Разказът на мъжа, качил в колата си силно пострадалия доц. Шишков край Елин Пелин

Кирил Тодоров има имот в Гара Елин Пелин
29 юли 2024 09:24, Елка Василева
111
Разказът на мъжа, качил в колата си силно пострадалия доц. Шишков край Елин Пелин
Кадър: bTV

Свидетелски разказ и среща с човек от Елин Пелин, който попада минути след първите експлозии на мястото на инцидента. За оказването на първа помощ на ранените, способността да запазиш хладнокръвие в ситуация на огромен шок и работата на първите екипи на терен, той разказва неговата история за експлозията в склада за фойерверки, отнела 4 човешки живота.

„Искам първо да изразя искрените си съболезнования към близките на починалите. Аз бях в София, мой приятел, който живее до Гара Елин Пелин, ми се обади, видимо притеснен и заекващ, че има някакъв пожар там. Той ми звънна към 18:17 ч., а аз в 18:40 ч. вече бях на имота, а пожарът и фойерверките се виждаха от магистралата“, каза пред bTV Кирил Тодоров, който е свидетел на взривовете.

Още по темата
Той има къща, която е първата по линията между Гара Елин Пелин и Елин Пелин.

„Имаше задръстване на моста, по който се преминава, не съм сигурен от адреналина дали имаше полиция – сигурно е имало. С много мои съседи стояхме и наблюдавахме пряко не на пътя, където са другите хора, а вътре в полето, точно перпендикулярно на пътя“, казва още той.

Отначало Кирил Тодоров не се притеснява силно от взривовете, докато не чува последвалите избухвания.

„Складовете и Гара Елин Пелин не се делят от абсолютно нищо. Те са едно поле, което, ако тръгне да гори, съвсем спокойно може да стигне до селото. Аз тръгвам с автомобил успоредно на главния път, карам през полето  -  пътя абсолютно с лек автомобил може да се мине. По пътя обаче нямаше никой – нямаше полиция, нямаше линейки, това предполагам беше около 7:00 ч.“, казва още той.

„Аз виждам пожара в полето, докато карам и решавам да продължа напред и се надявам, че някъде там ще има пожарни. Имаше сериозен дим. След това завих от пътя и видях два черни обекта – предполагах какво са. Срещу мен имаше група пожарникари с маски – без автомобили, но пеша, минимум 4 души бяха. Двата черни обекта лежаха на земята, пожарникарите отидоха до тях – оказа се, че това са мъж и жена, доцентът се изправи – той беше подвижен, аз размених няколко приказки с пожарникарите, докато стоя в колата и се разбрахме да ги кача в колата и да ги пренеса до някъде. Доцентът се качи в колата, а дамата я изнесоха на носилка“, спомня си още Кирил Тодоров.

Той споделя още, че в колата не е говорил с доцента, като по този начин се опитал да съхрани и себе си, и него.

„Продължих към главния път – там имаше минимум 2 линейки с 2 пожарни. Дамата от линейката ме пита дали има още ранени – аз й казах, че имаше още една жена и я информирах, че доцентът е единственият човек, който може да даде информация – има ли още хора, или няма", казва той.

„Връщам се към моята къща след това, за да организирам нещо, след като няма никаква организация – няма военни, няма пожарна, никой няма там. Аз веднага звъннах на приятели да дойдат с пожарогасители, с лопати, ако стигне огънят до нас и можем да го спрем – да го спрем, ако не – изгаряме. Казах на пожарните, че аз съм минал с кола от там – сигурно е опасно, но може да се мине, а може и да се заобиколи и да стигнат докъдето те преценят. Могат да спрат пожара – ясно, че не могат да влязат с кола вътре, но могат да спрат пожара, а не стига до къщите. А и хеликоптерът не знам къде беше“, казва още той.

„Защо аз мога да стигна до тези складове ми е питането? Няма ли някакъв протокол за това да бъде ограничен достъпът до складовете, за да не стигат хората до тях – след като има съвсем нормален път, до който можеше да бъде спряно? Можеше да се действа според мен по-бързо“, допълва Кирил Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
21
 
! Отговори
омръзна ми от шапки преди 1 месец
До Оф Това момче е мислило за къщата си, а шапките ги страх, да не гръмне повече. Липса на организация както винаги.
55
2
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 1 месец
Тротил не се взривява от огън! Разтапя се една пресована жълта маса /шашка/ като *** с цилиндрична форма, гори, но не гърми! Всички в казармата сме го правили! Но, не ви съветвам да пробвате, защото сега се навъдиха фалшификати, а тогава и тези неща бяха истински! 200 грамова тротилова шашка, наричана ,,артилерийски гръм", използвани на занятията по тактика!
54
6
 
