Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo
24 юли 2024 14:55, Нели Христова
122
Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас
Снимка: БГНЕС

Парите, които пребиваващите в чужбина българи изпращат в родината, растат и подобряват рекорди.

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo, показва статистиката на БНБ. Това е нов пик. Предишният рекорден "урожай" - 172.2 млн., бе отчетен през май 2023 г.. През цялата минала година емигрантските пари за първи път надхвърлиха 1.32 млрд. евро. Възможно е този връх да бъде надминат през настоящата година.

Данните на БНБ не обхващат всички суми, които нашите сънародници зад граница изпращат на близки и роднини у дома. Те се отнасят само за преводите по банков път, през финтех компании и други фирми за парични услуги, за които се води статистика, пише "Сега". Смята се, че значителен процент средства - между 15 и 25%, пристигат по други, неофициални пътища - на ръка.

По обобщени данни за миналата година най-значителните трансфери са от нашите гастайрбайтери в Германия - около 230 млн. евро. Втори в класацията са българите, работещи в САЩ (209 млн.). Следват преводите от Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн. евро).

Представители на фирми за парични преводи твърдят, че поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на помощ от чужбина. Печелещите зад граница подкрепят роднини и приятели за плащането на кредити, за лечение и лекарства, за ремонти, за битови сметки, на данъци и такси. Често такива средства се инвестират в покупка на имоти - апартаменти, вили, къщи, гаражи и др.  

По данни на Евростат България е сред страните в ЕС, най-зависими от емигранските пари. Според статистиката за 2022 г.  делът на тези преводи, отнесен към брутния вътрешен продукт, е бил най-висок в Хърватия  (7.6% от БВП). България и Унгария си делят шестото място с 2.24 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 1 месец
Успокой се малко, пий една вода и дишай. Много си се радикализирал нещо. Такива като тебе ги правят булки на ISIS и ви пускат с раниците по влакове и самолети.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това парите от сутеньорите и джипчийте или от редовно работещите ?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големият парадокс, нашенецът реве срещу еврото, иска си лева, а се запасява с евро.
52
5
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 1 месец
Алооо, ти за здравомислещ ли се мислиш бе пингвин на "база" - Пеевски и Тиквата които фигурират като престъпни политици в списък със забрана да посещават САЩ и Великобритания, а в кошарата България са депутати защитени с ИМУНИТЕТ от разследване, съд и затвор ? Ти защо си представяш, че живееш в държава, а не на територия на МАФИЯТА, я "влез" в РЕАЛНОСТТА и се опитай с гънката си от мотика да разбереш свободен ли си или съществуваш в цензура като тази ТУК !
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Русия колко? Аааа да, николко - от там нищо не излиза
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако не си Асен си леля му, майка или сестра. Защото здравомислещ човек няма как да го похвали." - Аз не хваля Асен, а се присмивам на по-долния коментиращ, но явно ти нямаш капацитета да осмислиш написаното от мен и затова мисля, че си същия, който цитирам в коментара си по-долу. Не мога да ти помогна. Акъл с фуния не се налива. Хайде живи и здрави.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 33 - България най-бедна в света? Ти днес пи ли си хапчетата? Какво да коментирам останалото. България е най-бедна, но сред богатите... :) ... Едва ли правиш разлика между едното и другото, но няма да се напъвам да ти обяснявам. Те родителите ти и учителите ти не са успели да го постигнат, та аз ли с 2-3 коментара да успея?
48
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Благодарете - България я има заради българите, но най-вече заради българите тук в България... :) ... 2,24% от БВП генериран от 3 милиона емигранти и 97,76% БВП генериран от 6 милиона останали в България. Хайде сега извади калкулатори и сметни на калпак кой с колко допринася за икономиката на България. Надявам се можеш поне с калкулатора да го сметнеш, въпреки че и за това имам съмнения.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не си Асен си леля му, майка или сестра. Защото здравомислещ човек няма как да го похвали.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 27 - Първо не се казвам Асен. Второ предполагам си по-долния коментиращ, според когото 2,24% можело да станат 90% от БВП. Ще си позволя да предположа още нещо. Още от 5-ти клас в час по математика си преписвал от другите и въпреки това едвам-едвам си хващал тройчица, нали така? Поради тази причина за еврозона с теб няма смисъл да се коментира, защото ти хал хабер си нямаш, какво е това. Питай някой твой познат русофил. Те знаят всичко. Ще ти обяснят нещата веднага...
45
5
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 1 месец
Теб Копейкин ли те представя за "герой" и "родолюбец" пред ЧАЛГАРУНИЯ ? Я сега обясни защо в световната статистика България е най-бедна с най-бързо намаляващо население, с най-застаряващ суверен и най-важното с най-много навлизащи чуждици заменящи български думи и звукът "УАУ" който се използва най-вече от гладни чакали в пустините и в рекламите на Бг телевизиите ? Голям "патриот" си но само като коментарист иначе си пъзляк със сигурност !
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 36 И ако си сам не разбрах как едвам са ти стигали 3 хиляди на месец. Нещо съмнително има в теб
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, българите работещи в Расия колко пари изпратиха? Хи, хи, хи!
42
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
Правят се деца. Ромите правят за всички ни. Кой ша ги издържа бе копейке? За армията на Путин ли ти трябват?
41
2
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 1 месец
Асене? Как са алабалистиките с Урсула за еврозоната?
40
2
 
4
 
! Отговори
Благодарете преди 1 месец
Opku na Германия, Сащ и Испания, че ви има още като държава(макар и подобие на такава)
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На този етап е по- важно да се правят деца. Парите от арбайтери на фона на БВП са смешни. Лапета правете, не кучета!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Заплатата ме е 12 000 евро без извънредния труд.В България ми беше 3 хил. лева.Едвам изкарвах месеца" - И? Защо реши, че някой от четящите се интересува от това?
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иван Вазов е умрял преди години и България не е изчезнала, обаче видиш ли Пенчо от село Пенчово ако не прати 200-те евро на жена му, България щяла да изчезне. Ало, гастарбейтерчетата, вие наистина ли се мислите за по-важни от Иван Вазов например? Пиша само неговото име надявайки се поне за него да сте чували, че с толкова големи претенции освен да реша, че за нищо не ставате, друго няма какво да си помисля. България може без вас, може и без мен. Вие дали можете без нея е друг въпрос!!!
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплатата ме е 12 000 евро без извънредния труд.В България ми беше 3 хил. лева.Едвам изкарвах месеца