Българи се самоубиват след измамата "419". Каква е тя?

Баща оставя 3 сирачета, след като праща пари на мнима принцеса
Обновена: 22 юни 2016 10:02 | 22 юни 2016 09:22,
109
Българи се самоубиват след измамата "419". Каква е тя?
Снимка: flickr

Българи посягат на живота си, след като са станали жертва на т.нар. измама по интернет "419", коментират антимафиоти пред "Монитор".

Наимованието й идва от номера на члена в нигерийския Наказателен кодекс, който забранява мошеничеството и искането на пари в нета под какъвто и да е предлог.

В същото време най-често интернет измамниците, които са именно от Нигерия, се представят за богати принцеси, които искат пари, за да избягат от пленичество. В замяна на това обещават да поделят наследството си с добрия човек, който им изпрати 300-400 евро. Измамата се прилага у нас още от средата на 90-те години.

В последно време обаче има регистрирани два случая на самоубили се мъже, които се подлъгали по нея. Те превели и значително по-сериозни суми на нигерийските бандити, които разпращат милиони писма всеки ден, надявайки се някой да се подведе и да се подведе и да им прати пари. Мъжете не успели да понесат резила и загубата и сложили край на живота си.

Според официални данни жертвите от недоброжелатели в интернет са десетки хиляди, но те не са категоризирани по вид измами. Именно затова не е ясна и точната бройка на т.нар. измама "419", но антимафиотите са категорични, че са доста чести, но за по-малки суми.

Регистрираните крупни измами не надвишават 10 годишно, но за сметка на това сумите, с които са се разделили хората при тях, са доста сериозни. Повечето подлъгали се били стари ергени.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-много са жертвите на измамата "Филия с мас". Като се подлъжете да ви управляват тикви, ставате по-бедни и от нигерийците.
43
2
 
9
 
! Отговори
Принцеса Нбонго преди 8 години
Аз сам ногу прасива хафриканска принцеса, молим ви са от сърце и бедро дайти сом кинти има-няма илядо евраци да са наям с банани и да са наконтя и тогаз ша дода да са клатим еври найт! - за контакти: nbongo_nostopkiuchek***dalavera*net [дуволни ша устанити}
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Измамите - най-смешни са ми тези, които са сигурни, че няма да ги измамят. През 1989-1990 година демократите от СДС ни обещаваха, че до 10 години средния българин ще може да си купува нова лека кола с три месечни заплати. Обещаваха и други неща, а тези, които си мислят, че не могат да бъдат измамени, им вярваха.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук не става дума за лековерие, а пълна липса на сиво вещество, за да се хванеш на тоя номер.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 45 - Няма смисъл да обясняваш какво е пазарна икономика или капитализъм, хората не го разбират... Хората искат да дойде "Принца на бял кон" и да им направи заплатите 5 бона и да лежат в тях... Чу ли са от родителите си и бабите си, че по комунизма било бомба и това знаят! Ами няма вече кой да мисии за всичко, ние сме хората които трябва да мислят и да го направят!
39
6
 
9
 
! Отговори
Блядко преди 8 години
Има и друг вид измама - казват ти "само да въведем капитализъм и демокраци и след някколко години сме като тях" и след 27 години България е намаляла с 3 милиона, най-бедната в Европа и първа по самоубийстваКазват ама същност на власт си остават същите руски *** командвани от големите шефове в Масква, които крадат от всякакви измислени проекти като АЕЦ-и Потоци, мобилни оператори, тютюнопроизводство и т.н. и демокрацията така и не идва.И първа по самоубииства е Норвегия *** нещастен.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 37 : А знаеш ли какво е демокрацията? За да съществува една демокрация, трябва Народа да я направи истинска демокрация! Не става с чакаме някой да ни оправи! Имаме право да протестираме и да изискваме от управниците да бачкат за нас, а не ние за тях! Социализма си отиде драги приятели, няма вече кой да мисли за нас, ние трябва да помислим за себе си!
37
1
 
17
 
! Отговори
Хитър Петър преди 8 години
Въобще не са глупости.На мен са ми писали 4,,момичета" във фейсбук,които искаха да отида при тях в Гана и да им плащам образованието защото те живеят там с бабите си и нямат достатъчно пари.Не бяха от негроидната раса м/у другото.Това след като се опознаем и те ме обикнат още от фейсбук :-)На мен ми беше ясно всеки път какво става,но ги разигравах до последно без да получат и стотинка :-).Имаше и една уж от САЩ,която ,,искаше" да дойде да живее при мен Нея луда я направих.Жалко за родните балами
36
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
ТъБ, ***, глупаФ, змотан... мога да продължавам до утре.
35
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Само реТко *** мое да преведе пари на некви нигерийски кофтори
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все едно и също чета всеки ден по форумите - Бойко, та Бойко... Той е виновен че е 40 градуса навън, той е казал на "принцесите" да рекетират хората... Боки ви гърлото? Бойко е виновен! Запушен ви е носа? Пак бате Бойко! Ми защо си го избрахте пак? Хем виновен, хем му давате властта в ръцете и го търпите... Корупцията е най-големия проблем на ***, но като гледам корупцията е във вас! Щом за 2-3-5ст пишете коментари...
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
глупости
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има и друг вид измама,получаваш смс на телефона от английски номер с текст че е директор в банка и трябва да говори спешно с теб,и оставя имейл.Когато се свържеш ти пише че има човек с милиони в тсзи банка който е починал и няма наследници а носи твоята фамилия и да си изпратиш лична карта по факс и да вземете парите като комисионната за него е 60%.Не се хващайте на такива измами изобщо!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе много ви знаят вас балалайките, ама като отидете на магарешкия мълчите. Умен нигериец и зелен кон няма. Нигерия е опитно поле за мошeнгии от всякъде. Ползват страната за опрадание и имат ясни целеви групи. Нима някой още вярва, че такива мoшeници падат от небето? Аз, не. И никога не съм вярвал. Някой не си ли задава въпросът защо ТОЧНО от там, а не от Френска Гвиана идват тези измами?
30
2
 
6
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Tva triabva da si mnogo maloumen.niamam drugi dumi te sa i izlishni
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15Хората се самоубиват ОТ МИЗЕРИЯ и Бойко Борисов е първоизточника на мизерията.а ти кво чакаш?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Получих такова писмо преди десетина години и се зачетох. Егати интересния сюжет!
27
9
 
10
 
! Отговори
златка преди 8 години
Това е планът РАН-ЪТ!
26
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам как можеш да изпратиш пари на някой непознат на базата на лафче в интернетОсобено като видиш, че е от африкански произход;
25
3
 
29
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Така ще е, докато не се научат хората, че пари се изкарват с труд, а не с "късметлийско" телефонно обаждане от милионер, който има нужда от вашата помощ.