Цаца в Черно море има, но 90% от нея се изнася в чужбина

Факт е, че рибата е по-навътре в морето
19 юли 2024 19:47, Нели Христова
30
Цаца в Черно море има, но 90% от нея се изнася в чужбина
Снимка: БГНЕС

Поне 90 на сто от цацата, която улавят най-големите български риболовци в Черно море, се изнася в чужбина. Сред най-големите пазари за страната ни е Португалия. Това посочи изпълнителният директор на "Асоциацията на производителите на рибни продукти" (АПРП) д-р Йордан Господинов.

"Черноморските видове риба са много ценни, защото биохимията на морето е по-особена, то е по-сладко. Затова и вкусовите качества на нашите риби са по-добри. Освен морска риба изнасяме активно охладена и замразена пъстърва в цяла Европа“, каза д-р Господинов. От думите му стана ясно, че износът на рапани за страни като Китай, Южна Корея и Япония, запазва стабилните си ни. От "Асоциацията на производителите на рибни продукти" обаче отчетоха, че рапаните в Черно море стават все по-дребни. 

"Това сочат нашите изследвания. Наблюденията на науката все още не са категорични. Нашето мнение е, че уловът намали количеството на рапаните. От друга страна свръхпопулацията на вида унищожи в някаква степен необходимата му хранителна среда. В момента внасяме рапани от Румъния. Наши предприятия също оперират там, а български кораби плават под румънски флаг. Ловим рапани там, защото имаме сключени договори за износ към азиатски страни, които трябва да изпълним", посочи Господинов. По думите му, рапанът предпочита топли води, а към момента условията са изключително подходящи за улова му, а предприятията, преработващи рапани, у нас са осем. 

Пасажите навлизат все по-навътре в морето заради високите температури 

Високите температури през това лято тласкат рибните пасажи все по-навътре в морето, където водата е по-хладна, каза още изпълнителният директор на АПРП. 

"Рибата се крие, основно цацата и хамсията. Като всеки жив организъм и тя търси по-нормални температури. Затова се налага рибарите да влизат в морето по-рано сутрин, когато е по-хладно. Това обаче са моментни ситуации. Ако завали дъжд веднага ще се появят северните течения, които ще “обърнат водата“, както казват рибарите. Рибата е по-навътре в морето, факт е, но това не се случва за първи път", допълни още д-р Господинов. В момента в Черно море се ловят основно калкан, попчета, миди и рапани. Преработвателите на рибни продукти в Бургаско обаче не разчитат единствено на тези видове. През последните години у нас все повече се внасят екзотичните за страната ни октоподи, калмари и сепии, пише БТА.

"Внасяме и скариди, тъй като знаете, че у нас няма от едрите, които сме свикнали да виждаме в магазините. Суши пазарът също се развива много интензивно в България, което също налага увеличаване на вноса. През годините българските фирми се наложиха като много добри преработватели, затова и внасят суровини от чужбина - океански и атлантически риби, дори скумрия", каза още д-р Йордан Господинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: цацачерно морериба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Въпроска ? преди 1 месец
Рибарите от векове влизат за риболов и," хвърляне "на мрежи за улов на черноморски попчета , паламуд , лефер в ранни зори по тъмно.. На снимката не е цаца ( копърка ) , а сафрид . Защо няма по ограничен износ на цацата и да се даде възможност на обеднелите българи да осигурят на трапезата по евтина и наша българска риба , вместо скъпите вносни замразени риби ?
24
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Е, сафридът е вкусна рибка. Нямаме много видове риби, защото Черно море е езеро. Гърците имат повече разнообразие на риби. Ловят ги и ти ги предлагат печени или пържени. Поне в Гърция можеш да си отядеш на риба.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цеца цица цици цоца цаца цеце(мухата)
22
2
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
ИАРАджиите пишат актове за миди,рапани,заделени каквото се сетиш ако нямаш билет или е повече от три кг.То за три кг Миди струва ли си да обличаш костюм,бутилки,обурудване,лодка.Съвем изтрещяхте от три кг Миди ще излезе една чиния ядки.Даже мисля черупките да ги нося в Иара да им мирише на море и някой друг рапан да обогатява парфюма.
21
2
 
8
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
Що сте слижили сафрид на снимката бе, морски?!?
20
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
А вие хаховците плащайте всяко лято за цаца по 10-15 лв.по заведенията
19
0
 
4
 
! Отговори
ХАМСИЯ преди 1 месец
РИБА АМА ЦАЦА.ЦАЦА АМА РИБА
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** било Н..Е..Л..И
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***, ***, хич те няма! Сафридът не е цаца, не е трицона. Чети, бе ***, учи! Глупости не пиши!
16
0
 
3
 
! Отговори
61 преди 1 месец
"Кит в Черно море,това е мит!Радой Ралин" ...Това че Радой Ралин е добър поет не означава че е е спал в час по биология.
15
0
 
10
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Дайте им и на тях субсидии от нашите пари, бе! Като на зърнари и др.. А те после да си изнасят храните навън , да хранят джигитайци, африканци и араби. От нашите данъци - милионери. Пък нашите продукти да са по-евтини , отколкото у нас, в Германия, Испания и Англия. Егати пазарната икономика!
14
1
 
17
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Скоро бях в Лисабон. Не видях цаца. Нито някаква друга дребна риба, която да са прекръстили. Беше стандартното - октопод, калмари, скариди и един-два вида местна океанска, но по-едра, не е цаца.
13
4
 
3
 
! Отговори
lol преди 1 месец
Сафридът не е лош, ама за лятото по-хубаво от едни гриловани сардини с узо и салата от краставици няма.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на бай Тошо се носеше фукнята, че България е морска държава. Че правим кораби, че имаме курорти, че ловим и риба. През 60-те учените отбелязаха, че в ЧМ се е появил нов обитател, рапанът, от южните морета, минал Босфора с корабите, че ще изяде мидите, че е бедствие и т.н. Ние в това отношение сме провинциалисти и селяни, дори кубинците от край време правят бизнес с лангусти наред с пури и ром. Ние просто не знаем какво има в морето ни и как да го търгуваме. Миди, рапани, цаца=пари.
11
3
 
5
 
! Отговори
61 преди 1 месец
"всички факти, говорят, че е изкуствено създаден..." ... Много ясно! Украинците са го изкопали преди 10000 години.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори бежанците бягат от Територията.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знаех, че Чернон море е собственост на България за да изнася цацата в други страни.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бартер цаца за скумрия :)))
7
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Щом Португалия е опряла до нашата цаца, там риболовът е унищожил всичко и е наред Черно Море. Имаше икономическа война за риболова в Бискайския залив, квоти и зони за улов.
6
2
 
12
 
! Отговори
туй на снимката преди 1 месец
не било цаца, ами граца