Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo
24 юли 2024 14:55, Нели Христова
122
Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас
Снимка: БГНЕС

Парите, които пребиваващите в чужбина българи изпращат в родината, растат и подобряват рекорди.

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo, показва статистиката на БНБ. Това е нов пик. Предишният рекорден "урожай" - 172.2 млн., бе отчетен през май 2023 г.. През цялата минала година емигрантските пари за първи път надхвърлиха 1.32 млрд. евро. Възможно е този връх да бъде надминат през настоящата година.

Данните на БНБ не обхващат всички суми, които нашите сънародници зад граница изпращат на близки и роднини у дома. Те се отнасят само за преводите по банков път, през финтех компании и други фирми за парични услуги, за които се води статистика, пише "Сега". Смята се, че значителен процент средства - между 15 и 25%, пристигат по други, неофициални пътища - на ръка.

По обобщени данни за миналата година най-значителните трансфери са от нашите гастайрбайтери в Германия - около 230 млн. евро. Втори в класацията са българите, работещи в САЩ (209 млн.). Следват преводите от Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн. евро).

Представители на фирми за парични преводи твърдят, че поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на помощ от чужбина. Печелещите зад граница подкрепят роднини и приятели за плащането на кредити, за лечение и лекарства, за ремонти, за битови сметки, на данъци и такси. Често такива средства се инвестират в покупка на имоти - апартаменти, вили, къщи, гаражи и др.  

По данни на Евростат България е сред страните в ЕС, най-зависими от емигранските пари. Според статистиката за 2022 г.  делът на тези преводи, отнесен към брутния вътрешен продукт, е бил най-висок в Хърватия  (7.6% от БВП). България и Унгария си делят шестото място с 2.24 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че са те, за да залъжат плачевното състояние в което се намира отечеството. Без техните пари, тука ще сме като някаква централно африканска държава.
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1,32 МЛРД ЕВРО С 25% УВЕЛИЧЕНИЕ ОТНЕСЕНИ КЪМ 90,35 МЛРД USD БГ-БВП 2022г ПРИ КУРС USD-ЕВРО 0,92 СА САМО 1,985% ОТ БВП. А ОТНЕСЕНИ КЪМ 2 МЛН ПОЛУЧАТЕЛИ СА 825 ЕВРО НА ПОЛУЧАТЕЛ ГОДИШНО ИЛИ ПО 137,5 ЛВ НА МЕСЕЦ - СТИГАТ ДА СИ КУПЯТ ХЛЯБ И БОНБОНЧЕТА ОТ АПТЕКАТА ПРЕДИ ДА ГИ Е ХВАНАЛА ИНФЛУЕНЦАТА!!...
113
3
 
1
 
! Отговори
до Пенсионер преди 1 месец
Чичо, имотите поскъпнаха заради руснаци и украинци след войната, защото им дават паспорт ако купят имот. Цените изхвърчаха точно 2022ра. Ние, емигрантите си купихме доста преди това, също така децата ни са при нас и учат, тези по улиците в България са си вашите :)
112
5
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Нулев е ефекта от тези пари, поскъпнаха имотите заради тях до 2000 евро /кв.м ,заради тези емигранти точно и цените се утроиха.Никой не иска да работи от дечицата им по цял ден се шляят с коли, наркотици,алкохол е загубено поколение. В фирмите работещите вече са моя възраст 76г.Нищо не става от тези емигранти.По добре да не пращат пари и да не се връщуят тук.Напълниха улиците с скрап наливат се по кръчми.Хулиганска работа
111
3
 
5
 
! Отговори
Чужденеца преди 1 месец
Някой от пишещите тук хейтъри,замисля ли се че не са само изпратените пари на роднини,тези хора повечето почиват и в България харчат в хотели и кръчми,купуват имоти т.е. наливат доста от така наречените свежи пари в държавата .
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи българите в България са обеднели,а България има пари да храни украинските нагляри живеещи за чужда сметка в хотели
109
0
 
4
 
! Отговори
до 109 преди 1 месец
Ти или си завършил само 7ми клас или си на половин бутилка концентрат! Ако аз бях такъв счетоводител, щях да съм без работа. Коментара ти не се разбира, научи се как да напишеш нещо грамотно или си върни дипломата.
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родителите на емигрантите получават повече пари за пенсия . Тези пари идват от нашите данъци .
107
1
 
4
 
! Отговори
Счетоводител преди 1 месец
Aнализирайте какво ви казва и съобщава статиятаЕС е 90% от всичките ни гастайрбайтери.Германия - 230 млн. евро САЩ -209 млн.Испания 114 млн. Великобритания 109 млн Гърция 71 млн. евро415млн.евро от ЕС 95% САЩ и GB = 318млн.Излиза,че ЕС е пълен К-еф
106
2
 
5
 
! Отговори
Двойно фрапе с козе преди 1 месец
На мен ми изпращат,изпращат редовно на вас изпращат ли ви?Ако не ви изпращат не се притеснявайте и боба е кюфте!
105
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото пък децата ви няма да заминат след някоя годинка и те. В България няма бъдеще за честни хора. Ако искаш ред, закони и спокоен живот по-добре стягай куфарите
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, 3% от оборота ти да идва от джобните на гастърбайтерите е малко множко. Повечето пращат пари за сметки на пенсионирани родители и баби. Това си е голям дефицит и направо светещ знак, че нещо в икономиката не е е ок. Според мен по-голяма част даже са кешови помощи. Ама не знам защо е този хейт към сънародниците, те не ги пращат тия пари на Путин за войната, а на майките си, да има с какво да си платят тока и хапчетата
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има много хора като мен, които си пазят банковите сметки от чужбина и ги ползват за да си управляват парите, въпреки че работят и живеят в България, виждам как тази статистика може да бъде много изкуствено раздута.
102
13
 
3
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Кат се върна от чожбина за месец и виждам злобата в учите на българите и зависта им. Все потпитват, пак ли къща ще копуваш, пак чисто нов Мерцедес си, пак децата ти само с маркови дрешки. Ми работим в чожбина и изкарваме евраци и си копуваме каквото ни скимне. Всяка година по един имот копувам в България.
101
9
 
9
 
! Отговори
България преди 1 месец
Не знам какво пращат емигрантите , ама файда от тях за България - йок, както казват някои комшии. Повечето от тях мразят България така че още повече няма полза от тях . Най добре да си стоят където са и да си гледат работата.
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 100 пак сте се помислили за много значителни. Утре и всички гурбетчии да спрат парите, абсолютно никой няма да усети разликата.
99
4
 
8
 
! Отговори
бат ви Цанко преди 1 месец
Цанко взима по 50 евра на час в склада в Германията.... По - голяма смешка днеска не бях виждал.
98
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не са българите от чужбина (най-големият кеш инвеститор) България отдавна да е фалирала! Всеки, чийто роднини са в чужбина тук се ежи, все едно има два декара мирудия в Хималаите. Много от хората там си изкарват хляба по честен път и въобще не мислят да се връщат. Аз направих тази грешка и сега съжалявам, но не се знае - Терминал 2 все още си е на място.
97
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 98 Това го слушам вече от 30 години, а същевременно България пак е по-бяла страна от всичко на запад от Чехия :D
96
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 50 години в България ще има само роми. В къщите ви ще растат ромчета, ромчета ще се топлят с дърветата, които сте засели. Който има акъл се е изнесъл още 89та