Активни потребители: Българинът яде опасни сирена бързозрейки

Не употребявайте продукти с водно съдържание над 60%
1 авг 2024 18:00, Анисия Иванова
126
Активни потребители: Българинът яде опасни сирена бързозрейки
Снимка: БГНЕС, архив

В 58% от направените тестове водното съдържание на сиренето у нас е над 60 на сто, съобщават от Активни потребители. На пазара в България мамят потребителите като продават сирене със 85% вода, без това да е написано на етикета, са част от изводите на Активни потребители, които за седми път тестват качеството на сиренето, предлагано на българския пазар.

От тестваните 36 марки само при 15 (42%) водното съдържание е до 60%, при 19 (53%) то е между 60 и 70%, а при 2 надхвърля 70%.

 При предишни изследвания (тест от 2016) беше установено влагане на немлечни мазнини, а след промяна на законодателството, имитиращите продукти с палма бяха заместени от свръховоднени сирена, припомнят от Асоциацията.

Целта на настоящето изследване е да се установи количеството вода и сухо вещество в бяло саламурено сирене, произведено в България и разпространявано в националната търговска мрежа.

Според Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, ако в един хранителен продукт водата е над 60%, но са спазени технологичните правила за производство на сирене, на етикета трябва да бъде написано, че това е “саламурено сирене с повишено водно съдържание”. Освен това в наредбата има изискване сиренето с повишено водно съдържание да бъде продавано само в опаковка, а не в насипно състояние.

За изследването са закупени от търговската мрежа 36 марки бяло саламурено сирене. Селектирани са евтини, под 10 лева, но и скъпи продукти – над 20 лева/кг. Не са пропуснати някои марки и производители, при които в миналото е установявано повишено водно съдържание. Закупените сирена веднага са изпратени в лабораторията. Получените данни са представени в таблица.

Резултатите

От тестваните 36 марки само 15 (42%) отговарят на изискването за водно съдържание до 60%. Повечето, по-точно 21 (58%), надхвърлят регулаторното изискване на законодателството. При 2 марки, „Бачково“ и „Свежо сирене Ракево Милк“ водата е над 70%, което означава, че те на практика не са произведени по технологията за бяло саламурено сирене и вероятно са опасни за консумация. Най-многобройна е категорията на продукти с водно съдържание между 60 и 70% - 19 броя или 53%. Това най-вероятно са бързозрейки, при които не е спазен технологичният срок за зреене на сиренето, заявяват от Активни потребители.

В сравнение с резултатите от проучването през 2022 г. има известно подобрение. През 2022 в 73% от изследваните продукти е установено водно съдържание над 60%, а сега показателят е понижен до 58%. Позитивни новини има и относно грубите ментета, тези с над 70% вода. От 25% (12 марки от 48) от всички изследвани през 2022, сега се установява значително понижение до само 2 марки (5,6%).

Много от изследваните сега брандове фигурират и в предишното проучване от 2022г. При доста от тях се наблюдава намаляване на водното съдържание под регулаторните нива от 60%. Положителните новини са за сирена с търговски наименования Саяна, Боженци, Добротица, К-Брей, Белиса и Йовчев. При други ситуацията се запазва, например Ситово и Млекаря 79 бяха и остават бързозрейки.

“Особено остава положението с продуктите брандирани като “Млекарница Ракево милк” или “Ракево Милк Трей”. Те традиционно продължават да залагат на ментета под името “свежо сирене”, каквото и да значи това, с водно съдържание от шокиращите 85%, което очевидно няма нищо общо със сиренето. Сред другите продукти под този бранд има и стандартни бързозрейки. Явно няма контролен орган в България, който да може да спре Ракево да бълва сирене-менте, сглобено по неустановена технология”, пишат от Активни потребители.

Проучванията на Активни потребители продължават да отчитат нарушения при пакетирането и етикетирането на храните. При 16 от купените 36 търговски марки установяват проблеми. Най-чести са липсата на информация, например партидни номера или срок на годност. Продължава и продажбата в насипно състояние на продукти с високо водно съдържание, въпреки че това е изрично забранено. Така при някои “сирена” се натрупва поредица от нарушения - необявена вода, липса на срок на годност/партиден номер на етикетите, отсъствие на опаковка и т. н. Очевидните нарушения могат понякога да се забележат визуално от купувачите в магазините, но явно контролният орган, Българска агенция по безопасност на храните, заобикаля отдалече проблемните марки, заявяват от Активни потребители.

Опасна ли е водата в сиренето?

