След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма

ЕС има готовност да помогне, заяви Бойко Борисов
21 юни 2014 11:26, Александър Попов
424
След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма
Снимка: Булфото

Брюксел има готовност да помогне. Има инструменти да почнат веднага да ремонтират, заяви в “Животът и други неща” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В Брюксел да бъдат изпратени фактури след комисии, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. Превенцията се състои в това да работят оперативните програми, особено програмата за екология - да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми“, заяви Борисов.

Още по темата

По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на инструментите на Европейската комисия чрез Фонд „Солидарност“.

Той бе категоричен, че не одобрява разменените в предишния ден остри реплики между кмета на Варна Иван Портних, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателя Орешарски, но в същото време защити кмета като заяви, че кметовете не са най-големите специалисти по реакции в криза.

Според него кметът и да не реагира адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това.

"Би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон“, заяви Борисов.

Междувременно, от правителствената служба съобщиха, че заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Една от тези възможности е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
2
 
17
 
! Отговори
КУРЧАТОВИЙ 104 преди 10 години
-Боко престани да"смърдиш"най-накрая. А вземи да продадеш,"банкянското си ранчо".В полза на пострадалите!
256
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност къде е бе? Или обстановката в страната не предразполага да се изявява с това самодоволство.
255
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А при тебе имаше едни пари маани мании никога нема да гласувам за Герб ама никога ,,не искам да гласувам за бедноста си пак
254
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомням си как при двама корифеи пенсионния фонд беше изхарчен на 100% ...Андрей Луканов и Жан Виденов .Всъщност финансовия министър при Виденов и сега се изявява с пълна сила...Румен Гечев.Който направи 1 долар 3000лв, и обраха спестяванията на българина , да не би да си вземат нещо от приватизацията
253
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..." метрото и магистралите щели да се случи и без Бойко Борисов..."Възможно е , ама не се случва бе! Пак питам....какви я свършиха тия за вече1 год , освен нови дългове, спряни еврофондове,повсеместна мизерия .И не ми се оправдавайте с ГЕРБ, щото на БСП лай....ната от 25 год ги сърбаме
252
4
 
19
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Нямат ли край простотиите на Борисов?И какво още трябва да ни се случи, та да мирне най-после този човек.
251
2
 
7
 
! Отговори
YYY преди 10 години
Цачева: Не е изключено Дянков да се върне като финансов министър и вицепремиерПрочети повече на: ***.bg/news
250
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре е че не е имало такова бедствие по времето когато мазачът на филии беше кмет.
249
2
 
23
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
"Бившият финансов министър Симеон Дянков е избран за член на Надзорния съвет на "Внешторгбанк" (ВТБ), една от трите най-големи банки в Източна Европа, която е и собственик на акции в Корпоративна търговска банка." "Цачева: Не е изключено Дянков да се върне като финансов министър и вицепремиер"И....? Това не ви ли прилича на огромен заговор - Пеевски чрез Дянков върху Цветан Василев и накрая "шапката" Борисов? Хора, отворете си очите и прогледнете!
248
3
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
До Анонименаз се радвам, че никога не съм гласувал и няма да гласувам за тези демагози/ герб/
247
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу БСП!
246
3
 
13
 
! Отговори
иван преди 10 години
До Анонимени за какво се сещаш зА СУТРЕШНИТЕ И ВЕЧЕРНИТЕ ПРИЩЕВКИ НА ББ И ЗА ОБИДИТЕ МУ КЪМ ХОРАТА НА БЪЛГАРИЯ, А МЕТРОТО И МАГИСТРАЛИТЕ ЩЯХА ДА СЕ СЛУЧАТ И БЕЗ НЕГО, КАКТО И СТАНА
245
2
 
13
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
БЕЗХАБЕРНИКА КАЗВА ,НО Е ОБЪРКАЛ БРЮКСЕЛ СЪС САЩ -ТАМ ТОЙ ХОДИ ПРЕЗ ДЕСЕТ-ДЕВЕТ ДНИ НА ИНСТРУКТАЖ ! ТАМ , ТОЯ МАЙКОПРОДАВНИК ХОДИ ДА КОВЕ БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩОТО ИСКА ПАК ДА БЪРКА В КАЦАТА С МЕДА / заедно с неговия затворник цецо / !
244
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нещо куца... някакво безразличие към хората "Пари в бюджета няма".."сметките да се пращат в Брюксел.." ..и т.н. ....А за чий сте Вие .Г-н Борисов??? Ако бяхте там и колата Ви да плува .сигурно. щяхте да намерите разрешение ...и да хвърлите много сили ...ТОВА СА ЖИВИ ХОРА.ТЕ НЕ СА БЮДЖЕТ...ТЕ СА НА СЪВЕСТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ....
243
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Б.Б. не ми е любимец , а просто е някой който е свършил някаква работа.И като се кача в метрото се сещам , и като тръгна по магистрала Хемус се сещам , и на околовръстното се сещам .А за сегашните *** , само за терминал 2 се сещам
242
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля си че Вие много добре знаете каква е Истината,но номерът е да се лъже и оплюва до последно! Белким някои се хване...А може би и за това се плаща най добре
241
1
 
8
 
! Отговори
Адаме, преди 10 години
това означава колко го мрази народа твоят любимец.
240
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...плачевното състояние на хазната..."не е такова , защото " ... Борисов ни облъчва..." а защото твоите работодатели са я окрали за години напред , със заробващи договори и заеми .Когато 2008 год Костов ви предупреждаваше , че идва най жестокага финансова криза в съвр история , Станишев и Орешарски похарчиха 3 млрд , за 2 месеца.Техен министър им каза , че оставят българина догодина ,"... на хляб и вода"
239
4
 
14
 
! Отговори
До 289 преди 10 години
Мизерните пенсиики на хората ли ти бъркат в очите.Засрамете се крадливи герберасти.Четири години не пипнахте нито заплати,нито пенсии,обаче милиард и половина от здравната каса не се посвенихте да източите,милиони за бонуси също намерихте,вожда ви разхождаше фолкпевици и спортисти с правителствения самолет,покрай магистралите откраднахте милиони и какво ли не още,затова сега замълчете,ако ви е останала поне малко съвест в главата.
238
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов отсега започва да ни облъчва за нова политика от типа "Дянков" с аргументите отпреди 5 години за плачевното състояние на хазната и нуждата от затягане на коланите. Реформаторите не биха имали съществени възражения срещу подобен подход. По жестока ирония на съдбата ще върнат на власт партията, укрепила империята на Пеевски и Цветан Василев, срещу която надуваха вувузелите цяло лято, но какво тук значи някакъв морал пред евроатлантическото бъдеще на България?