12
 
! Отговори
Ми не преди 1 месец
Момчето очевидно не е бил свидетел на изнасянето на Шишков и дъщеря му. Той не може да каже имало ли е или нямало охранител. Той е видял про склада няколко пожарникари, които са отишли да съберат информация. Тва, че момчето не е добре да се навре при експлозиите, си е негов проблем и на родителите му. Айде четете с разбиране!
53
7
 
17
 
! Отговори
Оф преди 1 месец
Тоя сладур потвърждава, че на място е имало пожени и линейки, а в близост до склада само няколко изпратени пожарникари! Какво бездействие му се върти в главата. И в нормално да изпратят пешаци, няма да идат там 100 човека и да изгорят като факли. Това момче просто е действало неразумно, да не кажа друга дума
52
4
 
12
 
! Отговори
Тома неверни преди 1 месец
Пиша го пак,за да се ориентирате за умственият капацитет на т.н. министЕр.Като се сетя,колко вълнения бяха,да го бъде или да не го бъде,и той се помисли за несменяем.В интервю,когато се опитваше да изглежда интелигентен,го чух като каза-труповете (понеже са обгорели силно)ще бъдат ФИКСИРАНИ,не индентифицирани.Кадър на Магнаурската школа в симеоново,а??
51
1
 
17
 
! Отговори
до 49 преди 1 месец
В такъв случай излиза, че складовете за боеприпаси, ВЪОБЩЕ НЕ СА ИМАЛИ ОХРАНИТЕЛ. Дори и един.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново отклонявате въпроса и се опитвате да изкарате виновника за смъртта на ШЕСТ ЧОВЕКА някаква жертва. На кого е жертва - на собствената си алчносст и некадърност.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По плюене сме номер 1! По вземане на решения и действие номер по 10 на Нта. Сега ще икочи некой *** да каже че тоя е путинофил
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българинът е едно голямо НЕ към всичко.
47
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е човекът, за който полицията казваше, че охранител е изнесъл доцента и дъщеря му. Тоест министърът през цялото време говореше общи приказки
46
6
 
12
 
! Отговори
до 46 преди 1 месец
Ти какво изключително направи днес? Миналия месец? Година? За живота си? Рядкост е да видиш някой да прави нещо като цяло в наше време, та си е баш за интервю.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимендругия път гледай да не пишеш глупости защото ще идеш при доцента
44
7
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 1 месец
Цял живот се разправям с медии и веднъж не съм видял някой да бъде насилван да дава интервю в студио на телевизия, освен ако не е длъжностно лице и това е част от задълженията му. Нездравото желание за слава и показност е психично разстройство. Цял профил мога да ти направя на такива хора, но не искам, защото човекът все пак е изпълнил гражданският си дълг и е помогнал на някой в беда. Лошото е, че се изживява, сякаш е направил нещо изключително.
43
5
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Ако пострадате пазете се от случайни "помагачи" не се качвайте в колите им, чакайте полицията. Ако трябва се защитавайте от тях.
42
3
 
10
 
! Отговори
до 40 преди 1 месец
Объркал си се, точно обществото ни не е развито и проспериращо. Няма общество в България, грам общност няма в нашия народ. Единици са готови да помогнат на човек или животно в беда, другите са заети да наблюдават, снимат и политизират проблеми, които са народо-психологически. Примерно Дебора. Примерно сега.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВЪРНАЛ СЕ КЪМ КЪЩИ ДА ВИКА ПРИЯТЕЛИ С ЛОПАТИ ЗА ДА ОГРАНИЗИРА НЕЩО
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАРАЛ СИ ЗНАЧИ ПРЕЗ ПОЛЕТО, АМА СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО И КАТО ВИДЯЛ ВЗРИВОВЕ СЕ ЗАПЪТИЛ КЪМ ТЯХ... ВИДЯЛ ДОЦЕНТА ЖИВ И ЗДРАВ И ГО КАЧИЛ И ТОЙ УМРЯЛ
39
10
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
Като всяка нация и нашата си има много проблеми, ама точно тук да тръгнеш да ги търсиш и то при положение, че обществото ни никога не е било по-развито и проспериращо за цялата история на България, показва единствено какъв лицемер и неудачник си лично ти.
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коментарите по тази статия показват всичките проблеми на нацията ни - завист (коментар 27), бездействие, радост за чуждата болка, гледане в чуждата паница, обвиняване на жертвите. Българите сме кофти племе. Светъл път на загиналите.
37
0
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Само да вметнем, че пожарна има в Елин Пелин и не, няма да дойде от София, а от 1 минута. Мерси.