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността на продукта. Разбира се водата в случая е и едни спестени пари за производителя. Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:

- Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

- В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии, които потискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.

- При зреенето на сиренето ензимите, отделяни от млечно-кисели бактерии, образно казано „нарязват“ протеините на млякото. Когато сиренето не преминава пълния цикъл на зреене от 45 дена, в него остават повече вода, а бактериалната закваска не може да свърши своята работа. В допълнение към другите отрицателни ефекти, необработените млечни протеини са способни да предизвикват нежелателни хранителни разстройства.

- За да се задържи водата в сиренето, се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене. Научни изследвания по тези проблеми липсват, защото официално те не се използват по този начин. Затова всяко нарушаване на класическите технологии трябва да се прави внимателно и след предхождащи проучвания. За съжаление у нас единствените изследвания на тези „иновации“ изглежда са на тема колко пари могат да се спестяват.

Какво е бързозрейка?

Според класическата технология на производство бялото саламурено сирене трябва да премине процес на зреене от поне 45 дни, за най-масовото направено от краве мляко. Това време е необходимо, за да може в хранителния продукт да протекат редица микробиологични и биохимични процеси, които да направят сиренето вкусно, ароматно и най-вече безопасно за консумация. Когато този срок се скъси, в сиренето остава повече вода и нарастват редица други рискове за здравето на хората.

За съжаление много производители силно скъсяват процеса на зреене. Това води до постъпване в търговската мрежа на сирене в което водното съдържание е с до 10-12% по-високо от нормалното за класическата технология. Причина за тази нежелателна практика е финансовата изгода – производителите печелят от съкратеното време на зреене, а потребителите допълнително заплащат тези екстра 10% вода.

На професионален жаргон такива недозрели сирена се наричат „бързозрейка“ и те очевидно стават все по-популярни в индустрията. За много производители това е златният компромис, сиренето все пак се прави по класическата технология, но дребното, според тях хитруване, увеличава печалбата в сравнение с добросъвестните мандри. Напоследък се правят и технологични промени, които намаляват водата в бързозрейките и така прикриват съкратените срокове на зреене на сиренето.

Изводи и препоръки

Основното съмнение е, че доминиращият на пазара тип сирена са бързозрейките – 19 от 36 марки. Производителите се придържат към класическата технология, но въпреки всичко хитруват и не спазват установените срокове на зреене на сиренето.

Бързозрейките, противно на мнението, битуващо в индустрията, изобщо не са безвредни и тяхната консумация е по-рискова за здравето на консуматорите. От Активни потребители съветват да не се употребяват продукти с водно съдържание над 60%.

При над 60% от изследваните от Активни потребители марки сирене се установяват нарушения или несъответствия – в необявеното високо водно съдържание или етикетирането.

Учудващо е, че след години на демонстративни проверки от страна на държавната Агенция по храните е възможно на пазара да се разпространяват храни с толкова очевидни провинения. Проблемите с млечните продукти са следствие главно от нежеланието на контролните органи да спазват законодателството и опазват здравето на гражданите на България, пишат огт Асоциацията.

Всички резултати на марките сирена от проучването на Активни потребители може да видите ТУК

Методология на изпитването:
В проучването участват: 36 проби краве саламурено сирене закупени от търговската мрежа в град София, град Пазарджик и град Тервел. 34 проби с рискови цени под 14 лева/кг. и 14 с по-високи цени.
Закупуване на проби за изпитване: юни 2024г.
Определено е водно съдържание (сухо вещество) по БДС 1109:1989 Мляко и млечни продукти. Метод за определяне на водно съдържание и сухото вещество;

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
хм!...Гледам,долу яко са ми "забили минуси"...Вижте какво,драги мои:-Аз НЕ копнея по онова време!!!!...Отвратен съм и от настоящето..Но което си е истина,си е истина !.."Факторите" в индустрията бяха ВСИЧКИ членове на бкп.."Тезисите" на бекапето бяха насочени към "добруването на българина" !!!.."Факторите по места НЕ СМЕЕХА да кривнат на сантиметър,защото биваха сменяни с други от "номенклатурата"....Своеволия за качеството ?..-Забрави за себе си !..Така беше,а какво е сега,не ми се говори..
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е след като туберкулоза, бруцелоза, салмонелоза, листериоза и др., болести от неузрели сирена и кашкавали могат да се причинят, би трябвало само узрели сирена и кашкавали да се продават, има БДС.
75
6
 
