Бах и Гершуин срещу чалга и кебапчета пред НДК

Протестна акция пред сградата на столичната община
11 юли 2024 13:23, Петър Бойчев
110
Бах и Гершуин срещу чалга и кебапчета пред НДК
Снимка БГНЕС

С произведенията на Бах, Панчо Владигеров и Гершуин на оркестър "Симфониета София" към Общински културен институт „Надежда“ се опитваме да покажем, че няма да допуснем в центъра на града ни да се чуват чалга и кючеци, да има скара и мръсотия на площада пред НДК.

Това заяви председателят на комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) Мирослав Боршош, организатор на протест срещу проява пред Националния дворец на културата, организирана от Държавната агенция за българите в чужбина и съгласувана със Столичната община, която продължава вече няколко дни, предава БТА.

Протестната акция с класическа музика се състоя днес пред сградата на Столичния общински съвет (СОС), където днес се провежда редовно заседание.

Боршош е изпратил протестно писмо до кмета на София Васил Терзиев да прекрати "културното мероприятие" пред НДК. Той е получил писма и сигнали от живущите в района, които са възмутени от проявата с кебапчета и чалга и смятат, че в центъра на София е важно да бъде поддържана естетическа среда. По този начин, чрез класически концерт, ние показваме отношението си към това и ще продължим, докато това не престане, заяви Мирослав Боршош.

Той изрази надежда по време на днешното заседание на СОС да се добавят допълнителни щатни бройки към общинските културни институти, защото те имат много голяма нужда. След като успяхме да увеличим заплатите на всички, които работят в културните ни институти, следващата стъпка е да отворим допълнителни щатни бройки, за да можем да привлечем хора, които да работят в културните институти, заяви председателят на комисията по култура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: НДКчалгабахборшош
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
Коментар по заглавие преди 2 месеца
"Сливи за смет"
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ко праи Шон Пен на снимката...
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя па отговарял за културата.....Добре че в Бг няма правосъдие, че сега щеше да търка наровете за милионите дето засмука от НДК, ама корумпираният съд го оправда... А ще ми оглавява комисия за култура, егати пародията на държава е това.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Терзиев ДС какво друго да очакваш след като баща му и дядо му, партизани са дошли от село в София.
53
3
 
8
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 2 месеца
"Чел ли си "Време убежище".Авторът Г.Господинов получи наградата "Букър"...." Първо, сopocoиден неграмотнико, ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ се пише СЛЯТО. Това, което даваш за пример е нео-либерална пoмия, гaвра с България, гaвра с българските традиции. "Авторът" е психично болен, "книгата" му е спонсорана от НПО-та като Америка за България. Няма сюжет, има само гaвра с България. Дадени са пари също за превод на английски от същите НПО-та. Нещо като оная с мeнзиса от Борат-2, която псуваше на български.
52
1
 
3
 
! Отговори
Рендето преди 2 месеца
Уви.... Може да смените жанра на Музиката, но не може да промените Манталитета на хората/слушателите!!!!
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Киркоров защо не го туриха у четирнайстио, защо не го туриха у четирнайстио, а? Шаман и Полина Гагарина ги туриха, а Киркоров не го турат у четирнайстио, а той пее Альоша, - Альоша Бедрос и Филипп Киркоровы "Алеша" (1985). Сега Урсула като приготви петнайстио требе да тури и Киркоров под санции у петнайстио.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При Тодор Живков когато бяхме с Русия в България имаше изкуство и култура, тогава израстнаха цяло поколение артисти които прославиха България в целия свят и още я прославят, да споменем само Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова. А днес в ЕС и НАТО само пpocтащина и европедеращина - Азис, Софи, Мара Отварачката... отврат.
49
0
 
6
 
! Отговори
Батя ви преди 2 месеца
Чекай, чекай! "Агенция за българите в чужбина" прави "мероприятие" в София??? Май се усвояват едни стотинки!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
там е традиция, все пак е центъра на селянията в софия и като дойдат чужденците после това и пускат в ютуб колкото и да се правите на образовани и културни не можете да избягате от произхода си!
47
4
 
4
 
! Отговори
йъфэ преди 2 месеца
Тези крадливи герберски св..е по-добре да върнат заграбените пари, а не само да вдигат пушилка с глупости, които граничат с расизъм! Народен съд за тях!
46
3
 
6
 
! Отговори
европедеращината ЕС преди 2 месеца
Нормално, нали сме в педерастическия съюз ЕС - вижте само Евровизия. А най-известния български певец е ром хомосексуалист, какво да очакваш от педерастическото ЕС.
45
0
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Културтрегер === Предложението ти изобщо не е релевантно :))) Канон на ПАхелбел е толкова нежна, галеща ухото лирична музика, че току виж и на чалгарите им харесва. На тях и трябва някаква по хард класика, от онази, немелодичната дето едвам се слуша и е като сбор от звуци. Нашият Вили Казасян освен, че беше диригент, пишеше такива класически произведения. Неслушаеми :)))
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв Гершуин бе, Гершуин е руснак, баща му и майка му са чисти руснаци. Майка му се казва Роза Брушкина, истинското му име е Яков.
43
2
 
2
 
! Отговори
Беден Гладен преди 2 месеца
Бос, БезДомен, Гол - мене ме Интересува Кебапчето - Гершиун е за Богатите - Грантаджии към посолствоТО!
42
1
 
3
 
! Отговори
Загоряла кранта преди 2 месеца
Тоя Боршош прилича на Шон Пен!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз съм за, само не разбирам какво прави мек е рето на ГЕРБ, Недозаврян на снимката, които имат основен принос към кебапченизацията на нацията, последните 15г.
40
1
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 2 месеца
Чел ли си "Време убежище".Авторът Г.Господинов получи наградата "Букър" ,а романът се изучава в Нюйоркския университет,в курса" Романът днес".Като не четеш книги,поне не пиши глу. пости.
39
0
 
4
 
! Отговори
Културтрегер преди 2 месеца
Три цигулки без прекъсване да свирят "Канон" на Пахелбел. Подозирам, че пушилката от кебапчетата набърже ще изчезне.
38
6
 
4
 
! Отговори
в Русия преди 2 месеца
В Русия няма чалга и никога не е имало, дори и през упадъка през 90те години когато експериментираха с какво ли не, чалга или аналог на българската чалга никога не е имало.