Бойко Найденов: Намерена е плът, която потвърждава най-лошото

Фокусът на печата отново е експлозията в складовете за боеприпаси
Обновена: 8 юни 2012 07:03 | 8 юни 2012 06:58, Петя Славова
151
Бойко Найденов: Намерена е плът, която потвърждава най-лошото
Снимка: Булфото

"В близост до кратера на мястото на взривения цех е намерен GSM. GSM означава, че са нарушени процедурите. Това заяви министъра на отбраната Аню Ангелов, цитиран от в. „Българска Армия” - Явно е, че са нарушени и самите процедури при манипулация с този снаряд, в резултат на който е възникнал взривът. Явно е според нашите експерти, че силата на взрива е с 10 т тротил еквивалент в самия цех. Това означава, че освен дейностите по утилизация, там са били складирани и други боеприпаси, което е в крещящо нарушение със съответните правила за съхранение на боеприпасите."

Отново във фокуса на печатните издания на 8 юни е експлозията в складовете за боеприпаси край стралджанското село Лозенец.

Според „Труд” в момента МВР и Министерството на отбраната си подават топката по въпроса кой носи отговорност за взривовете.

Главният прокурор Бойко Найденов заявява пред"24 часа”, че ще влезнат в разрушения цех, веднага след като периметърът бъде обезопасен. В отговор на въпроса дали има нови факти около изчезналите работници, Найденов казва: "Доколкото разбрах, са намерени парчета плът, което потвърждава лошите очаквания. Ще се правят ДНК експертизи, които със сигурност да установят на кого принадлежат. Според Найденов на този етап не може да се потвърди и че причината за взрива е използван GSM:  "Един от тях действително беше включен, но дали е звънял, не знам."

Според експертът по сигурността към Стоична община Иван Бояджиев, урокът от Челопечене не е научен. Пред "Монитор" той обяснява: "В случая с взривовете край Лозенец има нещо тревожно - в съседни помещения са съхранявани оръжия, с които фирма "Берета трейдинг" търгува, и боеприпаси, предназначени за обезопасяване. Това е точното название на дейността, а не утилизация, която е латинска дума и означава използване на отпадъчен продукт за нови цели. Утилизацията включва много други дейности освен обезопасяването на взривове...

Предполагам, че в склада край Лозенец е имало много повече боеприпаси от допустимото. Той просто е бил претоварен.

Още по темата

Вторият взрив е бил с над 10 тона тротилов еквивалент, за сравнение ще ви кажа, че терористите взривяват една лека кола с 500 грама. Струпването на огромни количества боеприпаси и близо до тях на оръжие, е опасно, защото при взрив гърми всичко. Затова и почти всички сгради там са разрушени. Има и още едно нарушение Ц доколкото разбирам в самото помещение за обезопасяване е имало струпани боеприпаси, което също е недопустимо."

Общо 103 ракетни снаряда са заловени в микробус край Сливен, съобщава в днешния си брой "Стандарт". Най-вероятно те са изнесени от авиобазата "Безмер", а опасната пратка е била превозвана от двама мъже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко това е замитане на следи от една престъпна дейност!Какво означават тук няколко човешки живота?Трябва да се вземат мерки , но не ГЕРБ е партията , която може да се справи с това!Трябваше да има поне ОСТАВКИ!
21
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Главнокомандващ е Роската! Той да дава обяснения!
20
8
 
50
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ако тоя цивилен, необозначен микробус, пълен с ракети го беше нацелил един ТИР, какво щеше да стане ?
19
8
 
53
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Излезе...новина,че край Ямбол е задържан бус с откраднати от авиобаза Безмер голямо количество 30мм неуправляеми снаряди.Какво става в тази остатъчна...армия,защо не сипазят надеждно складовете,ще има ли...оставки по висшата армейската верига.До кога армията ни ще бъде...оставена,на свободно...падане.
18
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ще е е *** здравия телефон, да не се стопи или да е на хиляди парчета от толкова много взривове, суигурно и тъч скрийн още му е работел. А може би е бил с шайба ? Вероятно тя я произвела искра.
17
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко, че на мястото на тримата работници не са били Боко, Цоко и Моника Дянкова Люински! България сега щеше да е едно по-добро място за живеене! Всички знаем какво естанало с тримата работници, но властта не иска да го каже на глас! Дай Боже сили на близките!
16
8
 
42
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Аню ако имаше достоинство..... Това е един канцеларски плъх които всяка стъпка в проф. кариера е постигнал с г*олизане!
15
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да, подхвърлен джиесем - а откраднатите оръжие - в хванатия бус (и нехванатите от полицията) и замаскирането на следите после чрез взрив - за това какво?
14
9
 
56
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Вече е ясно. Виновни са умрелите,защото са имали в джобовете си JSM и.?Глупости на тракалета.Отново "заметахме истината под килима",отново неуки журналистчета се упражняват на теми, от които нищо не разбират. Истината е една. Много министерства ,много министри,премиери, президенти-няма държава.Жалко за България!
13
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Мъж и жена се хвърлиха от хотел, открито е бебе в една от стаите"Ето резултата от управлението на ГЕРБ!
12
9
 
37
 
! Отговори
ся остава преди 12 години
и Безмер .... леле !!!!
11
8
 
46
 
! Отговори
олеле преди 12 години
Цивилен микробус със 103 ракети "въздух-земя" е задържан в Сливен в четвъртък следобед. Полицаи спрели микробуса на пътя Сливен Ямбол. При проверка на документите се оказало, че единият протокол за оръжието е фалшив.Двама цивилни са превозвали 103 неуправляеми реактивни снаряда, съобщи заместник-окръжният военен прокурор полковник Христо Тинев, предаде БНР. При първоначалния оглед на задържаните муниции е установено, че ракетите са от военната база в Безмер, каза още Христо Тинев, цитиран от БНТ.
10
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да благодарят на ГЕРБ! Мир на праха на тези трима работници!
9
9
 
61
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
След всичко случило се в последните 2 месеца, всеки министър на отбраната, с поне малко достойнство, би подал оставката си.
8
8
 
48
 
! Отговори
осама преди 12 години
Продадоха снарядите извън граница и сега ИНЦИДЕНТ!
7
10
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При ТИКВОКРАЦИЯТА човешкият живот не струва пукнат грош!
6
9
 
57
 
! Отговори
? преди 12 години
А приятелят на Веселин Маринов не би трябвало да си прекъсне воаяжа и да хване първия полет, за да обясни какво се случва?Това не е ли най-нормалното?На какъв съвет на министри е отишъл тоя?То държавата няма, ама има министри........
5
8
 
44
 
! Отговори
До-1 преди 12 години
...батко и тези около батко ти имат мнооооооооого важна работа мноооооого далече от тук...па в края на крайщата опасно си да се мотат в близост щото всичко гърми или се срива в Бг
4
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Би било божие чудо, ако са живи тези трима човека. Говорим за преживян от тях огромен взрив а после и три дни без храна и вода...минимален шанс за оцеляване...Дано да са живи и здрави !!!
3
8
 
62
 
! Отговори
глас от народа преди 12 години
намерили части от мобилен .. а части от стотици струпани на куп снаряди не намерихте ли? всеки може да подхвърли счупен мобилен, но не всеки има снаряди.. пак умрелите виновни - щото да не плати собственика .. ние да не сме от Левуново? И на децата им беше ясно още в първите минути, че тия хора край кратера, дълбок 4 метра просто са станали на парчета