Бизнесът и синдикатите с ултиматум към кабинета

Те заплашиха с безпрецедентни съвместни действия
Обновена: 6 юли 2014 18:37 | 6 юли 2014 15:47, Надежда Бочева
110
Бизнесът и синдикатите с ултиматум към кабинета
Снимка: БТА

Национално представителните организации на бизнеса и на синдикатите излязоха с безпрецедентна обща позиция към управляващите, в която се искат няколко конкретни действия по важни за обществото въпроси преди очакваната оставка на кабинета.

В обща декларация се настоява за конкретни действия, включително и законодателни, в няколко области: да се реши въпросът с дефицита в здравеопазването, темата за пенсионната реформа,  да бъде стабилизирана енергетиката, както и парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната. Иска се и да бъде замразено приемането на спорни закони.

„Когато организациите на бизнеса и работниците застанат зад един общ документ, значи има какво да кажат. Конкретната причина е огромното безпокойство на всички от случващото се в държавата”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Това трябва да направят депутатите и да си отидат, за да дойде служебният кабинет", препоръча той.

Ако бизнесът и синдикатите не бъдат чути, ще последват „безпрецедентни съвместни действия”, каза Димитров, но отказа да посочи какво конкретно се планира. Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев също не каза какво може да се очаква, но заяви, че е възможно работодатели и синдикати да се задействат „в името на оцеляването на държавата и нейната стабилност”. За това как ще действаме, ще се разберем помежду си, допълни той.

Тренчев заяви, че обществото иска устойчива и предвидима среда. Той обвини политическата класа като цяло за това, че България през 90-те години е била на добра стартова позиция, а днес е „на опашката на Европа”.

„Това, което става, особено в последните месеци и година, е срамно. Всички трябва да се срамуваме, че сме излъчили управляващи и политици, които по един безпрецедентен начин доказаха, че ги вълнуват само техните интереси”, заяви синдикалистът.

Тренчев изтъкна, че здравеопазването в момента е изключително критична област заради проблемите на Спешна помощ и болниците. Той също призова да се свърши най-необходимото, като в служебното правителство влязат компетентни хора, които да се заемат с бюджета.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че работодатели и синдикати са се обединили въпреки сериозните различия между тях, защото има сериозен проблем.

„Политиците преминаха всякакви граници, които в никакъв случай не биваше да се преминават. Тук няма невинни”, каза той и упрекна четирите партии в парламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, за действията им, включително и заради продължаващите няколко седмици проблеми с кворума.

Превантивно Велев отправи предупреждение и към партиите, които евентуално може да влязат в следващото Народно събрание – „България без цензура” и Реформаторския блок, „за да не счупят стомната”.

Той посочи още, че за една година е бил отбелязан 40% ръст на борсовите индекси при средно за света 20% - тоест сме можели да очакваме ускорено развитие. След което само през юни имаме 20%-ен спад на борсовите индекси при отсъствието на всякакви фундаментални причини за това в икономиката – при ръст на БВП и заетостта, добро здраве на публичните финанси и банковата система.

„Борсата ни казва: ако така продължавате, това ще се случи в реалната икономика. Всичко това е заради политиците. Не заради кризата в Украйна или стагнация в световната икономика. Затова е нашият гняв и възмущение”, заяви Васил Велев.

„Преминахте всякакви граници. Държавата не е ваша, вие не сте й началници. Държавата е на хората на труда и предприемачите, които пълнят бюджета, който вие харчите”, обърна се той към политиците.

Велев изтъкна, че бизнесът не иска една олигархия да бъде заменена с друга.
„Искаме политическите партии да ни върнат държавата. Тя ни беше открадната”, каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той изтъкна, че никой от актуалните в момента политици не е представил визия за развитието на страната и решение например на демографския проблем, както и на проблемите в пенсионната или здравната система.

„Дълбочината на националната криза може да се измери с факта, че трудът и капиталът са на едни позиции, осъждащи политическата класа. Още не произнасяме присъдата, но в момента я пишем”, обяви Данев.

Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, също посочи, че има сериозен проблем, който трябва да бъде решен. Той заяви, че случващото се в политическия живот оставя впечатлението, че политиците са напълно самодостатъчни и държавата съществува единствено заради тях. Той посочи като пример сметките кога да са изборите.

Парламентарният секретар на КРИБ Румяна Георгиева коментира, че точно преди година организацията е поискала правителството да подаде оставка. За този едногодишен период стана видно, че тези оценки са били основателни, тъй като няма напредък в социалните системи, а енергетиката е в колапс, каза тя.

Пламен Димитров коментира, че се търсят нови инструменти за контрол от страна на бизнеса, синдикатите и медиите за работата на политиците.

Запитани какви ще са радикалните действия и ще включват ли те бойкот на предсрочните избори, участниците в пресконференцията пак отказаха да отговорят.

Божидар Данев каза само, че присъдата скоро ще бъде оповестена, но няма да се чака да минат предсрочните парламентарни избори. Велев допълни, че очаква политиците да свършат работата, за която са избрани.

Тренчев поиска отчет от отиващото си правителство, както се отчита всяка една фирма. Пламен Димитров допълни, че без спешни решения НЗОК и болниците няма да издържат и това ще стане ясно през септември или октомври, когато няма да има здравни грижи.

