Не сме популисти, отсече Младенов

Вдигането на минималната заплата щяло да съживи потреблението
Обновена: 11 юни 2011 11:31 | 11 юни 2011 11:31,
151
Не сме популисти, отсече Младенов
Снимка: БТА

Вдигането на заплатите ще съживи потреблението, което е важно за бизнеса. Това коментира пред Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Търсехме пресечна точка между социалната и икономическата област, и възможностите на бюджета, за да стана факт увеличаването на минималната работна заплата с 30 лева от 1 юли", обясни той.

Младенов посочи, че за увеличението има икономически и социални предпоставки. Това е част от целенасочена политика, а не предизборен трик. "Ние не сме популисти", категоричен е Младенов.

Той изрази готовност да предложи на съвета за тристранно сътрудничество минималната работна заплата да се откъсне от други плащания - например с формирането на таксата за преглед при лекар, която сега се изчислява като 1% от минималната работна заплата.

Увеличената производителност на труда е в основата на вдигането на минималната работна заплата. "Производителността на труда за миналата година е с 6,6%. Производителността на труда за първото тримесечие на тази година е с ръст 4,9% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Откакто за последно се увеличи минималната работна заплата, която стана на 1 януари 2009 г. 240 лева, от тогава до сега общият ръст на производителността на труда е с 10,4% по-голям", заяви министър Тотю Младенов.

Министър Младенов припомни, че увеличението на заплатите ще коства на бюджета 19 млн. лева.

Да видим какви са възможностите на бюджета и тогава да говорим за разпределението на пенсиите, призова социалният министър.

Още по темата
На въпрос какъв е аргументът за увеличаване на пенсиите, Младенов посочи ръста на основни хранителни продукти и горивата, който предполага известно компенсиране.
 

"Без да се нарушава дефицита, финансовата дисциплина и всички възможности от преизпълнение на приходите да отидат за компенсирането на доходите от пенсия - това е честната позиция", коментира Тотю Младенов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Писмо до Васил Левскинаписано от Таня - ученичка в 11 класСпи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб!Добре си ти. От там не виждаш... съдбата на достойния ни род.Не виждаш майките, които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове.Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве.На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори....Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст.Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.
45
1
 
9
 
! Отговори
Чудо преди 13 години
И сега като настане едно харчене ... направо всеки вече ще може като Чичо Скруч да се въргаля в злато ...
44
0
 
17
 
! Отговори
Прав си 40 преди 13 години
Един работник на бензиностанция продава стока на същата цена като б белите държави /вероятно и същото количество/.За тази работа получава 250 евро,а другия 1200 евро.Значи има нещо гнило,но не в Дания.
43
1
 
22
 
! Отговори
ХиХи преди 13 години
Леле сега това увеличение на заплатите как ще го изхарчат. Внимавайте с инфлацията, че с такова рязко увеличаване на доходите не се знае какъв ще е ефекта.
42
2
 
21
 
! Отговори
Наглост нон-стоп ! преди 13 години
Такива нагли политици може да се намерят само в Бантустана ! Няма втора толкова негодна държава в Европа. *** ли сме, ***, страхливи... не знам. Но е факт, че французите щяха да са го обезглавили този убавец, ако им беше наприказвал тези глупости ! Гърците на протестите си носят плакат с надпис: ТИХО ДА НЕ СЪБУДИМ БЪЛГАРИТЕ :)
41
3
 
14
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Да вземе да си оправи зъбите този Младенов :))
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Народа трябва да се щави до дупка,а за да не умре от глад да му се подхвърлят стинки.
39
2
 
21
 
! Отговори
Уравнение преди 13 години
ГЕРБ = БСП = тотален провал !
38
1
 
18
 
! Отговори
ДА! до 15 преди 13 години
Ти ли ще ми казваш къде да ходя бе,какъв си ти?! Само ти казвам елементарни факти и правя сравнение между държава,членка на ЕС и една диктатура!! Искам тука да се плащат реални заплати,а не мизерни жълти стотинки! Как така един бачкатор за една и съща работа в емиграция му се плащат 7-8 пъти по-висока заплата,а?
37
0
 
