Цените на имотите в София хвърчат, вече са изравнени с тези в Атина

Квадратът се движи между 2000 и 3500 евро
Обновена: 30 юли 2024 14:46 | 30 юли 2024 14:46, Инна Ангелова
301

18% скок на цените за жилища в България ни отрежда второ място по ръст на имоти в Европа. Според Евростат цените у нас нарастват с най-бърз темп. Гърция се нарежда на трето място в ЕС по ръст на цените за първите три месеца на годината е 10,4%.

Цените на жилищата в София се изравниха с тези в Атина. Апартаментите в столицата Атина в най-достъпните райони на града са на цена 2000-2500 евро на кв.м, а в скъпите зони са от 2500 до 3500 евро за квадрат. В същите граници са и цените на повечето жилища в София.

Вече са малко столичните квартали, в които средните цени на двустайните жилища са на 1500 евро за квадратен метър. Паралелно с това цeнитe нa aпapтaмeнтитe в Гъpция ca ce пoвишили c 13,4% пpeз 2023 г. Ocвeн чe pъcтът пpoдължaвa, тoй e и пo-знaчитeлeн oт минaлoгoдишния. Toвa пoĸaзвaт дaнни нa цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Гърция.

В България годишният растеж на индекса на цените на жилищата се запазва относително стабилен и към третото тримесечие на 2023 г. е възлизал на 9,2% пo дaнни oт иĸoнoмичecĸия пpeглeд нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa (БHБ). B гpaдcĸитe paйoни нa гръцката столица цeнитe нa aпapтaмeнтитe ca ce пoвишили cpeднo c 12,1% пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2023 г.

Ha фoнa нa cлaбoтo тъpceнe, цeнитe в Атина пpoдължaвaт дa pacтaт c двyцифpeни тeмпoвe. Πo oтнoшeниe нa вътpeшнитe пaзapи, пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2023 г. цeнитe нa aпapтaмeнтитe ca ce пoвишили c 14,6%. Cpeднoгoдишнaтa инфлaция нa цeнитe зa 2023 г. ĸaтo цялo e билa 13,9%.

В центъра на гръцката столица средната продажна цена е 3439 евро на кв.м. Възходящата тенденция е резултат от увеличението на цените във всички райони на центъра, като най-големи промени се наблюдават в района на Амбелокипи и Зографу. Цената е 2299 евро на квадратен метър.

В района на Северните предградия както новопостроените, така и апартаментите старо строителство показват дори по-голямо увеличение. Средните цени са съответно 4255 евро и 2828 евро за кв.м. Високи цени се регистрират и в Южните покрайнини, като се отбелязва много значителен ръст на новото строителство.

В Пирея и съседните райони средната цена за новопостроените имоти е била 3303 евро на квадратен метър, докато за по-старите имоти е 2490 евро. В останалата част на Атика новопостроените имоти са поскъпнали и средната цена е 2900 евро на кв.м. и старо строителство 12,7% при средна цена от 1850 евро на кв.м.

Гледайте репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева в Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"На теб просто ти е нужно да набедиш някого, че не е достатъчно умен и да започнеш да му даваш акъл. По-добре работи върху твоите механизми на мислене, имаш нужда." - Аве Бако, къде видя да давам акъл за разлика от тебе ве? Ай да не ми обясняваш аз от кво имам нужда, че още не си дорасъл
218
1
 
9
 
! Отговори
Първото преди 1 месец
Правило за инвестиции- продавай на високи цени, купувай на ниски. Ама при нас всичко е обратно
217
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой му дреме за голташка пРосия ве? Там вече ако ида с 1000 долара особено след като путинарко го дедоларизира ше ме мислят за бял бог, е с изключение на 0,1% олигарси. То за това и ни един рус00роб не отива там ами всичко виси в ЕС
216
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до215. От глад и студ може и да не си умрял, обаче всичко дето ти предричаха копейките се случи, Европа стачки, инфлация, фалити, рецесия, а нещата тепърва предстоят, още нищо не си видял.
215
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 215 Пишеш глупости. "Обсъждат" означава, че излагат различни мнения. На теб просто ти е нужно да набедиш някого, че не е достатъчно умен и да започнеш да му даваш акъл. По-добре работи върху твоите механизми на мислене, имаш нужда.
214
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На "бачкер" ИИ няма как да му вземе хляба. Този филм вече го гледахме с автоматизирането на труда. Предстоят големи промени на пазара на труда, но според мен тези промени няма да засегнат ниско, а тъкмо обратното - по-вискоко квалифицираните служители. Защо - оставям на вас да умувате.
213
0
 
13
 
! Отговори
Много преди 1 месец
Пари има за пране
212
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е заради сектата на сциетнтологията Хоум Ту Ю
211
6
 
