Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба

И на двете места никога не си цял, вече не си напълно българин, но не си и американец
23 юли 2024 07:03, Елка Василева
248
Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата, казва българката Джени Хокънбърг, която преуспява като адвокат в Ню Йорк.

Куфар, препълнен догоре с мечти и надежди, и еднопосочен билет за "свободния свят". Такава е историята на мнозина, емигрирали в чужбина в годините след 1989 г. с желанието да намерят по-добър живот. Дойче веле ни запознава с историята на Джени Хокенбърг и нейната изпълнена американска мечта.

От панелките на София до небостъргачите в Ню Йорк

Евгения, а днес Джени, е родена в София няколко години преди падането на комунистическия режим.  "Да растеш в България в края на 90-те и началото на 2000-те години не беше лесно. Парите бяха малко, а понякога и липсваха. Има много неща, които се опитах да забравя, защото да си спомням за тях е болезнено", споделя Джени пред ДВ. Спомня си как дълго време баща ѝ е ходил на работа през зимата с пробити ботуши, защото заделял всеки лев за подготвителните курсове на дъщеря си. "Имах и все още имам, слава Богу, чудесно семейство, което ме обича и ме подкрепяше безрезервно, докато се опитвах да се издигна чрез образование", разказва Хокенбърг.   

Няколко години по-късно и на хиляди километри разстояние Джени днес успешно гради кариерата си в Ню Йорк. Тя е корпоративен адвокат и партньор в мултинационална адвокатска кантора - една от петте най-престижни кантори със седалище в Лондон. В работата си Джени се фокусира върху сделките по сливания и придобивания. Тя казва, че професията е изключително доминирана от мъже: "Това е доста труден начин на живот. Денонощно си на разположение. Трудно е, защото смятам, че има и нещо като "мъжки клуб", в който е трудно да се впишеш, когато си жена".

Успехи отвъд границата на собственото въображение

Според Джени именно икономическите трудности и политическата нестабилност в България през 90-те години на миналия век са принудили много от нейните съученици да емигрират в Северна Америка в търсене на по-добри възможности за живот и работа. "Беше изключително тъжно, защото имаше толкова много талантливи млади хора, които усещаха, че просто трябва да си тръгнат", казва със съжаление тя.

"България е моята любов, моята родина. Америка - мисля, че винаги е била моята съдба", заявява категорично Джени. Тя още от дете мечтае да замине за Съединените щати. За нея те са страната на невероятните възможности, където, ако човек е достатъчно талантлив и работи усърдно, може да постигне успехи отвъд границите на собственото си въображение. "Не ме разбирайте погрешно, тук няма червен килим. Но има път. Труден, но истински път към социална мобилност и успех", обяснява адвокатката.  

"Винаги има част от теб, която липсва"

След като завършва средното си образование в България, Джени заминава да учи в Дартмутския колеж - един от осемте университета в "Бръшляновата лига", които са широко известни с отличното си академично ниво, социален престиж и именно заради това високи критерии за прием. Хокенбърг споделя, че в колежа още не е имала ясна представа за това с какво иска да се занимава професионално. За нейно огромно щастие е приета в Станфордското юридическо училище с щедра финансова помощ. "В семейството ми няма адвокати, никога не съм правила такива планове. Но животът се развива по мистериозен начин", казва българката.

За Джени животът ѝ в Америка досега е бил комбинация от различни емоции - от абсолютен екстаз при първото ѝ стъпване в колежа до носталгия по родителите и брат ѝ, които и днес са в България. Според нея най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата: "Намираш се на място, където нямаш връзки, от които да се възползваш. Изоставаш от своите връстници от самото начало и трябва да работиш много по-усилено, за да се изравниш с тях".

Прекарала едната половина от живота си в България, а другата в Съединените щати, Джени споделя, че често се чувства бездомна, независимо от това в коя държава се намира: "И на двете места никога не си цял. Винаги има част от теб, която липсва, която е на един океан разстояние. Защото вече не си напълно българин, но не си и американец".

"Българската мечта": Измислица или реалност?

Според Джени България е претърпяла значителни промени през последните 20 години, особено след приемането на страната в Европейския съюз през 2007 г. "Днес има чудесни възможности, каквито в моите тийнейджърски и студентски години нямаше", казва адвокатката. Тя смята, че днес много българи не заминават за Щатите, а предпочитат да останат в Европа, често работейки за чуждестранни компании от България.