23
 
! Отговори
Луцифер преди 13 години
Не сте популисти,некадърници сте.Какво мислите,че се купува с 30 лв. Че то само увеличението на тока ще ги изяде.Ако ви няма,вероятно нещата ще тръгнат.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нье смье популисти,само мъничко.Надпис над входа на института за насърчаване на социалното потребление с минимална заплата:"Шъ ви вдигнем мин заплата,за да може наште ора бизнесмени дружно и картелно да вдигнат още цените и да ви изцицат до дупка."
35
0
 
23
 
! Отговори
Този е нагъл :) преди 13 години
А какви са? Само тотален *** ще повярва, че вдигането на пенсиите не във връзка с изборите :) Изобщо кой *** вЕрва на тези провалени политици от ГЕРБ ???? Неопитни, нагли и некадърни - това са те !!!! С нищо не са по-читави от гнусните крадци от БСП !!!
34
0
 
7
 
! Отговори
До Евросъдия преди 13 години
Прав си абсолютно. Как ще има пари за нормалните българи - вкл'чително и за ниските ЗАРАБОТЕНИ пенсии и за орязаните (ТАВАН??) на пенсиите.
33
7
 
5
 
! Отговори
Евросъдия преди 13 години
От 2.5 милиона пенсионери, повече от 1 млн. са "инвалиди" (демек всеки 2-ри срещнат пенсионер е "инвалид??"), социални?!! пенсионери (демек нито лев през целия си живот не са дали на държавата /пенсионната система/), *** майки с по 5-6 деца, които не учат, а парите се изпиват, огромна сива икономика (хора, които не внасят никакви данъци, а след това ще искат пенсии, защото "държавата е длъжна?!.... и ползват Пирогов без да имат и лев здравна осигуровка) и т.н. български шмекерии. Е ...
32
0
 
21
 
! Отговори
Хелзо преди 13 години
Искам да отбележа нещо.Все още не се знае с колко ще се увеличат тока и парното.Ако си спомняте, само ни убеждаваха, че ще бъде около 1-5 процента, но точен отговор така и нямаше.Тоест. 30 лева повече от 1 юли(и това е реализирано само в големите фирми, които са задължени да представят реален доход и т.н.).Дотук добре и тези пари не са нищо, поне една сметка по - малко, НО, според вас с колко ще се увеличат ток, парно и изобщо хляб и производни.Тея 30 лева СИ ГИ ЗАВРЕТЕ ОТЗАД ДЕБЕЛОВРАТИ Л**НА.
31
0
 
18
 
! Отговори
Гениалковци преди 13 години
Тая реч са я мислили с Дянков докато са броили овце на заспиване ...Как не намериха пресечна точка в някой клозет и да пуснат водата след като се гмурнат в него, като си вземат Боко да ги води из канала ...
30
0
 
15
 
! Отговори
az_skeleta преди 13 години
Вдигането на заплатите ще съживи потреблението, което е важно за бизнеса. Това коментира пред Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.това го каза Костов още когато герб решиха да замразят минималната заплата. Не го ли е срам министъра? Що не измисли нещо и той, вместо да цитира!!!
29
1
 
20
 
! Отговори
аман от лъжи преди 13 години
АМИ КАКВИ СТЕ? 19 МЛН.ЛВ. ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ.АМИ 1 КМ.ОТ БОКОВАТА МАГИСТРАЛА Е 20 МЛН.ЛВ.,САМО ЕДИН КИЛОМЕТЪР!!! И ДА НЕ ЛЪЖАТ И БОЙКО И ОСТАНАЛИТЕ,ЧЕ МАГИСТРАЛИТЕ СЕ СТРОЯТ С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ.БЮДЖЕТЪТ "КИХА" ЩЕДРО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ЗА КЕФА И РЕКЛАМАТА НА ТИКВАТА.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"тоя е луд,или по скоро ние сме луди да го слушаме"Да си видял луд да си признае, че е такъв?
27
0
 
8
 
! Отговори
даскалка преди 13 години
а по време на учителската стачка се стигна до гениалния извод,че повишението на заплатите на учителите ще доведе до бум в потреблението ,следвано от голяма онфлация. кое е вярното,самозвани икономисти?