Патриарх Даниил тръгва пеша към Рилската обител

Поклоническият път е от днес до 6 август
1 авг 2024 09:12, Петър Бойчев
40
Патриарх Даниил тръгва пеша към Рилската обител
Снимка БГНЕС

Българският патриарх и софийски митрополит Даниил взе извънредно решение, свързано с Рилския манастир. Той ще тръгне пеша към светата обител.

Негово светейшество ще се включи в 15-ото поредно издание на поклонническия път “Рилският Чудотворец” от град София до обителта.

Това съобщиха от Софийската митрополия, която заедно с Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” са организатори за събитието. То се осъществява и с подкрепата на Столична община.

Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, събира десетки хиляди православни християни, които с молитва и песнопения поемат по пътя на неговите мощи. През 1469 г. те са пренесени от Търновград през София в Рилската света обител.

Походът се провежда от 1-ви до 6-и август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила.

Началото тази година стартира от столичния храм “Св. София” със Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Българският партиарх Даниил. На 5 август той ще отслужи водосвещение на едно от Седемте рилски езера - “Бъбрека”.

Патриархът е известен с влечението си към планината, като мнозина са го срещали по стръмните хребети, докато беше Видински митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еее щом е пеша, вярващ е.... в руския мир и господството на руската църква
12
20
 
16
 
! Отговори
Галя преди 1 месец
Някой да го посъветва да гледа по-живо и да се усмихва повече. Какъв е този патриарх, дето като го погледнеш се сещаш за тъмнина, мрак, отчаяние и краят на света скоро. Много тежко усещане от снимките му. Поглед като на пост мортем фото от викторианската епоха. Човече, душата ти жива ли е изобщо?
11
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жив и здрав да е! Господ да му дава сили! Няма осанката на предишните патриарси, но пък има сили за такива вдъхновяващи прояви!
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог здраве да Ви дава, Ваше Светейшество! Кой помни досега българин на най-високия възможен пост (не говоря само за църквата) да е с хората не за 10-15 мин снимки, а дни наред, и то вървейки, пеш! Прекрасен човек, дано има тази енергия и сила и след 30 години, Бог ни прати истински ангел сред нас, недостойните! Дано ни помогне да се избавим от греховете си и да започне да ни пука за тази райска земя, за самите нас, за доброто, за завета ни!
9
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютна непоносимост имам към патриархата и патриарсите. "So I got to be a woman, got to get over you..." Ла, Ла, Ла :)))
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Достоен човек!!!
7
2
 
23
 
! Отговори
Кривондел преди 1 месец
При всички случаи това е много по-достойно, чисто и нормално поведение от онова да ръсиш миряните от прозореца на линкълна с ръчичка, приютила часовник за десетки хиляди евро. Дано стои настрани от политиката и обърне повече внимание на страдащите и бедните. Българската църква е изключително богата, дано натам насочи усилията си.
6
6
 
7
 
! Отговори
Istinata преди 1 месец
Не се ли сещате че може и да не е обикалял по планините във видинско а някъде другаде. но от витоша по далеко не виждаме.
5
12
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Да не вземе да заслабне:)))))
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"мнозина са го срещали по стръмните хребети, докато беше Видински митрополит" Видинският митрополит не ходи само по хълмовете във Видинско.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Св. Йоан е всъщност Скрински - от село Скрино ( ударението е на и-то ), Бобошевско. Обаче, милите ни православни и родолюбиви христиени от селото са го прогонили оттам и е хванал на изток към Рила, където се е отървал от досадните клесове и клесундерици, и се е заел с Мисията си от Бога. Затова е и Рилски де.Над Скрино има манастирче на около 20-ина минути пеши, има и път с кола, копал съм основите му през 1999-а, затова зная историята. Тогава още не беше зазидана пещеричката на Светията.......
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хубаво начинание.
1
6
 
11
 
! Отговори
някой преди 1 месец
Какво стръмни хребети във Видинско бе кукувци?! Там има хълмове високи по 100 метра. *** малоумния автор и тия дето го цитират!