Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo
24 юли 2024 14:55, Нели Христова
122
Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас
Снимка: БГНЕС

Парите, които пребиваващите в чужбина българи изпращат в родината, растат и подобряват рекорди.

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo, показва статистиката на БНБ. Това е нов пик. Предишният рекорден "урожай" - 172.2 млн., бе отчетен през май 2023 г.. През цялата минала година емигрантските пари за първи път надхвърлиха 1.32 млрд. евро. Възможно е този връх да бъде надминат през настоящата година.

Данните на БНБ не обхващат всички суми, които нашите сънародници зад граница изпращат на близки и роднини у дома. Те се отнасят само за преводите по банков път, през финтех компании и други фирми за парични услуги, за които се води статистика, пише "Сега". Смята се, че значителен процент средства - между 15 и 25%, пристигат по други, неофициални пътища - на ръка.

По обобщени данни за миналата година най-значителните трансфери са от нашите гастайрбайтери в Германия - около 230 млн. евро. Втори в класацията са българите, работещи в САЩ (209 млн.). Следват преводите от Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн. евро).

Представители на фирми за парични преводи твърдят, че поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на помощ от чужбина. Печелещите зад граница подкрепят роднини и приятели за плащането на кредити, за лечение и лекарства, за ремонти, за битови сметки, на данъци и такси. Често такива средства се инвестират в покупка на имоти - апартаменти, вили, къщи, гаражи и др.  

По данни на Евростат България е сред страните в ЕС, най-зависими от емигранските пари. Според статистиката за 2022 г.  делът на тези преводи, отнесен към брутния вътрешен продукт, е бил най-висок в Хърватия  (7.6% от БВП). България и Унгария си делят шестото място с 2.24 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До емигрант Вие платените ботове едно си знаете,едно си баете. Сменете плочата вече. Тая пропаганда съм я чел стотици пъти вече
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето от къде се половин милион за двустайна панелка.
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плюете тука българите в чужбина ама скоро това ще са децата ви ;) Истината боли, преглътнете я
72
10
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
В България ако не си крадец, не си наследник на ДС или комунисти и не умееш да лъжеш си обречен на вечна борба която нямаш никакъв шанс да спечелиш някога ! България я "обезглавиха" първо комунистите които затриха генът на интелигенцията и развъдиха генът на простаците като на конвейер и днес резултатът е тук просташки отказ от реалност и действителност ! Да си беден е доказателство за неуместно съществуване, доказано и с отричане на това което ти се предоставя за да продължиш да съществуваш !
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 65 Браво! Най-точният коментар!
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз с моите 4000 лв на месец живея по - добре от колкото ти с твоите 4000 евро на месец. Всеки си знае както се казва. 5 милиона в България правим 60 милиарда БВП, 2 милиона емигранти пращат 2 милиарда... Всеки да смята! Който където му е добре. Няма да си продам социалния живот и здравето за няколко стотин отгоре. Почти всеки ден излизам с повод и без повод. В чужбина като бях, само на работа и вкъщи. Не мерси.
69
5
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 1 месец
Как да не знам, имаме си АйТи офис, който работи за нас. Все се оправдават, че не могат това, това не можело, за това нямали ресурсите ала бала. От това, което знам заекват като говорят с жени, абсолютно негодни са за физическа активност и доста недоразвити в социален аспект. Дето им се казва лузъри.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 66 Недей да си измисляш факти за хора, които не познаваш в опит да изглеждаш прав, защото ставаш за смях. В индустрията съм от 8 години и съм много наясно какво става там. Препоръчвам ти да поранеш малко и да се научиш как да водиш спор с хора като срял човек , а не като малко дете.
67
6
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 1 месец
ми да не са постигнали нищо да не са постигнали нищо ако внасят 2 милиарда евро или 2-3% от БВП та колко да не са постигнали нищо! Или ти искаш да кажеш че 1% от имигрантите правят 2 милиарда евро на година!? И тогава ше те попитам да не са постигнали нищо да не са, ама колко да не са!?
66
9
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 1 месец
Сигурен съм, че ти имитацийо на родолюбец дори не знаеш какво е това ИТ офис още по-малко пък да знаеш с какво се занимават ! Съществувате в една средностатистическа овча кошара която вече е нарицателно в целия свят, но гордостта на глYпака никога няма да му разреши да си признае това което знае, че е глYпак ! Защо сте най-бедни в ЕС бе, или е трудно да разбереш истината защото контролът над теб от страна на МАФИЯТА която избираш всеки път ти подава информация с която те будалка...
65
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Руси Хората хулят емигрантите, защото масово са токсични и надменни хора, които си мислят че са хванали господ за шлифера, и че са нещо повече от останалите, само защото живеят в чужбина, макар че 99% от тях да не са постигнали нищо значително в живота си (да живееш в друга държава не е постижение, колкото и те да го смятат за такова). За справка: вижте само някои от коментарите тук.
64
6
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 1 месец
Пак ли няма с кой да си говориш? Не ти отговаря надуваемата жена?
63
4
 
3
 
! Отговори
... преди 1 месец
само едно ми е интересно! и то е колко милиарда са изпратени от русия! не за друго ам продажната путинофилия казва, че рашистан, барабар със северна корея било рая на земята! Та продажници колко милиарда дойдоха от рашистан по таз линия? И най-вече продажници вие защо не дидете там да идете в рая? Ам от тука ми лаете!?
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 61 Не само това ами тук (все още) масовото хората не са вързани за т*пките с дългове както средния западняк, дето живее от заплата до заплата, независимо колко висока е тя. Тук хората изобщо не оценяват свободите, които имаме.
61
5
 
12
 
! Отговори
Swiss made преди 1 месец
България е богата държава. Над 85% са собственици на имотите си и земята си. Депозити над 100 милиарда лева. Не знам кой какво праща , ама файда - йок, както казват комшиите.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До стефан Колко получаваш за тази евтина деморализационна пропаганда?
59
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мизерните гурбетчии гъзомийци още малко да се напънат и ще вземат да направят колкото един ИТ офис за годината.
58
14
 
9
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
А в България хулят емигрантите. Че те издържат половината държава. Хората имат условия за труд. Скоро никой няма да остане в територията само пенсионерите.
57
11
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Чувал ли си за Сиера Леоне, която беше с най-ниската СРЗ в света, е вече тя е с по-висока от България, а престъпна и пиратска Сомалия отдавна ви изпревари, но как да го знаете като имате цензура в медиите и сте стадо което най-лесно се манипулира с обещания и лозунги от соца ! ДС не случайно ви контролира лесно с думи които искате да чувате ! Последно Пеевски ви "бърка" в празните кратуни !
56
14
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Слаб мат'риал, слаби (простовати) коментари от анонимни страхливи писачи по форума. Това са съвременните българи. Слаби в всичко. А иначе всеки знае всичко. Без нашите имигрантски и гаст арбайтерски пари преди 20 години всички бяхте загинали. Тук е царство единствено на търговци на оръжие и на наркотици. 4 милиарден бизнес чувам а сигурно и повече. Някога да са ви плащали на минута свършена работа? Така че млъквайте и си пийте ракията (и драскайте по форума).