Той препоръча на управляващите няколко варианта, за да бъдат осигурени необходимите за здравеопазването средства: да се повиши драстично събираемостта на приходите, към здравеопазването да бъдат пренасочени определени за друга цел разходи или допълнително дългово финансиране за касата – например от емитирания дълг заради банковата паника, който не е изразходван.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
6
 
! Отговори
ДА преди 10 години
До анонименНе са спали а са лапали и е..ли мамата на всички държавни предприятия ...........
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zashto ste dofli na poleto pri stanisev kogato borcof doide na vlas da syioj mostove i patistavie vob6te kakfo iiskate znaete li
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
POlitizi,sindikalisti vsi sa ot edno kotilo.izpalnjavat razlichni roli v piesata na darjavna sigurnost,a tja e podvlastna...moje bi na Moskva po verojatno na Rotschild.Ako ne izmete Gospod vsi ot sindikalni klati...zi do politicheski mumii,naroda schte bachka do grob i chte se oplakva na Armenskija Pop!
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В последните повече от 10 години не съм ги чувал въобще. Хората работят като роби във фирмите, а синдикатите спят дълбок зимен сън. Къде сте? Знаете ли по колко часа се работи? Знаете ли, че се работят съботи и недели? Знаете ли при какви са условията на труд? Знаете ли колко фирми закъсняват с плащанията? Знаете ли, че фирмите сключват договорите на работниците на минималната заплата? И още куп проблеми, за които синдикатите трябва да работят, а не да се занимават с чисто политически поръчки. Синдикати и работодатели се сдушиха и се тупат, че те правят БВП, да, ама не, правим го обикновенит
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко задръжте още малко да се върне банкя на власт и тогава го почвайте със стачки и протести до дупка!
65
4
 
9
 
! Отговори
до 69 преди 10 години
Подкрепям те за Станишев, но......нали не искаш да кажеш че Борисов е по-добър? И той е същия ***....мафиот, престъпник, *** и гнусник.
64
1
 
24
 
! Отговори
синдикалист преди 10 години
Никоя Държава в Европа, а и в Африка няма да търпи такива уж синдикалисти като Тренчо и Димитров. Това са ченгета та им дрънка. Хайде някой да ми каже какво точно са свършили за 25 години-нищо но от сърце. Да не забравя -станаха милионери а калеко Алеко си брои стотинките за хляб.
63
2
 
8
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Българите над всичко. Нищо друго не трябва да е водещо в политиката!
62
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Къде спахте досега господа синдикалисти? Срамът е и за вас! Когато положението стане нетърпимо, чак тогава започвате да имитирате "някаква дейност", за да ни напомните за себе си. Безпрецедентна мизерия, олигарсите не плащат заплати, хората и то работещите, се чудят как да нахранят децата си! 25 години чакаме чудото да се случи, но явно няма да го дочакаме! БСП и ДПС имат изключителната заслуга за това!
61
8
 
12
 
! Отговори
траурен агент за БСП преди 10 години
Изтъкахме си платното ритнахме / на БСП / кросното. Това направи великия лъжец Станишев. Осигури си топло местенце в Брюксел купи си дворец в Швейцария и сега със сладки приказки изчезва. Уж милеел за партията и Държавата . И докато милееше стана милионер, а баба Гицка от Долно *** кара с пенсия от 130 лв.
60
4
 
11
 
! Отговори
аа преди 10 години
Тея хък на умряло куче - нож вадят - то е ясно, че правителството си отива, ама те искат дългосрочни "реформи" - като чия за реформи и ми става лошо ... това е силно опорочена дума ...
59
2
 
16
 
! Отговори
арбайтерпрост преди 10 години
синдикатите подкрепят бизнеса.бизнеса подкрепя синдикатите.общо пък подкрепят някой друг,който пък тях ги подкрепяаз пък си плащам данъците но мафията не подкрепям.
58
9
 
3
 
! Отговори
fff преди 10 години
Добре, че Боко през изминалата година знаеше и управляваше тайно.Иначе щеше да е много зле с банките и рейтингите . Абе мани мани.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пък синдикати на умрело куче нож вадят а като дойде ново правителство няма да ги виждаш изобщо какви синдикати са и тия незнам май само на книга
56
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щях да подкрепя с две ръце...ако имахме бизнес и синдикати...пък то две глави на мафията
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще повишат събираемостта на приходите в здравната сфера!!!!!?????????Ко казахте: да не би *** да почнат да плащат здравни осигуровки, а?
54
1
 
6
 
! Отговори
SPRAVEDLIV преди 10 години
OH LELE MALE TO PYK I TE EDNI RABOTODATELI.....OSVIREPELI EKSPLOATATORI I KYRLEJI!!! EDINSTVENITE STOINOSTNI FIRMI DETO SHTO GODE ZAPLASHTAT DOBRE SA ZAPADNITE FIRMI NA KOITO SYSHTO ROBUVAME NO PONE SA PO-MALKOTO ZLO OT NASHITE BAI GANIOVSKI IZZEDNICI!!! NIKAKVI PARI NE VKARVAT V BUDGET-A!!! PARITE IDVAT OT ZAPADNITE FIRMI, EMIGRACIQTA I EU FONDOVE!!! BAI GANIO PISHMAN BIZNESMENA MISLI SAMO ZA GOLEMIQ SI LOQSAL TYRBUH I KAK DA NE PLATI ZAPLATI ZA DA SI KUPI NOV JEEP!!!
53
2
 
8
 
! Отговори
преди 10 години
Край! Те щото старите крадци се стреснаха, че можело да стане нещо. Боли ги фара тях за хората!
52
8
 
7
 
! Отговори
Пиар агент преди 10 години
Много почтени и нормални хора се отказаха да изразяват мнение в този сайт.Това, че администратора, *** са равни на червения *** или може би и на чорбаджията изедник според думите на 80 % от комунистите-социалисти са зле с пиара нищо не определя. Трябва да знаете, че след изборите когато Моника си замине за Брюксел вие ще сте на борсата.
51
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Борисов е машата на Олигархията и Задкулисието в БГ. Именно за това цяла година полагат неимоверни услия да си го върнат.