Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу

Свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори
Обновена: 19 дек 2020 09:28 | 19 дек 2020 09:26, Елка Василева
289
Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока“. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи“, обясни математикът.

Още по темата

Той посочи, че смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия, каза Витанов.

„Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре", обясни математикът.

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”, заяви проф. Николай Витанов.

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
14
 
! Отговори
ined преди 3 години
Свръхсмъртността се дължи на некъдърнстта на ГЕРБ и че заради коронавируса хора с други болести не могат да стигнат до болница. Ноември месец бащата не можаха да го приемат в болницата щото нямало места, докато министъра разправяше от джипката на Боко как местата в ковидотделенията били заети само на 40%.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Бау може след ваксината да стане Мяу
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55От твоята смърт, целия Свят ще спечели.
56
2
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Ти си глупавия. 4 декември-18 декември нови ковидслучаи в България..... 34834. Много лесно се верифицира числото. Как е възможно да сте такива прости овце, беее беее?
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В събота погребахме наша близка. Опяха я на гроба, в църквата на централните Софийски гробища нямаше места за 16 дена напред. Много страшно ми се видя, докато гледах как едните ги опяват пред входа, другите вътре и почти без прекъсване се сменяха ковчези. Не си бях давала сметка за този ужас до момента, но нищо продължавайте да се самоуспокоявате и да градите колективен имунитет чрез заразяване.
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кое е прав този папагал? Всички щабове, във всички държави повтарят едни и същи неща - директиви които са спуснати от световното правителство.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауЧетох.Чувствал се здрав. Не бил рискова група. Затова не смятал да се ваксинира.Прав е човекът.Ти БАУ, щом не си здрав, ваксинирай се и ни дай клипче.
52
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече умрели - толкова повече пари за усвояване.От всяка една смърт ГЕРБ печели десетки хиляди левове.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако конспираторите дето пускат вируса и тези дето ви карат да носите маски са едни и същи, каква е логиката? Хем пръска вирус по въздуха, хем пък иска да го ограничи с маски? Според мен чипа ще ви го инсталират направо през 5g мрежата, без ваксина.
50
6
 
11
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Изчисления, базирани на неверни данни. С една дума - глупости.
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Ти май си много глупав.Последната седмица, всеки ден излекуваните са повече от новозаразените.Единия ден бяха 3 пъти повече.Всички регистрирани досега са 180 хиляди.Активните са 88 хиляди.6 хиляди умрели.Останалите са заразени.Чети бе чукча.
48
8
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
До КоронаскептикНе са гаджета, омъжени са и двамцата... От новите полове!*** технология са...
47
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 48изобщо прочете ли ЗАЩО няма да се ваксинира ВЕДНАГА? Предполагам не :D Беше ужасно трудно да излъже наистина. Реши да си признае, защото ...
46
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски се оказа абсолютно прав (за голямо съжаление на няколко пaпaгала тук и във Фейса).Но мерките закъсняха фатално и затова сега има много жертви. Голяма грешка и с училищата...
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауСЕОто на Пфайзер каза, е няма да се ваксинира.Ама, както ти казваш, той и *** не разбират.
44
5
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
мнооого специални всички. Следят ги , искат им 700те лева. Ще им съсипят здравето, защото са ... много опасни за света :D Не ви е лесно, ей ...
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40През лятото почти нямаше болни
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да са 88000 активните случаи значи през последните 14 дена са се заразявали средно по 6286 българи и това, ако няма нито един оздравял и нито един умрял в тези 14 дена. 88000 са защото не отписват отдавна излекувани(преди 1 месец) и е позор, че никоя медия не разследва тези числа!
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ГЕРБ е изключително важно България да бъде на първите места по смъртност в ЕС за да можем да вземем колкото се може повече пари от възстановителния фонд на ЕС.В случая при сегашните нива и размера на фонда говорим за поне 50 милиарда Евро.Голямо усвояване ще падне.....
40
3
 
11
 
! Отговори
Короноскептик преди 3 години
Витанов и Мутафчийски май са гаджета.