Опасен химикал замърсява питейната вода в Европа, откриха го и у нас

Пробите са взети от Бургас
11 юли 2024 08:55, Петър Бойчев
85
Опасен химикал замърсява питейната вода в Европа, откриха го и у нас
Снимка БГНЕС

Питейната вода в Европа е замърсена с химикал, чиято употреба не е регулирана, съобщи АФП, позовавайки се на изследване, проведено през май от Европейската мрежа за борба с пестицидите.

Химикалът трифлуороцетна киселина (TFA) се открива в голяма част от пробите. Според редица асоциации са необходими строги правила за употребата му, тъй като той се получава в резултат на разпад на т.нар. вечни замърсители, намиращи се в някои пестициди и хладилни агенти.

Изследването, проведено през май върху реки и езера в Европа от Европейската мрежа за борба с пестицидите и членовете на организацията, сред които е "Бъдещи поколения на Франция", е изследвало проби от питейна вода на 11 държави в ЕС. Изводите от анализите, проведени от Центъра за технология на водата в Карлсруе, показват, че TFA се открива в 34 от 36 проби от вода от чешмата и в 12 от 19 проби минерална или изворна вода.

У нас проби са взети в Бургас, където също е открит химикалът, но в границите - 940 нанограма на литър при определена граница от 2200 нанограма на литър.

Резултатите от изследването са публикувани през тази седмица.

Средната концентрация на химикала в питейната вода е 740 нанограма на литър и 278 нанограма на литър в бутилираната вода, което е по-ниско от предходни данни. Предишно изследване е установило 1220 нанограма на литър средно в пробите от течаща вода.
 
Все още са малко изследванията по въпроса доколко веществото е опасно за здравето. Националният институт за общественото здраве и околната среда в Нидерландия е фиксирал граница от 2200 нанограма на литър. Тази граница е премината от проба от питейна вода в Австрия - 4100 нанограма на литър. В Париж анализирана вода от чешмата показва 2100 нанограма на литър. В Мец концентрацията е 500 нанограма на литър.

През 2026 г. ЕС ще изисква допустима норма от 500 нанограма за всички пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), определени като "вечни замърсители". Неправителствени организации настояват, че TFA е токсичен за репродуктивната система.

Според доклад, цитиращ изследване на фармацевтичния гигант "Байер", данните показват тежки малформации на фетуса при зайците, предава БТА. Асоциации искат бърза забрана на пестицидите PFAS и на хладилните агенти, и рестрикции по отношение на употребата на вечни замърсители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
21
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 месец
Намерих ви цаката
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не не пръскт изобщо самолетите, още една конспирация стана реалност
34
2
 
9
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО преди 1 месец
КУПЕТЕ СИ НАШИТЕ НОВИ ФИЛТРИ ЗА ЧЕШМЯНА ВОДА "КАЛНАТ"!!!
33
1
 
37
 
! Отговори
Екоотрови преди 1 месец
Покрай производството на литиево-йонните батерии, които щели да ни спасяват от климатична катастрофа, има сериозно замърсяване с (не се опитвайте да го произнесете, ще си счупите езика) с бис-перфлуороалкилни сулфонимиди. Потвърдено е от изследователи от Тексаския технически университет и университета "Дюк". И тези вещества са от "вечните завърсители". Поредно доказателство, че заради климатичните си фантазии екотерористите са готови да прегазят всичко по пътя си.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали циливилизованти и напреднали врупейци нв ползуват пестициди и сичко е био? Откъде са зеха да са разграждат и да на тровят?
31
1
 
19
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Заменете "химикал" с "вирус", пак става....Универсална система, ще спасяват овцете.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик 21 - Знам от майка си, че се е случвало дори и в основното училище да ги водят на еднодневни бригади. Вднъж на една такава бригада с цел плевене на зеле над децата прелетял самолет от селскостопанската авиация, пръскайки нещо. По думите на мама, това били някакви капчици жълто-зеленикава течност. Тъй като времето вече било топло, всички деца били или с роклички без ръкави, или с ризки с къси ръкави и къси панталонки. Капчиците попили в кожата на ръцете, краката и главите им.
29
5
 
9
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 1 месец
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е кой е направил записа , а не съдържанието на записа , помните ли ? Ходим след събитията , обект сме на манипулации , активните фигури са *** , гледащи си лични интереси , при човечеството вече няма причинно следствена връзка , т.е. когато предприемаш някакви действия въобще липсва какви последици от тях ще възникват , след което почва някакво хаотично " олеле какво стана " и то пак съпроводено от някакви съмнителни интереси , но не обществени .
27
8
 
2
 
! Отговори
Мастер Шеф преди 1 месец
Обожавам TFA
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо ни няма. Рашките оцеляват при висока радиоактивност на водата си и опасни химикали в самогона, че ние ли?
25
2
 
10
 
! Отговори
зелени сделки преди 1 месец
Ще трябва да се мине само на джин с тоник.
24
3
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
F3C-C(=O)OH е т'шакларъ работа, не е чак толкова шантаво, нема се плашите. Братовчедката обаче, H2FC-C(=O)OH, флуороцетна киселина, е страшилището :) (или пък въобще не е страшилище, а си идва съвсем на място, в правилната ситуация и при правилните обстоятелства). Натриев / калиев флуорацетат е много, много интересна и специална сол :).
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свинарите ни тровят и убиват
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краварите ни тровят и убиват.
21
2
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Муахаха ==+ Само дето по времето на соца, бях малко дете и много им се кефех, на едни селскостопански самолети биплани, те не пръскаха само отровните химически нитрати (не природните), а пръскаха и цялата гама на пестицидите - хербициди, фунгициди, инсектициди, родентициди и растежни регулатори. Кое от кое по-вредно. Бетер Монсанто бяхме. Затова много ми се караха ако ме видят да захапвам домат да ям със сирене, без да съм го измил. Или ябълка или каквото и да било. Всичко се пръскаше на max
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата стъпка е да ни насочат към фирма, която приозвежда бутилирана вода, проверена за точно този химикал, която идва малко скъпа, но пък здравето цена няма !
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай ви Тодор /19/ Да бе, ти ни остави едни язовири с потопените в тях села и така забравихме за чистата изворна вода. Щото, ако случайно не знаеш, София е пила рилска вода преди да дойде "светлият" социализъм. Рилският водопровод навремето са го изучавали в западните инженерни ВУЗ-ове. Сега какво ли казват на студентите за нашенските язовири, ако изобщо ги споменават?
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип всичко е отровно и води до смърт. Разликата е в дозата. Човек може да умре и от елементарни неща. Например от много захар, много сол, или много вода. Може и от много кислород.
17
5
 
7
 
! Отговори
Глобалист преди 1 месец
Да се наложи такса "химикал" на водата. Ще ви увреди и ще тръгнете по доктори да натоварвате здравната система. Някой трябва да плаща. хи хи хи