Не сме популисти, отсече Младенов

Вдигането на минималната заплата щяло да съживи потреблението
Обновена: 11 юни 2011 11:31 | 11 юни 2011 11:31,
151
Не сме популисти, отсече Младенов
Снимка: БТА

Вдигането на заплатите ще съживи потреблението, което е важно за бизнеса. Това коментира пред Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Търсехме пресечна точка между социалната и икономическата област, и възможностите на бюджета, за да стана факт увеличаването на минималната работна заплата с 30 лева от 1 юли", обясни той.

Младенов посочи, че за увеличението има икономически и социални предпоставки. Това е част от целенасочена политика, а не предизборен трик. "Ние не сме популисти", категоричен е Младенов.

Той изрази готовност да предложи на съвета за тристранно сътрудничество минималната работна заплата да се откъсне от други плащания - например с формирането на таксата за преглед при лекар, която сега се изчислява като 1% от минималната работна заплата.

Увеличената производителност на труда е в основата на вдигането на минималната работна заплата. "Производителността на труда за миналата година е с 6,6%. Производителността на труда за първото тримесечие на тази година е с ръст 4,9% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Откакто за последно се увеличи минималната работна заплата, която стана на 1 януари 2009 г. 240 лева, от тогава до сега общият ръст на производителността на труда е с 10,4% по-голям", заяви министър Тотю Младенов.

Министър Младенов припомни, че увеличението на заплатите ще коства на бюджета 19 млн. лева.

Да видим какви са възможностите на бюджета и тогава да говорим за разпределението на пенсиите, призова социалният министър.

Още по темата
На въпрос какъв е аргументът за увеличаване на пенсиите, Младенов посочи ръста на основни хранителни продукти и горивата, който предполага известно компенсиране.
 

"Без да се нарушава дефицита, финансовата дисциплина и всички възможности от преизпълнение на приходите да отидат за компенсирането на доходите от пенсия - това е честната позиция", коментира Тотю Младенов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
.. преди 13 години
тоя е луд,или по скоро ние сме луди да го слушаме
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Значи какво става?! Повишават се осигуровките, таксите при личния лекар и т.н таксички. Реалните доходи докато не се повишат няма да се съживи потреблението."Е хайде не преувеличавай! Колкото за една гола вода, все ще има.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До тук поне един да му вярва...
23
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 13 години
Защо има толкова много таксички вързани с минималната заплата? Премахнете връзката на всичко с минималната заплата бе да ви ***!!
22
0
 
11
 
! Отговори
zz преди 13 години
Dolen *** si Mladenov!!!!
21
0
 
13
 
! Отговори
1111 преди 13 години
То ще вдигне потреблението, но на по-тесен кръг от хора. А, че безработицата може да се вдигне не се споменава :)
20
2
 
1
 
! Отговори
CITAT преди 13 години
АХС
19
1
 
17
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Какво потребление ще съживи бе ***?! 30 лв?! Нищо няма да съживи, още повече ще свие потреблението, какво ме грее мен минималната заплата, и кой взима мин. заплата?! Частните фирми масово осигуряват хората си на мин заплата, и дават останалото на ръка. Значи какво става?! Повишават се осигуровките, таксите при личния лекар и т.н таксички. Реалните доходи докато не се повишат няма да се съживи потреблението. Другото си е предизборен популизам на който малко хора ще се хванат.
18
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
политик..що е то? човек в човешка кожа казващ на черното бяло
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От 1 юли ще съживим потреблението. Аз пък казвам ще съживим ДОЕНЕТО. Нови цени на тока,парното,горивата,водата.....Тотьо,Тотьо .Вятър те вее на гербаво магаре.
16
0
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 13 години
Слушам го тоя снощи в "Панорама" и за малко да му повярвам ,абе от къде се навъдихте такива мазноговорещи,абе вие нас за балъци ли ни вземате колкото по-вече говорите глупости разбирам,че мястото не ви е там горе това вашето не е и популизъм,а жив цинизъм и подигравка с хората.Стига с това уж увеличение на заплати и пенсии просто спрете увеличаването например на тока ама това не споменавате .За това Герб= Граждани емигрираите от Република България .
15
9
 
0
 
! Отговори
dd преди 13 години
Do nomer 8 mi v hodi v Belarus be brat4e katomisli6 4e e tolkova hubavo,predi niakolko godini v Francia vidiah edno mom4e pe6a be6e minal granicite ot Belarus do Francia,ti pone moje da si hvane6 reisa i samoleta i daotide6 kadeto si poiska6
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно пък днес ли бе, Тотьо! Точно днес ли, като изпратихте сума ти хора в гробищата, ще трябва да смущаваш и покоя им?!
13
1
 
24
 
! Отговори
ами преди 13 години
***!Това не е подигравка с хората а ГАВРА!Тоя вярва ли си като ги говори тия глупости?
12
1
 
16
 
! Отговори
blackradio преди 13 години
Абе Тотьо не търси пресечни точки ами отправна точка откъдето ще се изнесеш по-бързо и по-надалеч. Кат си дигнал минималната работна заплата и хората хукнали да работят повече ? Що за глупости ? Хората си работят и имат някакво к.п.д. Ако работят повече през следващите дни се уморяват повече и започват да работят некачествено. Вдигането на заплатите е за да живеят по-добре твоите сънародници, които те хранят ***.
11
0
 
21
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
"Не сме популисти, отсече Младенов"ДАЛИ НЕ СТЕ, ЩЕ ГО КАЖЕМ НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НА ИЗБОРИТЕ НА ЕСЕН. ДОСЕГА ВИДЯХМЕ, ЧЕ ПРАВИТЕ НЕ САМО СЪЩИТЕ ПРОСТОТИИ КАТО ПРЕДИШНИТЕ 20 ГОДИНИ УПРАВЛЯВАЛИ НИ, НО ДАЖЕ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ..."Вдигането на минималната заплата щяло да съживи потреблението"ТОВА АКО ГО ЧУЯТ ИКОНОМИСТИ КАТО КЕЙНС И АДАМ СМИТ, ЩЕ СЕ ОБЪРНАТ 100 ПЪТИ В ГРОБОВЕТЕ СИ......ЕГАТИ ПРОСТОТИИТЕ, ВЕРНО СТЕ МНОГО ЗЛЕ В ИКОНОМИЧЕСКАТА МИСЪЛ ВСИЧКИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО
10
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 13 години
Вдигане на минималната заплата ще доведе до увеличение на потребителската такса при лекаря на 7 милиона. Какво е направила държавата за бизнеса та предлага увеличение на заплатата. Работа ли е подсигурила, машини ли е доставила, работници ли е намерила. Ходят с едни светломери по цеховете мерят и слагат глоби дълбоко заинтерисувани за здравето на хората.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ще вдигне потреблението".Ще го вдигне, но на едрите риби. А на малкото зъбно колело наречено народ свят ще му се завие!
8
1
 
27
 
! Отговори
ДА! преди 13 години
Голямо оживление ще настане!...С един лев на ден какво може да си купиш,че нещо не се сещам??!!...Станахме за смях на цели свят! Ето в Беларус средна заплата 100 лева обаче един хляб 15 ст. и кило месо 1.30! И ги има,магазините пълни и хората живеят нормално! И всичко това при положение,че имат диктатура!...Толкова сме жалки с нашето овчедушие,уникални сме!...
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Намерете начин да намалите парите за ***, премахнете професията "*** майка" и ще се намерят пари за свестните работещи хора!