Жените са амбициозни и не заслужават ниско заплащане

БВП се свива, нямаме чужди инвестиции
30 юли 2024 12:18, Инна Ангелова
106

Данните от доклад за равнопоставеността показва, че мъжете получават по-високи заплати в повечето отрасли. Жените обаче ги превъзхождат откъм амбиции. В студиото на “България сутрин” Надя Василева каза, че условията, предлагани и на мъже, и на жени, трябва да бъдат равни.

“Да имат еднакъв опит, да са завършили едно и също. Това няма как да стане, защото всички ние сме индивидуалисти и разполагаме с качества, които само ние притежаваме и на тази база работодателите формират заплащането. Друг е въпросът ние как можем да се продадем като кандидати. Най-важният фактор трябва да бъдат извършените и получени резултати накрая", заяви председателят на Конфедерацията по заетостта.

Василева допълни, че ЕС налага директиви, според които не трябва да има разлика между кандидати от женски и мъжки пол за една позиция.

"Дамското население определено доказа през годините, че може да изпълнява доста мъжки професии, както и обратното, така че не бих разграничавала мъжки и дамски професии. Жените сме доста амбициозни и се опитваме да влезем в бордове и да взимаме решения”, допълни Василева пред  Bulgaria ON AIR.

Според нея с развитието на света семейните бизнеси винаги са били подпомагани от младото поколение.

"Жестока нужда от работна ръка имаме във всички сектори, което е голям проблем и продължава да се задълбочава. Отдавна говорим, че се налагат промени в законодателството. Имаме много млади хора, които искат да работят, но са под 18 години. Има синове и дъщери на мои колеги, които лятото могат да се включат в работен процес с подходящи условия. Липсата на кадри, която е хронична в България, определя такъв процес - по-рано започване на работа и по-късно свършване. Когато нямаме кадри, ние трябва все пак да запълним отворените работни позиции", коментира гостът.

Надя Василева е на мнение, че БВП на страната ни ще продължава да се смалява, а проблемът с липсата на чужди инвестиции ще расте.

"Ние нямаме сериозно правителство от доста време и този процес не помага на пазара на труда. Никога не сме били в такова състояние да нямаме чужди инвестиции, както е в момента. Навсякъде проблемът е много сериозен. Демографската ни структура е изключително неблагоприятна и имаме хора, които излизат да работят навън, много повече от такива, които идват да работят при нас”, посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тепърва ще берем плодовете на евроатлантическите ценности и на феминизма! идеологията която промиха мозъците на жените и им внушиха че не им трябват мъже и че трябва те да са като мъжете и да са силни и независими. Това е стратегията на големите кукловоди за унищожаване на цивилизацията и намаляване на световното население. когато счупиш традиционния модел на семейството и объркаш ролите на мъжете и жените ти всъщност унищожаваш обществото. Дяволска работа е това! Няма нищо случайно.
17
1
 
25
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Много кадърни мъже изчезват, ако някъде се появи някоя амбициозна, стиснала зъби и целяща бързо да се издигне. Просто само с амбиция не става, а жените това не го разбират. Има неща, в които по природа не са добри, но сега рискувам коментара да бъде изтрит. В днешно време започва да има квоти. Във всеки *** трябва да има жени, транс, чернокожи. И мениджърите искат не искат трябва да изпълняват. Накрая наемат един спящ чврнокож на парите на останалите и една жена за цвят. Колко окуражаващо, а?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен---11..... Еваларка , Бате !Баце нали даВА по 50 леА !
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между амбиция и способност има често непреодолима преграда.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А аз се чудя , защо България е на всички последни места вЕС , по всички показатели ,... а то , ето къде бил ключът от баракатЪ ?
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъжете получават по-големи заплати не заради някакъв сексизъм, а защото има предимно мъжки отрасли по платени, в които рядко искат да работат жени. Вапример шофьор на ТИР, миньор, военен, полицай. Не че в тия отрасли нама жени, но са в пъти по-малко. Ако имаше много жени тираджиики или миньорки щяха да взимат също толкова, колкото и мъжете в тия отрасли. На другия полюс е леката промишленост. Ако мъж работи в шивашки цех, то и той ще взима ниска запрата като колежките си.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека да се докажат в Украйна , но там всичко е с еднопосочен ....!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, жените заслужават високо заплащане, а мъжете заслужават много високо заплащане!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С една дума , ФИЛОСОФИЯ !
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таа па милата сега се присетила, че "Дамското население определено доказа през годините, че може да изпълнява доста мъжки професии.." Алооу, това си беше факт през комунизъма бре, никой не ти е оспорвал, че можеш да бачкаш, тогава имаше и кранистки, и трактористки, и всякакви, всички работеха наравно. Глей, комунизъма е постигнал това равенство между половете, за което толко се напъват модерните европейци сега! Що ни трябваше да се връщаме назад в развитието си, м? Ся се сетили тия...
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като няма мъжки и женски професии, тогава всички жени на камионите, в изпълнение на строителството, да стават хамали, да носят тежки камъни и т.н. Всички кол центрове само с мъже. Жените да са масово шофьори и общи работници. Най-вече жените да работят в миннодобивната промишленост.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои от жените стават за домакини. Други и за това не стават.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените ще получават колкото мъжете ако вършат същата работа. Щом не получават значи не могат. Не е ли очевидно? А по въпроса с липсата на кадри това пак до голяма степен е резултат от големите женски амбиции за кариера и доказване да се състезават с мъжете. От това не им остава време и енергия за семейство и деца. Съответно имаме демографска криза и липса на кадри. Нали знаете че всяка жена трябва да роди средно по 2.1 деца за да се запазва населението на едно ниво. А те вече и по 1 не искат.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доказано е че : Жените стават само за ЕДНО , за удоволствие , и за пари !!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един десен прав ще реши проблема със женичките.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А мъжете заслужават ниско заплащане ли?
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напротив. Жените са претенциозни и капризни, и най-често без покритие и заслужават ниско заплащане
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само заради това, че са амбициозни ли?