Всеки трети първокласник с наднормено тегло

Страната ни е на 6-то място в ЕС по затлъстяване сред децата
31
Всеки трети първокласник с наднормено тегло
Снимка: архив, Булфото

България е на шесто място в ЕС по свръхтегло и затлъстяване сред децата. У нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло, съобщи Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания в днешния Световен ден за борба със затлъстяването.

По думите му затлъстяването се очертава като изключително важен социален и медицински проблем. Световната пандемия от болестно свръхтегло води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови, метаболитни и други заболявания.

Във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването асоциацията организира в НДК безплатни измервания на тегло, мастна маса, сърдечно-съдови рискове от 30 октомври до 3 ноември включително. Измерванията ще бъдат част от инициативата "Алея на здравето", предаде БТА.

Ще бъдат представени и нови диетични продукти и хранителни добавки за превенция и лечение на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Този век се очертава като пандемичен и по отношение на захарния диабет, чиято честота се увеличава в световен мащаб, съобщи проф. Надка Бояджиева от Медицинския университет в София.

Тя припомни, че диабет тип 2, който се появява в по-късна възраст, е свързан именно със затлъстяването.
МУ е партньор в голям международен проект за превенция на затлъстяването и на диабет тип 2. По проекта се набират участници с наднорменно тегло и застрашени от диабет, които в разстояние на пет години ще бъдат под безплатен медицински контрол, като за период от два месеца ще получават безплатна диетична храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Светослав Ханджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Petar, NY преди 10 години
Те момчетата просто имат повече мускули затова тежат повече.
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз едно време ядях баница с боза,1. обаче ходех пеш на училище, а не с кола2. спортувах футбол, а не геймех на таблет3. ядох филя хляб с един вид краве сирене, а не 15 вида чипс.4. помагах вкъщи да правим компоти, а не да цъкам с дистанционното кабелна ТВ.И сега имам спортна фигураИзводътМного ядене+Малко движение(или помагане на родители в дом.работа)=Днешен Дундьо Дебелак
6
0
 
15
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Докато България не намери своя Джейми Оливър, който да поведе война срещу ***, с които се хранят децата в училище нещата няма да се оправят, даже напротив - ще се увеличава процента на учениците с наднормено тегло.
5
0
 
2
 
! Отговори
vechno ot bsp преди 10 години
PROCHETETE NAREDBA 37 OT 21.07.2009 I TOGAVA KAZVAITE KAKVO SE PRODAVA I KAKVO NE V UCHILISHTNITE LAFKI.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NALI O CHETERII GODINI E ZABRANENO DA SE PRODAVAT VREDNI HRANI V UCHILISHTNITE LAFKI?
3
4
 
8
 
! Отговори
speck преди 10 години
KFC и цигари за дълголетие.
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е само това, което казва номер 1. Изкуствените подсладители са всъщност молекули, за които нямаме ензими за разграждането им и организма се чуди какво да ги прави и ги трупа в мастните депа. Това са АСПАРТАМ, АЦЕСУЛФАМ К, ЗАХАРИН, Ако искате да живеете, забравете ги.
1
4
 
25
 
! Отговори
MM преди 10 години
Как няма да има затлъстяване, като лавките в училищата са пълни с вафли, шоколади и чипсове. По бай Тошово време ядяхме шоколади само за Коледа- веднъж в годината. Сега се набива всеки ден. Децата до 4 клас обикновено са целодневно на училище и се тъпчат само с банички, пици и вафли. Какво очаквате? Само с партньорство по програми нещата няма да се оправят. А и спорта не се рекламира достатъчно в училищата и децата са седнали по цял ден.