


603
Още по темата: довериеполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Амиго, Амиго,като с ***,*** го!
511
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даааа! Компроматната война е в стихията си. От това по-хубаво няма. Ще си траем и накрая ще спечелим. Познайте кои сме?
510
3
 
13
 
! Отговори
kk преди 13 години
Това социологическо изследване от месец юли 2010 година ли е?Преди няколко дни социологическите изследвания сочеха 22% подкрепа за ГЕРБ!
509
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Похвалих те, че си *** и ти се зарадва! Това го повтаряш за 12 път, като очаквам да повториш 12ти път и останалите листчета. А слез долу и виж пощата, дали не са пристигнали други, че тези вече ни втръснаха!
508
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лъжеш се! Пет са! Но се предствавят с по 10 различни имена, но се познават по еднаквия стил на коментарите и по това, че ги повтарят на всяка страница!
507
6
 
11
 
! Отговори
Amigo преди 13 години
Бойко Методиев Борисов ,Цветан Цветанов заедно с Богомил Бонев са едни от най- младите комунисти в България,станали членове на БКП още на 18 годишна възраст. През 1990 г. Борисов напуска пожарната защото отказва да се деполитизира с думите " За мен партията- майка която обичам е по важна от моята служба". А сега антикомунист.....Гнус ме е от подобни "хора" .За такива има само едно определение - ЛИЦЕМЕР, ЗАВЪРШЕН,НАГЪЛ,БЕЗСКРУПУЛЕН ЛИЦЕМЕР !
506
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безкрайно съм щастлив от факта,че чрез този сайт лесно могат да се преброят всички *** същества!И оказва се, че броят им далеч не е толкова голям,колкото им се иска!Максимум 50 бетонни червени кратуни под различни имена.
505
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знайте ли, че на Станишкатаотдавна не му става п..катаи Бесепарките без кефгласуваха и стана шеф.Но сложна дума политикасе състои от "пол" и "тика"!!Не ти ли става инструментаси просто "политико -мента"!И казвам ти другарю туй:"Къде си тръгнал ти без ..й?Днес няма място Импотентав правителство и в парламента!"Да бъде вожда ни любимздрав български достоен син!Не може импотентна сопада ни представя из Европа!Затуй днес призовавам Вас:Не давайте му своя глас!Ако отново е на власт,ще ни продаде от завчас!
504
5
 
12
 
! Отговори
БТПП преди 13 години
Ние представителите на бизнеса проклинаме деня когато толкова нагли крадци начело с една мутра дойдоха на власт и погребаха нашата мила родина. След управлението на тези вече нищо няма да е в състояние да спаси страната ни от разрухата до която ни докараха. А ето прогнозата на чуждестранните икономисти за безпрецедентното по своите кражби управление на " Гангстера в костюм" както наричат Борисов.....Родният бизнес ще продължава да се гърчи и да затваря работни места. Причината е в некоректността на държавата. Много фирми още чакат парите си за извършени обществени поръчки. Държавата не е върнала и ДДС- то на предприемачите, така че те няма как да реинвестират през 2011 г.Отговорност за връщането на чуждите инвестиции отново носят управляващите. Постоянното сменяне на позицията на правителството относно ключови въпроси, е огромна пречка за връщане доверието наБезработицата ще продължи да се увеличаваБезработицата ще продължи да се увеличавачужденците у нас. Евтината работна ръка вече не е достатъчен стимул. Инвеститорите вече търсят квалифицирани кадри, които уви, напускат България.
503
6
 
4
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 13 години
Като съборите Борисов да не забравите да гласувате за мен! Аз Ви дадох материалите за компроматите!
502
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чуйте всички моя вик:Бати Бойко е ЛАИК!Бати Бойко е КОПОЙ,БКП-то люби ТОЙ!
501
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ = EPIC FAIL
500
8
 
3
 
! Отговори
al преди 13 години
егати му се и работата тука явно преобладават червените хмери!! не им стига че ни докараха до просешка тояга ,а и щом видят някой да прави нещо положително гледат да му сложат читала на вратъ,за да не може да прогресира и прави полезни неща!в *** и абсурдната държава живеем.С тези черногледи комунисти нищо добро не ни очаква
499
2
 
13
 
! Отговори
ГРОБ изнесе и житото преди 13 години
Житото от реколта 2010 е изнесено и продадено зад граница. След по- малко от три месеца цената на хляба ще скочи двойно, защото на производителите ще им се наложи да внасят пшеницата отвън. Поскъпването на хлебнаата пшеница ще повлече след себе си и увеличение на цените на млечните и месните продукти, сигнализират от бранша на мелничарите и хлебопроизводителите.Милиони тонове жито са били изнесени през миналата година, като само от хлябпристанище Варна 1,214 млн. тона са тръгнали за чужбина.
498
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти май наистина си за психиатрията! Този измислен коментар го повтаряш на всяка страница! Толкова, ле не може да измислиш нещо друго, или ти свършиха листчетата от БСП? Имаш общо 4-5 листчета и ги повтаряш на всяка страница! Яж си старата планина и си купувай олио от 5 лв и хляб от 2.50, а ние ще си ядем пържоли от 6 лв, хляб по 60 ст и олио от 2.20 /това са цените от Кауланд.
497
0
 
5
 
! Отговори
мдаааа преди 13 години
Плевнелиев е пич, евала, а за Боцо... не'ам думи!
496
2
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
..."градове, села, махали и паланки"...............................................................................................................................Ти си втори Левски бе... - но защо броиш избирателно?...
495
1
 
2
 
! Отговори
Б.Борисов преди 13 години
Недей да обиждаш моя идол чийто уши разтривах !!!!!!.
494
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А аз най-много се срамувах от простотията на вожда ви Т.Живков !
493
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чуйте всички моя вик:Бати Бойко е ВЕЛИК!Бати Бойко е ГЕРОЙ,БСП-то срина ТОЙ!