9
 
! Отговори
България преди 1 месец
Аман от бивши българи. В България има мандри , които произвеждат качествено кисело мляко и сирене по старата технология със високо качество. Бившите българи и чужденци нямат право да храчат и плюват върху България , да си ходят откъдето са изпълзяли без да им помагаме .
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бг няма нужда от вас атлантически гейове марш от тук
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
през фашиско так сега глад и мизерия и болести
72
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да бе преди 1944 г глад и мизерия кат сега 90%ратай и бедни я въррете по дяволити лштобети центаджии ай на гей парад
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В коочината и гоофна да кръстиш сирене все е Ок. Потребителите ги защитава дядо Господ, а шеф на КЗП беше неква гербаджийска мутра.
70
7
 
4
 
! Отговори
Емили Тротинетката преди 1 месец
Ауу колко е сладко и атлантическо мммм амкайте
69
2
 
9
 
! Отговори
В чужбина живея преди 1 месец
На границата с Швейцария и Австрия и си купувам чат пат от migros или coop или била или spar interspar и даже hofer и мисля, че сирената им са на светлинни години напред. До преди 15 години мъкнех сирена и луканка от България и понякога митничарите се лигавеха, че киселото мляко било течност и трябвало да се обезвреди! Вече нямам тези проблеми! Когато съм в България бия път към Елин Пелин към една мандра за кисело мляко без консерванти. Защо не се запитате, защо няма на запад оригинално кисело м
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При социализма фалшиво сирене нямаше. Никой не го изследваше, всичко се излупуваше (имаше недостиг) и затова всичкото беше истинско. Е, понякога като си направиш попара се точеше като сoпoл, но какво от това, нали пак беше истинско.
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей спомени спомени от на 4 годиники: ... като деца в детската градина се разболяхме от "бронхо пневмония" Докторите с какво ли не ни лекуваха, та пушилка се вдига. Три месеца. Майка казала на дядо на село и той и казал да ме зеведът при него: И за една седмица дядо ме излекува като вски ден пиех магарешко и конско мляко. По късно запитах дядо... откъде има тия знания? А той: Армейците на Българската конница винаги са биле здрави, понеже са пиели конско и магарешко мляко!
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 70Ти яж салам Народен :)))
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къдя е списъка с Ментетата - не се отваря линка :)))
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи така: според КОМУНИСТИТЕ е било много правилно, че след 1944г са строили КОНЦЛАГЕРИ по българските земи и са избивали българските селяни, които не са си давали ЗЕМИТЕ В КОЛХОЗИТЕ - ТКЗС ..... Потърсете по търсачките книгата на Никола М. Николов "ЧЕТИРИДЕСЕТТЕ БЕЗОТГОВОРНИ ДНИ 1944" и се учете млади наследници на КОМУНИСТИТЕ!
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А баничките са с имитиращ продукт, как ги купуват хората, не знам, *** народ
62
8
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
61,пак полуистини и основно измишльотини!..-Първо:-Истина е,че "национализираха" земите на селяните С ДЪРВЕНИТЕ РАЛА..Това е ФАКТ !..Второ:-ФАКТ е и че въведоха строги норми за хранителните продукти -БДС !..По време на "соца" ядяхме най-качествена храна,защото "цекато на бекапето" се ГРИЖЕШЕ за народа !...На съвременния "евроатлантик" не му се вярва,той не може да приеме това,но то беше ФАКТ !..Дивашкия "капитализъм" обаче,който наложиха "РИПКАЩИТЕ по площадите",СЪСИПА ВСИЧКО !
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИСТИНАТА, че българските селяни са произвеждали Всички Природни Видове Български Сиренета преди изземване на земите им след 1944 от КОМУНИСТИТЕ е велика БОЛКА ЗА КОМУНИСТИТЕ и техните днешни наследници - станали пишман ужким, без да знаят как се става "Капиталист"!
60
0
 
12
 
! Отговори
Линковете не работят преди 1 месец
Получените данни са представени в таблица. . . . Пълни глупости! Освен лингвистични и правописни грешки и едни линкове не можете да свържете!
59
1
 
5
 
! Отговори
Емили Тротинетката преди 1 месец
Ауу колко е сладко и атлантическо мммм амкайте
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неузряло сирене: /Някои от микробите са безусловно патогенни и за човека такива са причинителите на туберкулозата, бруцелозата, салмонелозата, листериозата и др. / сиренето зрее 45-60 дни, за да се убият бактериите и сиренето е твърдо. Е после не се чудете защо това онова. Хубавата и качествена храна е здраве, другата е вредно засищане.всички трябва да пишат датата на производство. Хлябът в Бг също стана безвкусен и недобър.