Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo
24 юли 2024 14:55, Нели Христова
122
Българите в чужбина са пратили рекордна сума пари у нас
Снимка: БГНЕС

Парите, които пребиваващите в чужбина българи изпращат в родината, растат и подобряват рекорди.

Само през май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo, показва статистиката на БНБ. Това е нов пик. Предишният рекорден "урожай" - 172.2 млн., бе отчетен през май 2023 г.. През цялата минала година емигрантските пари за първи път надхвърлиха 1.32 млрд. евро. Възможно е този връх да бъде надминат през настоящата година.

Данните на БНБ не обхващат всички суми, които нашите сънародници зад граница изпращат на близки и роднини у дома. Те се отнасят само за преводите по банков път, през финтех компании и други фирми за парични услуги, за които се води статистика, пише "Сега". Смята се, че значителен процент средства - между 15 и 25%, пристигат по други, неофициални пътища - на ръка.

По обобщени данни за миналата година най-значителните трансфери са от нашите гастайрбайтери в Германия - около 230 млн. евро. Втори в класацията са българите, работещи в САЩ (209 млн.). Следват преводите от Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн. евро).

Представители на фирми за парични преводи твърдят, че поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на помощ от чужбина. Печелещите зад граница подкрепят роднини и приятели за плащането на кредити, за лечение и лекарства, за ремонти, за битови сметки, на данъци и такси. Често такива средства се инвестират в покупка на имоти - апартаменти, вили, къщи, гаражи и др.  

По данни на Евростат България е сред страните в ЕС, най-зависими от емигранските пари. Според статистиката за 2022 г.  делът на тези преводи, отнесен към брутния вътрешен продукт, е бил най-висок в Хърватия  (7.6% от БВП). България и Унгария си делят шестото място с 2.24 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те *** ако си вярваха за голташка пРосия ехее, намерили да си хейтят държавата срещу някой и друг сандвич от пасольството
34
1
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
До 81 - ти ако се явиш на световен конкурс за простотия няма да имаш изобщо достоен противник ще спечелиш безапелационно ! Такива като теб определят беднотията на българинът, защото сте мнозинство проsтаците на територия България ! "Проsт народ-слаба държава" имаш ли обяснение друго за състоянието на територията на която съществуваш без да разсъждаваш ?
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** - Ами не... България се справя отлично без всички, които я напуснаха. Обаче като гледам вие не се справяте много добре без България, щом пишете в Бг-сайтове. Нямате ли сайтове по Европата, в които да пишете, или ви гони носталгията? Ама каква носталгия бе хора, нали се справяте отлично в чужбина? Много хора напуснали България си мислят, че видиш ли държавата ще катастрофира без тях. Майка България колко по-лоши времена е виждала и пак е оцеляла, и ще ни надживее всички!!!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдаа, точно без тия 2% процента БъгЕрия както му викате гастарбайтерите ше приключи. Ше приключат по скоро изоставените ви роднини. И ако ви е толкова зор, не пращате ве, някой да ви кара, освен изоставените от вас?
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво сега? Толкова много русофили у нас, а няма един да работи в Русия и да изпраща пари в България. Всички русофилчета бачкате в лошия ЕС или пък в САЩ. Защо така бе другари? Какво не ви харесва в Русия? Нали сте й фенове, ама май само на хартия. На практика си живеете в България или на Запад. С други думи на вашите приказки не може да се вярва. Говорите едно, а правите друго. Ако не сте съгласни с коментара ми, тогава ще обясните ли, защо не ходите да бачкате в Русия, а сте в ЕС?
30
0
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 1 месец
Явно ти си проsт повече от допустимото за човек ! Тези пари можеш ли да обясниш как така достигат до изброените от теб мутри които ти и другите неадекватници като теб без да влагате разум защото ви липсва издигате като депутати за да ги защитите с ИМУНИТЕТ ? Будала !
29
1
 
7
 
! Отговори
И Слава Богу!!! преди 1 месец
Щото без тези средства оцелялото през "демократичния преход" колония БългЕрия е тотално приключила...
28
4
 
8
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
До 81, ако не ти пращат пари ще закрият Задунайская губерния и ще умреш от глад.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"2.24% от БВП по Асен Василевските завишени цифри, за да минем в еврозоната може да се окаже и 90% БВП. На Асен математиката му е според това какво трябва да излезе, за да изглежда ок, а не какво е в действителност. То и инфлацията ви уж е 3% ама май е към 30" - Добре че за разлика от теб, Асен разбира от икономика и финанси горе-долу 1000000000000 пъти повече и то не защото е най-добрия в областта, а защото твоето ниво е смехотворно. 2,24% можело да се окаже 90% от БВП хахаха хахаха хахахахахах
26
5
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
...........най-значителните трансфери са от нашите гастайрбайтери в Германия - около 230 млн. евро. Втори в класацията са българите, работещи в САЩ (209 млн.). Следват преводите от Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн. евро)........... Така, а от Рашка говняшка 0,00лв. :))))))))))))))))))))))))
25
6
 
4
 
! Отговори
81 преди 1 месец
Като са прости да изпращат. Шиши, Тиквата и Доганя харесват тази новина и чакат паричните потоци с нетърпение.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2.24% от БВП по Асен Василевските завишени цифри, за да минем в еврозоната може да се окаже и 90% БВП. На Асен математиката му е според това какво трябва да излезе, за да изглежда ок, а не какво е в действителност. То и инфлацията ви уж е 3% ама май е към 30
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво да внесеш от голташка пРосия, то като го обърнеш в левове и осъзнаваш, че си внесъл тоалетна хартия, не че и за това става де
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"То тва повече от БВП на страната бе. После ни хейтите и ни наричате какви ли не, а то се оказва че ние ви издържаме системата да не рухне" - Как няма да хейтим такива като теб? Ти знаеш ли изобщо колко е БВП на България. Въпросът ми е риторичен. Вижда се, че дори и бегла представа нямаш. Ти издържаш примерно някой твой роднина. Нищо повече. Бил издържал системата. Аз на месец плащам близо 2000 лева ДАНЪЦИ в България, ако не и повече (осигуровки, ДДС-та и какво ли още не). Ти колко плащаш?
21
1
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Ти можеш ли да четеш и разбираш текст? Поредния функционално неграмотен и то с претенции, че ни издържал - ясно е написано, че тези преводи представяват 2.24% от БВП.
20
9
 
6
 
! Отговори
направо е така преди 1 месец
Гастарите пратили един среден .Тяхното са частни пари за роднини и не са милиарди. А колко милиарда евро изтичат от България за така наречения ес. България е донор на финанси за "богатия" запад .
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"То тва повече от БВП на страната бе. После ни хейтите и ни наричате какви ли не, а то се оказва че ние ви издържаме системата да не рухне" Що да ви хейтиме? Нали това беше идеята, всеки да ходи къде си иска, ама при положение, че сте внесли 2,2 процента от БВП и да викате, че сте ни поддържали системата...поддържате си по-скоро роднините, които сте изоставили
18
0
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Не ти се получава. Некадърник си.
17
0
 
5
 
! Отговори
НСИ преди 1 месец
До Ужас - Според нас домакинствата общо са под 3 млн.
16
9
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
С идеята че помагат на роднини всъщност вършат зло. Роднините сами трябва да се хванат и да променят нещата ТУК като ТАМ а сега нищо не похващат.