Патриарх Даниил: Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени

Той ще отслужи първата си литургия
Обновена: 1 юли 2024 09:35 | 1 юли 2024 08:52, Нели Христова
119
Патриарх Даниил: Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени
Снимка: БГНЕС

"Задачите са много. Главата на БПЦ е фигура, която следва да олицетворява единството на Светия Синод, на БПЦ и на народа. Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени", това каза новоизбраният патриарх Даниил минути преди да влезе в храм "Св. Александър Невски", където ще отслужи първата си литургия като патриарх.

Четвъртият български патриарх беше избран на втори тур с гласовете на 69 от делегатите на патриаршеския събор, който се проведе вчера. След избора, в катедралния храм "Св. Александър Невски" и в присъствието на над 700 гости, сред които и Вселенския патриарх Вартоломей се състоя и церемонията по интронизацията на новия български патриарх.

"Знаменателен е днешният ден, в който се празнува връщането на мощите на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Знаменателно е как през всички превратности, през които е преминала държавата ни и Светата обител, тя винаги е възстановявана", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от Общество
Ваучерите за храна вече са изцяло електронни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
Много млад..
57
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ъхъъъ, за това той прави всичко за да разделя като говори в подкрепа за терористите от Кремъл ?Егати лицемерното *** !
56
4
 
13
 
! Отговори
всичко върви по план преди 4 дни
в задунайската губерния.
55
13
 
3
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Колкото и да се пънете, неолибералчета, единственият резултат е на.с.иране. Повече от кафяво в гащщите не може да постигнете. Най-много и малко жълто.
54
11
 
4
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Относно технологиите и технолозите на Запад, има да гонят технологиите и особено технолозите на Китай. Ами тия китайци за кило лунна почва са пуснали над 100 екипа да я изследват със 70 научни публикации. Какъв Запад, какви 5 лева, какви технологии от Запада. Всичко вече идва от Китай, не само стоките.
53
11
 
5
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Големи нападки вчера на БТВ. Същите, както когато разбраха за полк. Марков и Величие. Тия нещо изостават яко с реалността и сякаш изведнъж са птогледнали и видяли, че светът не е черен.
52
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Зловещо излъчване. Празен, на моменти мръснишки злобен поглед. Не го разпознавам даже и като водач на група крокодили.
51
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Добре че е млад,за да не може лудите да халюцинират как е член на организации,които не съществуват от над 35 г.Аман от откачалки!Този поп е с перфектен английски и със стаж в Америка,Канада и Австрия.Каквото и да е казал с нищо не се отличава от казаното от Тръмп.Жив и здрав да е.Ако може да се помоли бесовете да се върнат в ада,защото става нещо нередно и много луди има.
50
7
 
11
 
! Отговори
До До 33 преди 4 дни
Ти пък с кво си горд бе, с последното място по стандарт в ЕС. и с битови и други отпадъци които се търкалят по цялата страна, и за всичко това се мъчиш да обвиниш запада, затова че не можеш да си оправиш кочинката? Всяко едно нещо до което се докосваш и ти улеснява всекидневния холопски живот е измислено от "лошия" запад. Всички технологии идват от там, а колкото до имперските политики в миналото, това се нарича еволюция , тавариш, и расиюшка и тям подобни са поне 100 годми назад в нея, понял?
49
7
 
8
 
! Отговори
До 46 преди 4 дни
Един техен отшелник в.Атон мн свят по време на майдана анатемоса Украйна,въпреки че е грях. Може да го намерите и в нета.Тогава се чудеха какво вижда ,какво ще последва .Е сега донякъде е ясно.Там вече православие няма.
48
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До За един преятел пита Направа да разпарчетосва Русия , да се установяма хегемонията на Запада , да се въвеждат всички извратенящини спряма хората , цифровизации , тотален контрол , резукция на населението , дори това за означава масово изтребление , златен милиард , да се гарантират интересите на на мултиконтиненталния капитал , човека да бъде превърнат в най-ниска проба ресурс , но и това не е съвсем сигурно дали ще е достатъчно на САЩ да спрат разпространението на операциите по разчистване .
47
7
 
15
 
! Отговори
Лениин преди 4 дни
Главният разединител на църквата
46
3
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 4 дни
Ти защо мислиш че.можеш да анатемосаш.Коя духовна сила ще ти обърне внимание?!Или си чул нещо така някак ти харесало ...Глупа.в.човечец
45
14
 
6
 
! Отговори
ceci_ преди 4 дни
До За един преятел питаПродължавай да питаш. Православната църква направо е разкостена в украйна. свещеници са пребивани и затваряни в затвор. за сметка на това разни униати процъфтяват, така че, ако си православен много предпазливо би трябвало да се отнасяше към събитията в украйна.
44
4
 
3
 
! Отговори
Сармат преди 4 дни
До GeorgievНормалното е на бялото да казваш бяло, на черното - черно. Нормално е държавата да осигурява равни права на ВСИЧКИ, нормално е да няма голяма разлика между богати и средна класа. НОРМАЛНО Е ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ДА СЕ ПОДЧИНИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО, нормално е арабската из**мет да се измете от България и др.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То па родените след 1989г са вече трето поколение чалгари,абсолютно безнадеждни.В цялата история на Бългапия няма по-пропаднали поколения..
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Все тая коя е патриарх. Важното е държавата да е светска, а църквата да плаща данъци, като всяко ЮЛ.
41
10
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 4 дни
Ние сме в източна европа ,драги.И сме горди с това че сме.в люлката на цивилизациите.Не сме завладявали и избивали и поробвали цели континенти.Че нямаме богатство спечелено с кръв и нещастие .Жалко за малцината като теб с ниска самооценка ,издигнали дя..волски култури в култ.Православието е първичното християнство и нашия духовен глава няма нужда да е харесван и одобряван от никого освен от вярващите православни български християни.
40
6
 
15
 
! Отговори
Аятолах Дугин преди 4 дни
Путин е един а Даниил е негов пророк
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нещо сите сте изпаднали в дълбоко заблуждение относно същността на некои неща . Човек е носител на собствено начало и когато то е поставено в ненормална среда няма ни единение , ни събирани около някакви мъгляви илюзии , трябва да се нормализира средата .