Симеон за останките на Фердинанд: Благодаря, това е историята

Това е символ на единение
Обновена: 29 май 2024 18:15 | 29 май 2024 17:30, Стела Стоянова
340
Симеон за останките на Фердинанд: Благодаря, това е историята
Снимка: БГНЕС

Преди всичко съм благодарен. Това е за историята на България. Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са. Какво ли не минава през мисълта ми в такива моменти.

Това емоционално каза пред журналисти Н.В. Симеон Сакскобургготски, който посрещна тленните останки на дядо си цар Фердинанд I в Двореца "Врана", предаде БГНЕС.

"Този акт показва, че уважаваме миналото си, признаваме го и го зачитаме. Мисля, че е много по-добре да е тук - в семейната крипта", добави Сакскобургготски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Той изрази дълбока надежда връщането на останките на цар Фердинанд да е символ на единение на българската нация. "Дай, Боже! Това е сигнал към нашето настояще, най-вече да гледаме към бъдещето. Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето", заяви Симеон Сакскобургготски.

Бившият български премиер и цар Симеон Сакскобургготски заяви, че приема идеята на БГНЕС в София да бъде кръстен булевард на името на Цар Фердинанд предвид заслугите на монарха за модернизацията и европеизацията на България и в частност на нейната столица.

Едни от най-красивите здания в София са построени по времето на неговото 31-годишно управление от 1887 – 1918 година.

Вижте в галерията кадри от днешната церемония по погребението на Фердинанд
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: ФердинандСимеон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов. Rectitude, Courage, Benevolence, Respect, Honesty, Honour, Loyalty
212
3
 
14
 
! Отговори
дедо Ви преди 1 месец
Кобурга, самозванец цар утрепа в три войни половин милион Българи! Накрая септември 1918 великите сили победителки в ПСВ поставиха условие на българските политици: Фердинанд да абдикира или край на България!!!
211
2
 
17
 
! Отговори
МРЪСНИ КОБУРГИ преди 1 месец
ФЕРДО ЛИСИЦАТА ПОДАРИ МАКЕДОНИЯ И ТРАКИЯ НА КОМШИИТЕ, А МОНЬО РУЛЕТКАТА СПРЯ ДЕТСКИТЕ НА БЪЛГАРЧЕТАТА ПРЕЗ 2002 г. ЧРЕЗ ПРАГА В БРУТО
210
2
 
13
 
! Отговори
Този преди 1 месец
няма родители българи. Две национални катастрофи. Дори Борис не го върна в България. Ясно е.
209
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички царски родове по европа и всички императори в Българската Империя - преименувана на Римска Империя са от Балканите и са потомци на децата - Синтия, Петър и Павел на Исус и съпругата му Диана, (преименувана на Мария Магдалена) и са родени в днешния град Ямбол! Всичко друго е исторически фалшификат!
208
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като това е историята , вземи си ги кокалите в Мадрид бе ,дърт крадльо ! Там , в имението ,нали такава ви е традициятя на вас , със синята кръв ?
207
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно преди третата световна война , прибират останките на този дето ни е включил в първите две!!! Според мен това е знак ,че е хубаво да се замислят нашите политици какви ги вършат и какви интереси защитават, защото определено не са на народа !!!
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не го погребат в РСеверна Македония или в Гърция ( Българска Тракийска Македония)?
205
1
 
8
 
! Отговори
е добре де! Но... преди 1 месец
Калина не трябваше ли вече да бъде в затвора? Кога?
204
3
 
11
 
! Отговори
Паразити преди 1 месец
Мисрят се за аристократи и бэлгарски цапе. Самозванци, които заклужават само въже и да ги ровят в Германия. България не им е родина, нито бащиния.
203
17
 
6
 
! Отговори
академик Денков преди 1 месец
Поклон! Дълбок поклон пред тези свети мощи! Ние всички българи посрещаме нашият любим цар Фердинанд с "Добре дошъл на българска земя!" След цели 76 години най-великият български владетел, Негово Величество Фердинанд Сакс Кобург-Гота се завръща на родна земя. Царю наш, цяла България те очаква!
202
4
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До Анонимен 202Кво стана с римската республика на Цицката?;))) Превърна се в монархия със сенат и империя. Ние трябва да следваме духа на нашите държавни традиции, а в тях республиката круто отсъства;))) В крайна сметка, пак нямаме република, защото винаги имаме партиен лидер или президент, който се държи като цар;))) Затова, още 2008 г. , казах: връщаме Българският Саракт;))) - цар с парламент и то двукамарен;))), както и задължителност на решенията на референдумите;)))
201
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уникални ордени от злато и диаманти на царство България се появиха на търг в Мюнхен - 2019:))
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Животът е кръговрат, в който днес си на върха, а утре в блатото... днес си щастлив, утре пълен с тъга... днес те има, утре те няма! За това, накъдето и да се завърти колелото, остани човек с достойнство! Бог не е демократ. Бог е баш демократ. И отсипва на сички по равно, преди да се представят пред него. По два кубика пръст. Нема изключения. Е, има и прокълнати мумифицирани грешници по разни площади. Та да има пред кой да се кланят чукундурите с будьоновки и петолъчки....
199
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България видите ли спасила била българските евреи. Ама своите 1944 година не спасила, а ги пратила в концлагери и убила хиляди. После насила сменяха имена на помаците и ги изгониха в Турция. И през прехода пак изгониха всички българи в чужбина. Сега кой сме спасили и кой не още веднъж да помислим. И да помислим има ли смисъл въобще да гласуваме за политическата върхушка
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с вашите глупост Петар Стоянович..
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Царят беше погребан с държавни почести... сбзападноевроепейският митрополит Антоний, а Ватикана от апостолическия нунций в България монсеньор Лучано Суриани.... А кой е представител на Българската Източноправославна църква..нали са български царе..
196
19
 
3
 
! Отговори
проф.Петър Стоянович преди 1 месец
Как не рабирате? Негово Величество Цар Фердинанд е национален герой на България. Той е като Левски и Ботев взети заедно! Идете и се поклонете на най-великия владетел в историята на България. На колене! Всички на колене!
195
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фердинанд е имал към 50 ордена и медала. Защо ги е получил кои битки е спечелил разбирам да е имал 5-6 за цялото царуване окей. Ама 60 ? Сам ли си ги е слагал? До колкото знам всяко отличие върви със тлъста премия на снимките го гледам с между 50 и 100 медала. Някои от мучащите в захлас за "негово величество най-добрият цар-хомосексуалист" може ли да обясни? След като е бил пепи борисчо всъщност от адютантът ли е ?
194
1
 
11
 
! Отговори
Журналистите ме преди 1 месец
Вбесява! Искал да го погребат в родината му България. А спрете се бе. Много ви бива да обслужвате трите букви с чист български език срещу заплащане, но това е прекалено. Какво искате? София да стане квартал на Виена ли?