След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фактурата-разбираема,но не и сметката намалена.Аз и сега разбирам фактурата.НЕ ПРИЕМАМ 60% ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАТОВАРВАЩИ СМЕТКАТА МИ ДОБАВКИ.Не се правете,че с разбираемите сметки ще туширате недоволството на хората от високите цени.
395
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 11 години
НЕ се косете в енергиината мафия има много"семерджиевци", как ще ги направим милионери ,ако не ни крадът?
394
0
 
5
 
! Отговори
запозната преди 11 години
СЕМЕРДЖИЕВ е бил с 5000 лева заплата, но това не му пречило да участва в корупционни схеми за милиони.Затова е висока цената на тока и парното.
393
0
 
1
 
! Отговори
vavi преди 11 години
za kakvo prenasiane na tok ni lazhat toi se razprostraniava ot to4ka a do to4ka b za 4asti ot sekundata ne go prenasiat na garbasi i ne e predmetna pratka za dostaviane a nevazvra6taemite razhodi sa reaktivnata elektroenergia koiato gi *** a te nia nabutvat na nas vavedena na 12 05 2012 popro4etete pove4e i drugo elektromerite nabivat i tok ot vsiakakvi vibracii ot koli tramvai zemetrasenia samoleti toplina i dr. / interferencia i difrakcia na valnite / natrupvane i naslagvane mersi
392
0
 
7
 
! Отговори
ИНКАСАТОР преди 11 години
ИСКАМ ДА ЗНАМ ЗАЩО СЕ РАБОТИ САМО ПО ВЕРСИИТЕ: 1.НЕИЗПРАВЕН ЕЛЕКТРОМЕР 2.КРАЖБА НА ТОК ОТ СЪСЕД А ТРЕТАТА - МАНИПУЛИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ОТ ИНКАСАТОРИТЕ КОЯТО Е НАЙ ВЕРОЯТНАТА НЕ СЕ РАБОТИ ? СЕГА ЩЕ НИ ПРОБУТАТ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ С ДИСТАНЦИОННО ОТЧИТАНЕ И ДИСТАНЦИОННО МАНИПУЛИРАНЕ ЗАЩО В ГЕРМАНИЯ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ПРЕСТАВАТ ДА ОТЧИТАТ ЩОМ ЕНЕРГИЯТА ПАДНЕ ПОД 210 ВОЛТА, НО ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ИМАШ ТОК А ТУК "НЕ МОЖЕЛО" ДА СЕ ВНЕДРЯТ НЕ ПЛАЩАЙТЕ СМЕТКИТЕ - НЕКА СПРАТ ТОКА НА ВСИЧКИ АКО СМЕЯТ
391
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Тъпо парче
390
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изпушихме с 220 киловолта. Бог да ни е на помощ.
389
0
 
5
 
! Отговори
хасан преди 11 години
господа неграмотни журналисти ,никъде по света няма 220киловолта напрежение за консумация,как може това в БГили ние сме БГ ,при нас всичко може и на всичко отгоре по БДС.
388
0
 
6
 
! Отговори
нервен преди 11 години
всичко е анархия и капитализъм,живот на прага на оцеляването,мизерстващ народ а група олигарси завзеха странатабизнеса е паднал по гръп а всеки ден слушам че сме наи добрата страна за такъв,кое е доброто,сприходите си тока ли да платиш,осигуровки ли да платиш,наем ли да платиш,да не продължавам нататък че някои ако е решил да инвестира и направо ще го откажа
387
0
 
3
 
! Отговори
дракула преди 11 години
е поне българина отмалко взе да се пробужда от дълбокия сън в които го омаяха,не вземе ли сам в ръце нещата на правителства да не вярва,абе те всички са в едно гърне,само партии сменят,това за тока е искрата за пожара,ами банките с тяхните лихви,подлъгаха народа с кредити после казаха даите ги обратно,бизнес,какъв бизнес това е пародия,в момента жилището ми е обявено за продаване за това че се опитах да направя биснес в тая страна,аиииде да им е,а ***...та на всичките институциии
386
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 11 години
САМИ СЕ ДОКАРАХМЕ ДОТУК, САМИ ТРЯБВА ДА СТАНЕМ!!!
385
0
 
3
 
! Отговори
БГ преди 11 години
СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!! https://plus.google/u/0/108040439922586973066/posts/GBGVscjT6eZ
384
0
 
