Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба

И на двете места никога не си цял, вече не си напълно българин, но не си и американец
23 юли 2024 07:03, Елка Василева
248
Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата, казва българката Джени Хокънбърг, която преуспява като адвокат в Ню Йорк.

Куфар, препълнен догоре с мечти и надежди, и еднопосочен билет за "свободния свят". Такава е историята на мнозина, емигрирали в чужбина в годините след 1989 г. с желанието да намерят по-добър живот. Дойче веле ни запознава с историята на Джени Хокенбърг и нейната изпълнена американска мечта.

От панелките на София до небостъргачите в Ню Йорк

Евгения, а днес Джени, е родена в София няколко години преди падането на комунистическия режим.  "Да растеш в България в края на 90-те и началото на 2000-те години не беше лесно. Парите бяха малко, а понякога и липсваха. Има много неща, които се опитах да забравя, защото да си спомням за тях е болезнено", споделя Джени пред ДВ. Спомня си как дълго време баща ѝ е ходил на работа през зимата с пробити ботуши, защото заделял всеки лев за подготвителните курсове на дъщеря си. "Имах и все още имам, слава Богу, чудесно семейство, което ме обича и ме подкрепяше безрезервно, докато се опитвах да се издигна чрез образование", разказва Хокенбърг.   

Няколко години по-късно и на хиляди километри разстояние Джени днес успешно гради кариерата си в Ню Йорк. Тя е корпоративен адвокат и партньор в мултинационална адвокатска кантора - една от петте най-престижни кантори със седалище в Лондон. В работата си Джени се фокусира върху сделките по сливания и придобивания. Тя казва, че професията е изключително доминирана от мъже: "Това е доста труден начин на живот. Денонощно си на разположение. Трудно е, защото смятам, че има и нещо като "мъжки клуб", в който е трудно да се впишеш, когато си жена".

Успехи отвъд границата на собственото въображение

Според Джени именно икономическите трудности и политическата нестабилност в България през 90-те години на миналия век са принудили много от нейните съученици да емигрират в Северна Америка в търсене на по-добри възможности за живот и работа. "Беше изключително тъжно, защото имаше толкова много талантливи млади хора, които усещаха, че просто трябва да си тръгнат", казва със съжаление тя.

"България е моята любов, моята родина. Америка - мисля, че винаги е била моята съдба", заявява категорично Джени. Тя още от дете мечтае да замине за Съединените щати. За нея те са страната на невероятните възможности, където, ако човек е достатъчно талантлив и работи усърдно, може да постигне успехи отвъд границите на собственото си въображение. "Не ме разбирайте погрешно, тук няма червен килим. Но има път. Труден, но истински път към социална мобилност и успех", обяснява адвокатката.  

"Винаги има част от теб, която липсва"

След като завършва средното си образование в България, Джени заминава да учи в Дартмутския колеж - един от осемте университета в "Бръшляновата лига", които са широко известни с отличното си академично ниво, социален престиж и именно заради това високи критерии за прием. Хокенбърг споделя, че в колежа още не е имала ясна представа за това с какво иска да се занимава професионално. За нейно огромно щастие е приета в Станфордското юридическо училище с щедра финансова помощ. "В семейството ми няма адвокати, никога не съм правила такива планове. Но животът се развива по мистериозен начин", казва българката.

За Джени животът ѝ в Америка досега е бил комбинация от различни емоции - от абсолютен екстаз при първото ѝ стъпване в колежа до носталгия по родителите и брат ѝ, които и днес са в България. Според нея най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата: "Намираш се на място, където нямаш връзки, от които да се възползваш. Изоставаш от своите връстници от самото начало и трябва да работиш много по-усилено, за да се изравниш с тях".

Прекарала едната половина от живота си в България, а другата в Съединените щати, Джени споделя, че често се чувства бездомна, независимо от това в коя държава се намира: "И на двете места никога не си цял. Винаги има част от теб, която липсва, която е на един океан разстояние. Защото вече не си напълно българин, но не си и американец".

"Българската мечта": Измислица или реалност?

Според Джени България е претърпяла значителни промени през последните 20 години, особено след приемането на страната в Европейския съюз през 2007 г. "Днес има чудесни възможности, каквито в моите тийнейджърски и студентски години нямаше", казва адвокатката. Тя смята, че днес много българи не заминават за Щатите, а предпочитат да останат в Европа, често работейки за чуждестранни компании от България.

