Режим на тока засега няма да има, но проблем е цената

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева
18 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
166

Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените.

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева.

По думите на Кръстева разходите на стопанските потребители ще скочар около четири пъти. С 15% пък се очаква да се покачи цената на еленергията за крайните стопански потребители.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно” каза Кръстева и допълни, че щетите са за сметка на всички потребители.

“Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", допълни експерта пред Bulgaria ON AIR.

Кръстева обаче е категорична, че до режим на тока няма да се стигне, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решение, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ценатокенергия
Още от Общество
Нови правила за ТЕЛК, ще има ли ощетени?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
1
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 1 седмица
До Анонименкопейкин е един от най вероятните да пие от мездренската бира.
76
0
 
7
 
! Отговори
Един от народа преди 1 седмица
Направете режим на тока и ви подхващаме с тоягите!
75
2
 
12
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 седмица
КОИТО ПОМАГА НА УКРИИНЯ ПОСЛИ НЕМА ТОК !
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комунистите, че бяха за обесване бяха. Ама те строиха и развиваха с помощта на СССР. А скорошните измамници направо ни изкопаха гроба. ---------- Само дето това са абсолютно едни и същи хора.
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Очаквайте Копейчо да вика като шизофреник в парламента...
72
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До До Анонимен 64страхът е последния лост за контрол на популацията, след това остава само тактиката на изгорената земя, и да оставиш сърбите да ти запалят столицата.
71
2
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 седмица
ОТРЕЗАЛИ ЖИЦАТА И МРАК !
70
0
 
5
 
! Отговори
bbb преди 1 седмица
Тези търговци забравиха как, по време на ковид кризата, се нагушиха яко. Сега да се оправят или пак народът ще бъде потърпевш?
69
7
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До до 45през соца, високо цененото "Софийско" кисело мляко беше само в кофички. по прованса имаше стъклени буркани които втасваха за 2 дена щот ръждите си миеха чайветата във ваните с мляко. ние сме велика нация, кисело млеко , леб и демокрация, пееше един от назначените.
68
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 1 седмица
Режим няма да има. Това е стар комунистически трик. Всява се паника с разни обещания за катаклизъм , после идва спасителят, който ни омайва докато граби с две ръце.После всички сме му благодарни и питаме за още.Накрая Европа е виновна, че сме про.ти като боб.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП каза, че няма да скача ... но нека не барвме, че и ГЕРБ така твърдеше!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
O чудо! Всички притеснения, които имахме, се оказват далеч от "безпочвени".
65
0
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 1 седмица
Фирмата на Зоров беше пуснала кисело мляко в стъклени буркани, но сигурно не потръгна и отдавна не съм ги виждал в една голяма търговска верига - К.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ново 20. Нали говореха, че няма да скача тока, какво е сега това?
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ток няма, банани има, демократично ми е
62
0
 
7
 
! Отговори
До ... преди 1 седмица
Ама те са същите хора, които бяха и преди това.Просто ние сме с къса памет, мързеливи сме и не можахме да направим промяната както го направиха румънците.Без бой няма да стане.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като спре след няколко месеца АЕЦа заради американското гориво, ще има режим на тока, дано поне не гръмне
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другарката Директорка всява паника с режим, за да изпили добри цени за нея и останалите червенушки в енергетиката, дето им се били качири разходите 4 пъти! Всички знаем, че енергетиката, БЕХ, Главболгар и тн. са БКП.
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди демокрацията не само че напълно задоволявахме нуждите си от ток, но и изнасяхме за Турция, Гърция, Румъния. Дойде демокрацията, седарастите започнаха, а гейбарите разбиха енергетиката - една закри два атомни реактора, без да са ни го искали, друг толупп виде гьол, трети подари реакторите на укробоклуците. Па сега сме се затръшкали че щял да бъде тока, ако го имало - ами свиквайте с цените и се гответе да няма ток наше производство!
58
1
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 1 седмица
През соца киселото млако не беше в кофички, а в стандартни стъклени бъркани. Които се връщаха. Струваха 4 ст. половин литър. Ако наистина сте нямали кисело мляко в магазина, предполагм сте от западната част на страната, която редовно беше посещавана от югославяните., Те бяха западняци, имаха частно, софияни ги смятаха за по-...., но изкупуваха всякакви хранително продукти от България.