3
 
! Отговори
Stefan_1_Tcholakov преди 11 години
БУНТ НА РОБА !-blitz.bg/news/article/181962-ВИДЯХ БЛИЦ ..............................ТАЗИ СТАТИЯ СЕ БАЗИРА НА НАПИСАНИ ПРОТЕСТИ ОТ ЧУЖБИНА ДЕТО СЕ ИЗПРАЩАХА ПО ДРУГИ СТАТИИ И ТЕЗИ СЕГА ПРАВЯТ ЕДИН ОБЗОР, ЗА ДА КАЖАТ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПЛАЩАТ МНОГО ПАРИ ЗА ТОКА. ........................АЗ НА ЕДНО МЕСТО ПИСАХ В ПОДКРЕПА НА ЕДНА ДРУГА, ЧЕ НЕЙНОТО ТОК ГО СПРЯЛИ В ПРОЦЕС , КОГАТО СИ ПЛАТИЛА.АЗ БЯХ НАКАЗАН СЪС СПИРАНЕ НА ТОКА БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ И БЕЗ ДА ПОЛУЧАВАМ ФАКТУРИ ЗА ТОК -
383
1
 
3
 
! Отговори
Stefan_1_Tcholakov преди 11 години
МАМАТА ВИ *** ЮДЕЙСКА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА !ДВА ИЗБОРИ В 2009 И 2011 МИ ПРОВАЛИХТЕ С ВАШИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ТЕЗИ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ "ГЕРБ" ЗА РАЙОН ВРАЦА !-blitz.bg/news/article/182104-ДАДОХ НА СЪД - ПРИСТЪПНИТЕ ИЗБОРИ И НИЩО НЕ СТАНА !-НЯМА ПРАВОСЪДИЕ КРЕЩЕШЕ - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ,НО ЗА НЕГОВИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НЕ ЦВРЪЧИ ИЗМЕТА ЮДЕЙСКИ - ПРЕСТЪПНИЧЕСКИ !--БУНТ НА РОБА !-blitz.bg/news/article/181962-ВИДЯХ БЛИЦ ..............................ТАЗИ СТАТИЯ СЕ БАЗИРА НА НА
382
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Варна показа, че не случайно преди години бе точно градът откъдето на практика стартира краха на тогавашното Командирско управление на Иван Костов. Днес варненци доказаха, че краят на правителството на ГЕРБ е просто въпрос на още пет месеца. Този протест вече не е само заради сметките за тока, а за правото ни да бъдем граждани в собствената си държава., бесни бяха младите хора на морската столица. Редом до тях възрастните също излязоха по улиците.Бунтът вече не е само срещу монопола на енерго дружествата. Всички ругаят и псуват Властта.НЯМА ДА СПИМ, ДОКАТО НЕ ПОБЕДИМ!, скандираха
381
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес софиянци излизат на улиците да простерат, солидарни с бунта във Варна. Съобщението се разпространява в социалната мрежа в 18,30 часа преди МИЕТ / Славянска 8/, а мотото на протеста е Солидарни с Варна!. Снощи във Варна излязоха над 2000 души, срещу които бе пусната с тропот на палки, жандармерията, за да ги разгони на финала.
380
1
 
3
 
! Отговори
Симо преди 11 години
До 443 ТЯ. Умна сте и начетена затова не можете да разберете Затова за политици такива като нас не избират.Там трябва да владееш нечленоразделната реч,модел а ла Красимир Премянов:ММММММ, ММДДДДААААА, ЪЪЪЪЪЪ ШШШЪЪЪ, ТТТЪЪЪКККВВВОООЪЪЪЪЪЪЪЪЪ.Виж човека,като стана представител на Тракийците и се отдалечи от политиката,как си оправи речника.Така ще е след време и с Мая Манолова.
379
0
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
Е,като турят умни електромери,бандитите и комунистите от къде ще крадат? Българите много закъсняват,трябваше ли да опре ножа в кокала.
378
1
 
4
 
! Отговори
начо преди 11 години
Явно Атака и ВМРО са на дневен ред.Другите ги видяхме до къде ни докараха след 1989 година.
377
0
 
12
 
! Отговори
Марк преди 11 години
Ха,хааааааааааааааа в моето село напрежението никога,ама НИКОГА не е било над 200,обикновено е около 180,190.Писали сме незнам колко жалби и едно голямо НИЩО!!Тая държава не е за живеене,хора тя е на мафията