Джени е абсолютно убедена в това, че "българската мечта" съществува и че българите могат да спечелят много от новите технологии и изкуствения интелект. "Казват и според мен е вярно, че математиката диша във въздуха в София. Ние сме в уникална позиция да се възползваме от задаващата се революция на изкуствения интелект, имайки предвид колко талантливи са българите", заявява оптимистично Хокенбърг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
2
 
1
 
! Отговори
Хи хи до 212 преди 1 месец
Значи избягали от нато и ЕС, за да отидат......... в нато и ЕС ! Tъпo и глynавo !!!!!!!!!
210
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 209.Те не са избягали от НАТО и ЕС, защото са избягали в европейски и натовски държави! Изгонени бяха от БКП номенклатурата, която иска да се вози в скъпи западни коли, по нови пътища, да се обличат всеки ден със западни костюми и обувки! Не искат да се возят в съветските Волга, Лада и т.н.
209
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това да работиш и живееш в друг град или в друга държава е все едно! Всеки търси своя път в живота! Има хора, които се облагодетелстваха с обществени поръчки и мн. други политически похвати, много по-лесно, от колкото емигрантите в чужбина! Но тива е старата БКП номенклатура(Герб+БСП+ДПС) .Младите и трудолюбивите и умните ги взеха в Западните държ ави!!
208
4
 
1
 
! Отговори
do 209 преди 1 месец
не ни харесват злобари като теб!аре у лево,!
207
4
 
3
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Искам да питам избягалите, защо са избягали от България, т.е. ЕС и нато? Не им харесва ЕС и нато ли ?
206
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 207 Пий си хапчетата
205
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гурбетчиите далеч от родина се борят с зъби и нокти да оцеляват и хранят семейства пращат средства за много хора и близки да оцеляват краката трябва да им целувате Родина е не държава,в която си се родил,а тази, която ти дава да развиеш и станеш човек.Само хрантутници сте останали в България,долнопробни миризливи крадливи твари гет0то от мързеливи нагляри без народ само тълпа без цел.Продажници,обединени в едно нещастници завистници и крадци.Смъртна присъда е да живее човек в България
204
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам чувството че всички анти-български коментари тук са пуснати от същия ***. Всичките са в един стил и реторика
203
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 203, 204 Бля бля бля. Поредната безпочвена пропаганда. Ходи си в албания щом е толкова готина
202
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който си е заминал, имал е шанс да направи нещо на Запад и се е прибрал тук е за смях. Тази държава е един потъващ кораб, Албания ни задмина. И не е от територията, от хората е - не може хем да искаш да крадеш и да те мързи, хем да се върви към прогрес. Кофти племе сме. Българина и българщината са обидни думи, няма с какво да се похвалим вече.
201
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Любов ще е до едно време, семейството и децата ти като са родени другаде, за тях това си е родина. Искаш да остарееш там, където са децата и после внуците ти, България става една бедна във всеки аспект държава - пари, хора, таланти и постижения. Не могат да си я разделят политиците и трета година нямаме нормално правителство. Абе българска работа, бягай народе.
200
2
 
7
 
! Отговори
Елза преди 1 месец
Браво на жената!
199
3
 
2
 
! Отговори
Do преди 1 месец
Най-точния коментар 135. На-точно казано.
198
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно не мога да разбера тука групови тройкаджийки,адвокатки, фолк диви и техните общаци клиенти емигрирали уж,що не се интегрират там,къде са ами сте се върнали в българският форум.Нали бягате оттук и мразите страната и народа и мигро пешкири.Коментирайте си там в нюйорка пресата
197
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 198 Аз това грозде достатъчно съм го ял, за да съм наясно колко точно е кисело :D и пак, това че пишеш в бг форуми вместо да се наслаждаваш на "хубавия" си живот на острова, и колко лесно се жегваш от коментари за т.ъпaта англия, показва колко ти е кеф там. Радвай си се там на пияндурската им култура и рап-гето музиката, дето е заляла всичко.
196
7
 
3
 
! Отговори
до 197 преди 1 месец
хахахха приказка за киселото грозде. Стой си там, като те гледам си се вписваш добре в средата в Пайнерландия
195
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 195 Айде няма да кво да се лъжем. Англия в днешно време е обективно едно от най-лошите и мизерни места, където можеш да емигрираш и живееш. Дори самите англичани твърдят това. Даже в много отношения кара България да изглежда като Швейцария. Аз там дори не искам да стъпвам като ме канят приятели, ти ми говориш как едва ли не съм искал да се връщам.
194
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
също така, най-вероятно сме от едно поколение. Просто аз рано разбрах накъде духа вятъра и вложих парите си в имоти тук, вместо да си купувам комплексарски коли и да ходя да се гъзарея по курортите. Живота е какъвто си го направиш, моя избор е правилен за мен и за днешните условия в света.
193
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аууу че се засегна. Истината боли най-много. Ясно ти е, че си направил грешка и връщане назад няма. Най-кофти е да знаеш, че сам си провалил бъдещето си и че децата ти ще те мразят, че си ги обрекъл да са втора ръка хора от раждането им
192
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 192 Виж са, тенденцията поже да е била такава по времето на твоето поколение материалистични дъртаци дето сте точили лиги по чифт маратонки Нике, но сега времената са различни. От моя випуск в елитна езикова гимназия заминаха сигурно 5 човека и само 1 остана перманентно в чужбина. Като се замисля, от всички мои познати дето са учили/работили в чужбина в крайна сметка тия дето останаха се броят на една ръка, особено ако са били в Европа. Вече само в сащ до някъде си струва да се мести