Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лепя плочките на една баня , до петък съм я издал .Живот и здраве имам още две бани да правя ,но ги оставих за септември , че целия август ще си почивам . Не зная никакъв западен език , малко работя с компютър , но много добре се оправям с лазарен нивелир . Сега чакам изкуствения интелект да ми вземе занаята .
294
0
 
31
 
! Отговори
меринджей преди 1 месец
Има високо търсене за нискоквалифициран труд - много бач, и на минимална или близо до нея. Съвременните роби. Средно-висококвалифицираните се опитват да ги ловят като мамуни с трици - нулево отношение и за дребни пари, номера не минава. Хората с квалификация, професия, и умения - или бягат в чужбина, или развиват собствен бизнес. В същото време се писка че нямало кадри. Има, но имат и изисквания.
293
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страннно , а при социализма се създаваха кадри и никога нямаше недостиг .
292
1
 
11
 
! Отговори
Бизнесменин преди 1 месец
Като вземат "бизнеса" ще съм просяк
291
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не да снижават критериите, а да повишават заплащането. И без обещания, колко може да стигне заплатата, но само може, не стига. Последният път казах, че ще работя месец безплатно, но ще остана само ако ми плащат колкото исках. Наеха ме веднага без повече пазарлъци двойно на предлаганото от тях първоначално. Бъдете уверени в познанията и способностите си и ще получите. Ако ги имате, разбира се.
290
3
 
5
 
! Отговори
Петьо преди 1 месец
Защо спекулирате с тази демографска криза, като изобщо не е вярно.... Накъдето и да се обърнеш, *** вече са родили.... Особено в тези гвографски ширини, са толкова прости и ограничени, че едимственото, което искат е да са подвижен инкубатор.... Само искат да им се пълнят миризливите шонди с бяло сладко....
289
13
 
4
 
! Отговори
Бизнесменин преди 1 месец
Ще вземате. Дръжки . Ще вземате колкото ви дам.
288
3
 
0
 
! Отговори
до 288 преди 1 месец
Дрън дрън изкарай ми статистика каква е средната заплата в ИТ сектора
287
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чета коментарите. Ей затуй изобщо няма да ме е яд, ако Владимир Владимирович Путин хвърли една бомба и приключи завинаги тия 111,000 кв.км и 5 милиона останали неща*стника! Ужас! Тая територия и лошият материал в нея са приключили отдавна!
286
19
 
4
 
! Отговори
До 284 преди 1 месец
Ми то продавачка вече взима 1500 евро.... Камо ли ИТ спец или подобен. Там дори студент изкарва 4000 и нагоре, поне в нашата компания.
285
18
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 месец
Аз държа заведение в Созопол всяко лято и съм много доволен. Сменям си премиум марката кола когато пожелая.
284
11
 
7
 
! Отговори
Решението преди 1 месец
Съкращение на 50% от персонала и увеличаване на заплатите с 50%
283
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ехее едно време 1994г. Ми искаха говоримо писмено английски до 22г да съм с висше образование и поне две години стаж по специалността млад и красив строен да съм и се чудеха защо все няма подходящи. Пък сега какво знаят .
282
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато заплатите не станат 1500 евро все така ще е, никой няма да ви работи за без пари
281
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Teстваш им "перфектният" английски. Ми той все едно на плажа са го учили. Граматика, пунктуация - лееш! Младо женско шиле на около 25. Хич я няма! Ама хич!!! Ама казали са й колко е специална и "уникална". Казва си условията - иска 4 бона заплата. :) Тая не върши работа и за 1000 лв. После аз съм "лошият капиталист, който не иска да дава заплати". Мога да й дам единствено 200 лв. за едно дълбоко гърло, щото нито умения, нито образование, нито качества, нито идея за работа. Нищо бе! Едно нищо!
280
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък в големите градове сме много образовани, направо сме хванали господ за щепсела... :))) Селяни наричаме тези, които слушат чалга и се държат като селяни, не е задължително да си от село и да приличаш на такъв, капиш комрадс :)) Познавам софиянци, както и варненци, които уж са трето поколение граждани, та те са по-зле и от самите сел я н д у ри, онез поне са кухи като ***, ама те какво оправдание имат, не знам :))
279
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неаа кадрии дай вааа маааа муу . А има кой да вземе на клиента парите . де *** търсим кадри незнам . У европарламента пълно с кадри . Да земат от там .
278
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво разправяте за комунистите, та те всички са крадци и измамници
277
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чееп за зеле не ставате тия с по 3 езика и компютърна грамотност. Знаем как ви пишат шестиците, знаем, че не знаете столицата на Франция, знаем, че с тия качества и умения сте за кошчето. През комунизма, нямаше и 7-ми клас да можете да завършите. Вместо това, викаш на интервю някаква дррисла, която бъкел нищо не знае, обаче под 5 бона заплата нямало да разговаря. Показах й вратата и останах доволен, че позицията остана незаета.
276
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Соцносталгици, само тези неща искам да ви кажа: 1) принудителен труд - първо детски, после студентски или войнишки. 2) енергийни носители внос от СССР. 3) износ пак за СССР. 4) задължително трупане на държавен дълг.