0
 
! Отговори
я па тее преди 1 месец
До до 218 В момента може и да е така, но скоро ще духат супата. А мен не ме мисли - и аз съм в топ 0,1% добре платени ;)
210
5
 
12
 
! Отговори
до214 преди 1 месец
Ми то при руския бедняк "понеже говориш за Киев" та в Москва за 5000д квадрата и гараж няма да ти дадат, май не си минавал през Русия, та да говориш за бедняците там, бедняците са тука, примерно ти мотокаристо.
209
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Соко 209 - Не го коментирам, защото е ясно. Ако са ти били дадени наготово няколко милиона през 1989 г., защото един чичко те е назначил да си милионер и ако си ги удесеторил чрез далавери, после можеш да вложиш 20-30 милиона в построяване на жил.сгради, купувайки материалите по тогавашните държавни цени. Тогава можеш да си позволиш да държиш цели сгради под ключ поради известни само на теб причини, а други да разпродаваш когато ти е удобно.
208
11
 
2
 
! Отговори
до 218 преди 1 месец
ИИ само помага на ИТ спецовете, на лекари, на учители. Ама виж, на бачкер, като тебе, ще му вземе професията ;) Относно заплащането- ПО ЦЯЛ свят ИТ специалистът е в топ 0.1% от най-добре платените професии. Мерси.
207
6
 
15
 
! Отговори
я па тее преди 1 месец
До до 206 ИТ вече НЕ е специална и мноооого добре платена професия. На Запад, а скоро и в БГ, се напълни с индийци, които са много добри в това и натиснаха заплатите яко надолу - ИТ вече получава по-малко от банко експерт по регулации, например. Така че до 1-2 год. прехвалените ИТта ще се чудят как да плащат ипотеки и каквото са взели на лизинг. Като сложим и ИИ, който пише програми, и ученето на ИТ в училищата, нещата не са розови за ИТ спецовете ;)
206
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички българи да ходят да си купуват в Атина и да спрат да мърморят!
205
3
 
6
 
! Отговори
до 211 преди 1 месец
Всъщност, след тоталния срив на рублата в най-хубавите руски градове имотите се обезцениха около 3 пъти. Там има смисъл да се купува, защото ако платиш на черно с долари, ще хванеш сериозна далавера. Както един човек долу е написал руски инвестиционен фонд, по-скоро европейски, инвестиращ в Русия, аз ще ви издам лека тайна. Огромна доходност заради високия курс на долара на черно. Рублите не струват нищо, всеки иска долари. Заменя имоти на безценица. Това и прави фондът- изкупува без пари.
204
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Хората не се "разлайват", а обсъждат реалното състояние на нещата." -Кои обсъждат реалното състояние на нещата? *** дето преди 2 год предричаха, че без голташка пРосия ше умрем от глад и студ или тези дето предричаха пак от 2 год, че ей сега цените на жилищата ше се сринат, тия с ипотеките ше измрат и банките ше фалират? Не може да живееш от на баба си пенсията или да не можеш дори да си сметнеш възможностите за ипотека и да коментираш "реалното състояние на нещата".
203
8
 
4
 
! Отговори
до 211 преди 1 месец
В Украйна няма жилища по 5000$, недейте да мечтаете. В Киев хубавите имоти са от 1м$ нагоре. И да има нещо за 5к долара, това е някъде близо до границата с руския бедняк, където никой никога няма да иска да живее, защото земята е отровена.
202
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помните ли 2008-9 какво стана, откъде дойде? Заинтересувайте се каква е ситуацията в момента, а тя е че балонът там започна да се пука защото данните са доста зле и официално засега замазват, но като дойде неизбежният срив съвсем скоро, ехото в България ще е оглушително както през 2008 и по зле.
201
13
 
1
 
! Отговори
до 210 преди 1 месец
Логично е да има ИТ-та, като са по няколко часа на ден пред компютъра и реално я работим по 2-3 часа на ден, я- не. Останалото време се моткаме. Поне аз съм така. Таван 2-3 часа работа на ден без петък, разбира се. Около мен приятел ИТ без поне 5-6 имота, лично аз, нямам. Това са фактите. Това и са основните купувачи на луксозни имоти в момента. Факт. Справка- НСИ.
200
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 187 ___ Ако имаш 5 милиона, които можеш да рискуваш, защо да не купиш 1000 апартамента в различни градове на Украйна? Някои могат да бъдат бомбардирани, но повечето ще оцелеят. Ще продаваш, когато мине време след войната и цените на жилищата се доближат до европейските. Това неминуемо ще се случи. Инвестиции с цел печалба в неопределено бъдеще прави само онзи, който може да си го позволи.