Асен Василев: ЕК ще ни замрази 1 млрд. лева по ПВУ

Страната ни ще получи символична сума
31 юли 2024 11:11, Стела Стоянова
68
Асен Василев: ЕК ще ни замрази 1 млрд. лева по ПВУ
Снимка БГНЕС

Бившият финансов министър Асен Василев първи обяви конкретна сума, която Европейската комисия ще замрази по второто плащане по Плана за възстановяване.

Според Василев заради неизпълнени реформи, предвидени по второто плащане, на България ще й бъдат замразени 1 млрд. лв. Това на практика означава, че страната ни ще получи съвсем символична сума по това плащане. По второто плащане България чака 653 млн. евро или 1,27 млрд. лв. Ако Василев е прав, в хазната по това плащане ще влязат едва 278 млн. лв. От МФ не коментираха точно число, само обявиха, че при замразяване на пари България има 6-месечен срок да приеме забавените мерки или губи окончателно сумата.

Това стана ясно  в рамките на изслушване на министрите на финансите и енергетиката в Народното събрание. Все повече депутати признават, че няма да се получат пари по второто плащане, като в изказванията се прави опит за политическо парцелиране на вината и нормализиране на провала, пише "Сега".

Днес министрите представиха предприетите мерки, но се влезе в повече детайли по отделни теми, включително се стигна до пряко противопоставяне на бившия финансов министър Асен Василев и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за съдбата на БЕХ. Планът за възстановяване предвижда изваждане от шапката на БЕХ на преносните оператори ЕСО и „Булгартрансгаз“ – решение, на което НС се противопостави и изиска предоговаряне.

Вчера Малинов обяви, че изваждането на двете дружества от шапката на БЕХ ще навреди не на тях, а на самия холдинг, като днес даде подробности в отговор на питане на Павела Митова от ИТН.  „ЕСО и „Булгартрансгаз“ са сред дружествата с най-големи активи под шапката на БЕХ. Изваждането им ще застраши взетия облигационен заем от БЕХ, защото тези активи и  паричните наличности на држествата обезпечават заема. Ще трябва да се предоговарят условия с всички облигационери“, обясни Малинов. Асен Василев обаче продължи да упорства, че ваденето на двете дружества не е проблемно, защото 80% от пачелбата на БЕХ идва от АЕЦ „Козлодуй“.

Разпределянето на вината продължи и днес, макар че тонът е обран, защото всички партии имат принос за забавянето. Тома Биков от ГЕРБ обвини кабинета "Петков", че е наложил промени в плана, не е имало приемственост, внесени са много недоомбислени и слаби законопроекти и сега трябва да се поправят. В отговор Асен Василев изтъкна, че НС носи вина за неприетите навреме реформи, сред които новите правила за избор на членове на антикорупционната комисия. Проектите и правилата бяха внесени при кабинета Денков, но не стигнаха до приемане. От ИТН, „Възраждане“ и БСП заявиха, че част от приетите реформи не са полезни за България и трябва да се мисли дали щетите от неполучаване на пари от Брюксел няма да са по-малки от тези от реализация на промените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
За това ли итн се натискат за този мандат и няма да влязат при Василев а на всички нас отзад
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да не вземем и 1 ст. от колкото стотици милиони да отидат във офшорките на Кокорчо!
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилния отговор е България да не внася пари в бюджета на EU докато не размразят сумата. И без това внасяме там повече, от колкото после ни "дават". Тоест, ние им даваме парите си, те си взимат от тях и каквото остане ни го връщат, ако им танцуваме по свирката. А на всичкото отгоре нашите поплювковци в държавното управление претендират за национална независимост?
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Време е!Напускай!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можеш да изгубиш нещо което си нямал !
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е следствие на липсата на правителство. Бягайте плъхове с 200 вие съсипвате държавата за да угодите на Путин
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уволнете всички в БЕХ - закривай тази пералня на пари
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези пари са нищо в сравнение с парите от износ на ток за Украйна. Там цената е 10 пъти по висока
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЕХ отдавна трябваше да бъде разчленен. Сега ЕСО няма да могат да обновят мрежата и съответно няма да имаме възможност да избираме доставчик на ток. Комунистическо мафиотския модел в енергетиката се запазва под ръководството на ДС
20
1
 
8
 
! Отговори
Смех на кубченца! преди 1 месец
АсАнчо мноо ококорен, но продължава да мълчи като гай за 9 милиарда за 9 дни.
19
0
 
14
 
! Отговори
ЦЦЦЦ преди 1 месец
Тамън се бяхте нагласили да ги опапкате. Чак е аз се ядосах.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ППДБ не бяха ли опозиция. Поне така твърдеше Кирил Петков. Няма да преговарят за правителство и сега кой е виновен, че няма реформи. Ами няма как да стане драги мой без правителство. Наивници сте и вие и избирателите ви ако мислят, че всички ще гласуват за ППДБ.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде у фризера. И сега какво ще ядем? Постно. И лучец яж, водица пий ...
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 14 - Няма проблем, ако се приемат законите и мерките по плана. Законите не се приемат - проблем има. А Василев отдавна не е министър, други са мнозинство - защо не приеха законите?Иначе в нормалните държави парите вече ги изхарчиха, ние са чудим как да идат при едни наши хора и затова мнозинството в момента, не приема законите и мерките.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е като Сектата на Сциентологията на Ивелин , даваме 750 мил. и след това ни изнудват да сме роби ако искаме да ни върнат парите.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер - и без туй 1 лев не съм взел :)))
13
0
 
9
 
! Отговори
Гей ППДБ преди 1 месец
Искаме да крадем Баце - искаме да имаме пари за 20 живота- искаме да си купуваме най хубавите мъжки модели манекени и да ползваме всички благини на Планетарният Живот- готови сме на всичко - дори да си дадем цвайтера на Винету Вожда на Тиквите
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме донори на ЕС , да излизаме от ЕС и да се свършва. ЕК нарочно всява раздори за да има нестабилност и да не си получим парите дори тези които сме дали..
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали нямаше никакъв проблем за парите от ПВУ? Лично Асен Инфлацията го каза неколкократно. Сега що тъй стана изневиделица?
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 3, как да нямаме правителство, в момента ни управлява борисов и затова непрекъснато се обяснява за всяко решение на главчев