Джени е абсолютно убедена в това, че "българската мечта" съществува и че българите могат да спечелят много от новите технологии и изкуствения интелект. "Казват и според мен е вярно, че математиката диша във въздуха в София. Ние сме в уникална позиция да се възползваме от задаващата се революция на изкуствения интелект, имайки предвид колко талантливи са българите", заявява оптимистично Хокенбърг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България си отваряш прозореца, пускаш телевизора и чалгата нахлува в живота ти, дори и от рекламите, дори и от новините.
170
11
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 1 месец
Аз така си излязох от черупката, че няма как да се върна там вече. Русофилите и слепите националисти сте тия дето малко трябва да си отворите очите и да попътувате, ама не говоря до Пирамидите и Капала черши. И не до Кавала и не за седмица.
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 172 Освен да повтаряш една и съща пропаганда като развален грамофон, способен ли си на капка индивидуална мисъл?
168
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 171 Щом за теб това е реалността, не значи че е истина. Излез си от черупката да видиш малко свят и тогава говори, щото още си зелен
167
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът на българите не е ,че са бедни. Бедни са,защото са прости,зависливи,крадци....
166
15
 
3
 
! Отговори
до 169 преди 1 месец
Цялата ви държава е гето,пайнер и вейпове. Това е във всяка глътка въздух на тази географска ширина
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коментарите са поредното доказателство, че хората, които най-много хленчат от България са киселите безделници и неудачници, които се успокояват с мисълта, че не те, ами някак си държавата и хората са виновни за положението им.
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 167 Никой не те кара. Аз живея в България и имам нулев досег с тази култура. Съжалявам, че твоята каста сте такива, но пак никой не ти е виновен за това.
163
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 166 Чакай бе, нали ходеха в чужбина щото тук се било много трудно за живот? Сега изведнъж било щото тук е твърде лесно xD И да отдеш баш в ню йорк си е по-скоро до глупост, отколкото смелост
162
13
 
1
 
! Отговори
до 165 преди 1 месец
Предпочитам да имам повече разходи, но да не живея в гето и да не растат децата ми на Планета и вейпове.
161
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много завист от неуспели спрели в главата форумни драскачи от ***. Много смелост и упоритост трябва за да успееш в чужбина и то в Ню-Йорк, не е като мама и тате да плащат и помагат.
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 161 И съвкупно с всичките данъци тук имам значително по-малко разходи тук, отколкото, когато живях в западна Европа. Стига си истериничил като дете ами остави хората с опит в живота да говорят
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 161 Никой няма да ти продаде 9г развалено месо освен ако не си ти самия толкова спрял, че да го купиш. Спрете да обвинявате държавата и вселената за собствените си кисури най накрая
158
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 158 Какво бе, припозна се като неудачник и се засегна нещо ли :D
157
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 159 Точно като типичен мрънкащ и завистлив неудачник си се изказал, дето си мисли че всеки в България е направил пари от престъпност и измами. Сигурно ти помага да спиш по-добре. На всичкото отгоре и прописва собственте си недостатъци на цялата нация, пак като типичен лузър
156
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По стара русофилска традиция - всичко ново, модерно и направено или донесено извън СССР е лошо и от дявола, големия лош Запад. Всеки, успял на Запад е слуга на дявола и национален продажник. Завистлива нация сте и много пропагандирани. В България се трупал капитал? От какво - крадене, измами и врътки? Не мерси.
155
27
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление менталната абстракция,делюзията,шизофренията и откъсването от реалността са психически разстройства-патология на съзнанието,но и най добрият начин да преживееш всред стадо ненормални 0ли-френи и да си силно убеден,че си всред качествени и нормални хора.Всички в България това го умеят до съвършенство за съжаление,заради помътненият ум.Нищо от това за радост не го умеят емигрантите,които са здраво стъпили на земята-изискване за да справят е да са много бистри в главата.
154
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 149 Лелееей как ме изкъртиха с 25 стотинки за теглене, което вече почти не ми се налага да правя. Викаш, много по добре си е да те гърбят с 40% данъци или задължителен 25% бакшиш :D България в момента е едно от най лесните места за натрупване на капитал, освен ако не си пълен нeyдачник.
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 148 Недей да съдиш другите по себе си
152
3
 
1
 
! Отговори
Олдъс Хъксли преди 1 месец
До 140 коментар и до Съпруга на Мая Манолова който са пише Манол. Драги , това че няклй живеел повече - вие освен тежкотоварни американки и американци виждате ли ? Ааа сега ще кажете имало едни слабички - да има анирексички и хора със всякакви психични заболявания на лекарства успокояващи за да работят почти без отпуска за да взимат доларчета , на стари години са ходещи зомбита в мегаполиса и става жертва на обири. :) Скоро ще ви организират гражданска война - и българите ще са в шок :)