Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo
24 юли 2024 14:55, Нели Христова
122
Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас
Снимка: БГНЕС

Парите, които пребиваващите в чужбина българи изпращат в родината, растат и подобряват рекорди.

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo, показва статистиката на БНБ. Това е нов пик. Предишният рекорден "урожай" - 172.2 млн., бе отчетен през май 2023 г.. През цялата минала година емигрантските пари за първи път надхвърлиха 1.32 млрд. евро. Възможно е този връх да бъде надминат през настоящата година.

Данните на БНБ не обхващат всички суми, които нашите сънародници зад граница изпращат на близки и роднини у дома. Те се отнасят само за преводите по банков път, през финтех компании и други фирми за парични услуги, за които се води статистика, пише "Сега". Смята се, че значителен процент средства - между 15 и 25%, пристигат по други, неофициални пътища - на ръка.

По обобщени данни за миналата година най-значителните трансфери са от нашите гастайрбайтери в Германия - около 230 млн. евро. Втори в класацията са българите, работещи в САЩ (209 млн.). Следват преводите от Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн. евро).

Представители на фирми за парични преводи твърдят, че поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на помощ от чужбина. Печелещите зад граница подкрепят роднини и приятели за плащането на кредити, за лечение и лекарства, за ремонти, за битови сметки, на данъци и такси. Често такива средства се инвестират в покупка на имоти - апартаменти, вили, къщи, гаражи и др.  

По данни на Евростат България е сред страните в ЕС, най-зависими от емигранските пари. Според статистиката за 2022 г.  делът на тези преводи, отнесен към брутния вътрешен продукт, е бил най-висок в Хърватия  (7.6% от БВП). България и Унгария си делят шестото място с 2.24 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
18
 
3
 
! Отговори
Цанко преди 1 месец
Работя склададжия в Германия, жената гледа старци. Взимам 8 хиляди евро чисто тя 6 хиляди евро чисто. Всеки месец пращаме на нашите старци по 4000 евро да живеят и да си копуват лекарства, харчим 2 хиляди евро в Германия и спестяваме 8000.
94
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пенсионерите в България едва оцеляват, пенсионерите в чужбина ходят на круизи и си купуват ваканционни имоти у нас. Вие ми говорете колко било добре загубени хора
93
2
 
11
 
! Отговори
до емигранта преди 1 месец
Ето го лицето на емигранта. Депутатите били еди какви си ала бала чики рики. Мене ми е все тая кой е премиер или депутат. Развивам си малко бизнесче и отделно си бачкам. Пука ми на мене кой е депутат. Не надничам в чуждата паница. Живея си доста добре. Ти чакай някой депутат да ти оправя живота.Аз управлявам себе си, не някой да ме управлява.
92
1
 
2
 
! Отговори
Поне да бяха преди 1 месец
Споменали, че половината от преводите на емигранти към България са от държави извън Еврозоната. С еврозоната тези хора ще бъдат ощетени и близките им.
91
2
 
2
 
! Отговори
до 84 преди 1 месец
В Русия трябва да се пращат пари да, там няма яйца и боб. Няма бензин и пътища. Няма кетчуп.
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До емигрант Бля-бля. Пак повтаряш едно и също. ЧатГпт би се справил много по добре от теб и като гледам най вероятно скоро ще бъдеш заменен от него, хахахаха
89
3
 
3
 
! Отговори
Ванко преди 1 месец
Чувал ли си за Русия, която беше с най-ниската СРЗ в света, е вече тя е с по-висока от България, а престъпна и пиратска Беларус отдавна ви изпревари.
88
2
 
0
 
! Отговори
То за това преди 1 месец
Има толкова безработни,тати и мяма носят и си карат мерцедесите с 200+ километра и хич не им е!!!
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямо постижение е да заминеш в чужбина хахахах, Всеки с 200 евро в джоба може да замине. 50 евро билет + 100 евро наем за 1 седмица и 50 евро джобни. Нито ти трябва език, нито нищо. Агенцията ти урежда всичко. После си в катуна като другите като тебе и бачкаш по складовете или полетата. Много голямо изпитание било да си в чужбината...
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Злобните маргинализирани емигрантчерта пак си излязоха от дупките да пръскат отрова по всичко,защото ги е яд че са се набутали в мизерен живот, и са решили че това трябва да е проблем на всички останали
85
1
 
0
 
! Отговори
a циганите преди 1 месец
Които точат помощи? Тях???
84
9
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
До 76 - действителността в България пропаганда ли се нарича?Защо когато разговаряте в България говорите на някаква шльокавица от чуждици и звуци издавани от животни като чакалският"УАУ"най-разпространения,да не смятате,че като копирате чуждото постигате и стандартът им?Защо ако сте умни допускате цялата депутатска *** да ви изнудва и третира като никоплатени роби без достойнство пред света?Кои сте вие някой вече сеща ли се,че сте народ на тази територия на Балканите,те и макетата вече ви бъзи
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 57Чувал ли си за Сиера Леоне, която беше с най-ниската СРЗ в света, е вече тя е с по-висока от България, а престъпна и пиратска Сомалия отдавна ви изпревари))))ПРЕСТЪПНА РУСОФИЛСКА ЛЪЖА.Сиерата е една най-бедните държави средна продължителност на живот е 54год., неграмотните са 64% от населението.Сомалия е още по-зле!
82
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам кой праща пари в България. Имам много познати с роднини в чужбина и никой не получава пари от чужбина. Повечето пращат пари от България към роднините си в чужбина. Това често са суми, които не влизат в статистиката на БНБ.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 77 Да даа, успокоявайте се с тая завист. Изобщо няма нищо общо с факта, че сте гадни, злобни хора. Прочетете си коментарите и ще видите защо на никого не сте приятни
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди ЕС(2007-а година) слушахме колко е хубаво в чужбината тъй като беше по - трудно да я видим. След отпадане на визи и ограничения + за по 20 евро билетите я видяхме чужбината дето я хвалите. Пълна дупка! Над 80% от българите живеят в къщи по 6-7 човека. Бачкат за минималки, не са научили грам езика, мизерия, нула социален живот, последна дупка на кавала. Излязаха ви кирливите ризи след като почнахме да ви идваме на гости и като попътувахме из чужбината ви... Не ми я хвали!
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смятай колко готин трябва да е животът ти в чужбина, за да идваш всеки ден в някакъв треторазтяден български новинарски сайт и да изливаш жлъч и отрова за цял народ :D
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Русия пращат на петата колона!
77
10
 
2
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Работим, изкарваме пари и ги пращаме в България, да издържаме българчетата дето много работили. В чужбина един чистач взема 4000 евро чисти на месец.
76
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето хора в България са зле настроени към сънародниците си зад граница по много проста причина - завист. Самите те се опитват да се убедят, че не им завиждат, но прекарват голяма част от живота си съжалявайки, че не са научили език и заминали в нормална държава, преди да се оженят за дебелата си жена и да и направят 1-2 чавенца, които сега са в училище с баш чавенца :)