Бюджетът вече е на червено с 1 млрд. лева

Дефицитът застрашително расте
2 авг 2024 09:08, Стела Стоянова
68
Бюджетът вече е на червено с 1 млрд. лева
Снимка БГНЕС, архив

В края на юли бюджетният дефицит е достигнал 1 млрд лева. Това показват оценките на Министерството на финанстите, пише "Сега".

Положението не изглежда добре -  в началото на месеца бе отчетено, че "консолидираната фискална програма" е на червено "само" с 600 млн. лева, което значи, че дефицитът застрашително бързо расте. За сравнение миналага година по същото време пак имаше превишевие на приподите над разходите, но то бе двойно по-малко - 500 млн. лв.

"Данъчните и осигурителните приходи нарастват номинално спрямо същия период на 2023 г. с устойчиви темпове, докато при неданъчните приходи се очертава изоставане и спрямо плана за годината, и спрямо предходната година", обясняват от МФ. И посочват, че изоставането е най-вече в приходите от дивиденти от държавните предприятия и от продажба на квоти за парникови газове.

За първите седем месеца на 2023 г. са постъпили над 1,5 млрд. лв., от дивидиденти, а сега - едва  84 млн. лв. Огромната разлика се дължи на едно преедприятие - Български енергиен холдинг. БЕХ миналата година разпредели и внесе дивидент върху печалбата си, а сега не е.

Приходите, помощите и даренията в хазната за седемге месеца се очаква да достигват близо 40.9 млрд. лв., което е 54,3 % от годишните разчети. Това е ръст с 3,3 млрд. лв. (8,9 на сто), на годишва база.

Разходите възлизат на 41.9 млрд. лева. - 51.3% от годишните разчети.  В сравнение със същия период на миналата година има ръст на пенсиите, които бяха увеличени през юли 2023 и през  юли т.г., припомнят от МФ. Освен това има и повишение на заплатите в държавния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: дефицитбюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 1 месец
Социализмът не си е отивал. И сега системата работи, за да хрантути слабите поддържайки ги слаби. Той вечно социално слаб - държавата вечно му помага заради това. Той не работи и по цял ден мрънка, а политиците получават зависим от тях за гласоподавател. Етатизъм на макс. Без значение с червен, син или какъв там цвят. Държавния апарат го превърнаха в бог разни еднодневки дето си мислят, че без държавата слънцето ще спре да свети и разни тарикати дето решиха че политик е професия.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От популизъм трупаме дългове с невиждани темпове, а народа го интересува само олимпиадата, какво били яли Путин и Байдън за закуска, Орбан и Макрот какво били казали. .. но то точно това е популизъм така или иначе. Да ти свлекат дрипите от гърба докато те занимават с глупости, за които им придават важност, че много те засягат.
66
0
 
4
 
! Отговори
Столичанин преди 1 месец
Намалете раздаването на пари наготово! Например безплатните придобивки за този и онзи без подбор дали е социално слаб или не! Или пък спрете тъй наречената Френска безработица, защото това е само една от злоупотребите. Всичката тази сметка я плащат работещите с онази част от парите си, които виждат само на фиша за заплата, но не я получават.
65
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Кога точно ще дойде светлото европейско бъдеще, с което ни лъжат вече 35 години? Защото след 1944-та, България от държава, загубила войната и с щети по цялата инфраструктура от бомбите хвърляни от англосаксонците, за 40 години става регионален икономически лидер. Това по времето на лошия "комунизъм". Сега след 35 години хубава "демокрация", къде сме?
64
1
 
3
 
! Отговори
Златното кюлче преди 1 месец
В България укриването на данъци е възможно посредством измишльотината наречена минимална заплата и плащането в плик. Така вместо ти да си внасяш осигуровки, колкото искаш, уж ги внася вместо теб работодателя ти. А той те води на минимална, тоест внася най-ниската осигуровка, плаща ти част от разликата да се радваш като куче на кокал и си прибира останалото от разликата. И това е държавна политика.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХоХо На Украйна стотинка не сме дали мухъл ***. Само изкарваме милиарди от продажба на оръжие.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 25, сутринта гледах по ютюб семейство украинци в Обзор, току що пристигнали, показват как са ги настанили, двустаен апартамент в хотел, два балкона, три деца, таткото в наборна възраст изпънат на шезлонг на балкона, че и дават храната, кой какво си избрал, коментарите изключени, че някой българин може да се възмути
61
2
 
5
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
И въпреки това скапаното правителство и ПАРЛМАентът продължават да дават милиони на касапина Зильонски !
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХЕМ НЕКАДЪРНИ, ХЕМ АЛЧНИ.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А иначенаринахме няколко милиарда колониален данък за нищо на САЩ. Престъпниците, извършилитова, трябва да бъдат наказани.
58
0
 
6
 
! Отговори
До Кирчо преди 1 месец
Служебното правителство колко заеми взе?Само вчера одобриха поредния заем от 250 млн.евро ,този път за Образованието .Май станаха общи пет заема.Но Николайчо Василев нещо не ги брои.Защо?
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе шефът на НАП не беше ли прехвърлил фирма с около 1 млн данъчни задължения на социално слабо лице?
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами много се краде, политиците да крадат по-малко и ще има за всички предостатъчно
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАП да се размърда и да проверява всички големи дружества, защото те укриват приходи най-често и ощетяват държавния фиск!
54
2
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
"Асен не направи ли някаква врътка миналата година, за да се анулира задължение,..." Това е съвсем друго. АКо са намравили някакво счетоводно ала-бала, това е друг въпрос. Съвсем възможно е.
53
3
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 1 месец
"неотдавна да се гласуват и плащат доста големи суми от порядъкът на десетина млрд лв за откровени глупости..." Откровени глупости плещиш ти, братле. Добре, че са тези сайтове, за да могат елементарни хора като тебе да намерят трибуна за изказване. Имай предвид, че не всички са елементарни като теб и глупостите ти не минават пред тях. Ходи си пий ракията в кварталната кръчма и спри да ръсиш глупости.
52
2
 
3
 
! Отговори
Кирчо преди 1 месец
Дърпаме заем, повишаваме данъците и подаряваме каквото можем на Украйна.Всички от ППДБ в затвора!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До42 Така е, ама Асен не направи ли някаква врътка миналата година, за да се анулира задължение, което имаше тази фирма към държавата, без това да се отрази в държавния дефицит за миналата година (заради доклада за конвергенцията на еврото) Ето и резултата - дупката се появи тази година
50
0
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Излиза, че да си изтеглиш печалбата на компанията е като да си продадеш компанията? Нещо невнятни са ти обясненията. Я пак обясни как да си ползваш печалбата е като да си продадеш къщата, е нещо не е ясно?
49
0
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 месец
Джжууджето на Господин Магнитски- Са Краалли - И са се Наассррали....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА