Опасен химикал замърсява питейната вода в Европа, откриха го и у нас

Пробите са взети от Бургас
11 юли 2024 08:55, Петър Бойчев
85
Опасен химикал замърсява питейната вода в Европа, откриха го и у нас
Снимка БГНЕС

Питейната вода в Европа е замърсена с химикал, чиято употреба не е регулирана, съобщи АФП, позовавайки се на изследване, проведено през май от Европейската мрежа за борба с пестицидите.

Химикалът трифлуороцетна киселина (TFA) се открива в голяма част от пробите. Според редица асоциации са необходими строги правила за употребата му, тъй като той се получава в резултат на разпад на т.нар. вечни замърсители, намиращи се в някои пестициди и хладилни агенти.

Изследването, проведено през май върху реки и езера в Европа от Европейската мрежа за борба с пестицидите и членовете на организацията, сред които е "Бъдещи поколения на Франция", е изследвало проби от питейна вода на 11 държави в ЕС. Изводите от анализите, проведени от Центъра за технология на водата в Карлсруе, показват, че TFA се открива в 34 от 36 проби от вода от чешмата и в 12 от 19 проби минерална или изворна вода.

У нас проби са взети в Бургас, където също е открит химикалът, но в границите - 940 нанограма на литър при определена граница от 2200 нанограма на литър.

Резултатите от изследването са публикувани през тази седмица.

Средната концентрация на химикала в питейната вода е 740 нанограма на литър и 278 нанограма на литър в бутилираната вода, което е по-ниско от предходни данни. Предишно изследване е установило 1220 нанограма на литър средно в пробите от течаща вода.
 
Все още са малко изследванията по въпроса доколко веществото е опасно за здравето. Националният институт за общественото здраве и околната среда в Нидерландия е фиксирал граница от 2200 нанограма на литър. Тази граница е премината от проба от питейна вода в Австрия - 4100 нанограма на литър. В Париж анализирана вода от чешмата показва 2100 нанограма на литър. В Мец концентрацията е 500 нанограма на литър.

През 2026 г. ЕС ще изисква допустима норма от 500 нанограма за всички пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), определени като "вечни замърсители". Неправителствени организации настояват, че TFA е токсичен за репродуктивната система.

Според доклад, цитиращ изследване на фармацевтичния гигант "Байер", данните показват тежки малформации на фетуса при зайците, предава БТА. Асоциации искат бърза забрана на пестицидите PFAS и на хладилните агенти, и рестрикции по отношение на употребата на вечни замърсители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Концесионер преди 1 месец
за 4 лева Кубива - в България - Водата е Чиста!
15
1
 
2
 
! Отговори
Т.E. преди 1 месец
У нас всичко е в нормите.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага данък питейна вода и въздух.
13
3
 
24
 
! Отговори
Боже Мили преди 1 месец
Замислете се, че те Брюксел - Обявиха Въглеродният Диоксид -Газът на Живота като Храна на Растенията - за Опасен Токсин и искат до 2030 да сме "въглеродни нули" - е това само може Едни Кръгли 0-ли Крадци да го Измислят, но и Трябва Стадото - да си е Пр0сто, че да им го позволи!
12
13
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
а Помните ли по Време на Лошите БКП и СССР как Барба Ганиос се Страхуваше от НаПълно БезВредните Нитрати - Естествена Храна за Растенията, срещаща се в Природата и без намесата на Човека!
11
1
 
10
 
! Отговори
До един преди 1 месец
Като свърши войната ковида ще дойде.
10
7
 
11
 
! Отговори
Грета преди 1 месец
Премахване на всички с климатици и глоби. Няма да тровят нас дето сме без климатици .
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето затова не трябва да регистрирате кладенците си. Ще дойда и ще ги запечатат щото може да се отровите, да отровите и доматите и пипера. За ваше добро няма да пиете вода. хи хи хи
8
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо чудно империята на злото да прибегне и до това. Всичко може да се очаква от тях, както пуснаха ковида от Китай.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще излязат прави тия, дето казваха че ще опитат да наложат контрол върху достъпа до вода. Химикали, водем режим за щяло и нещяло....
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А у ФАЩ нема ли го тоз химикал у водата :)))
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с Ковид-19 умря ли вече :)))
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние на тоя химикал сме му свикнали, не ни пречи
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
TFA е токсичен за репродуктивната система.... Затуй има много гейпаради у Европа :)))
2
5
 
14
 
! Отговори
Шоу преди 1 месец
Путин е....
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно си простьо знае и само него си повтаря: "Колко евроатлантическо".