Бюджетът вече е на червено с 1 млрд. лева

Дефицитът застрашително расте
2 авг 2024 09:08, Стела Стоянова
68
Бюджетът вече е на червено с 1 млрд. лева
Снимка БГНЕС, архив

В края на юли бюджетният дефицит е достигнал 1 млрд лева. Това показват оценките на Министерството на финанстите, пише "Сега".

Положението не изглежда добре -  в началото на месеца бе отчетено, че "консолидираната фискална програма" е на червено "само" с 600 млн. лева, което значи, че дефицитът застрашително бързо расте. За сравнение миналага година по същото време пак имаше превишевие на приподите над разходите, но то бе двойно по-малко - 500 млн. лв.

"Данъчните и осигурителните приходи нарастват номинално спрямо същия период на 2023 г. с устойчиви темпове, докато при неданъчните приходи се очертава изоставане и спрямо плана за годината, и спрямо предходната година", обясняват от МФ. И посочват, че изоставането е най-вече в приходите от дивиденти от държавните предприятия и от продажба на квоти за парникови газове.

За първите седем месеца на 2023 г. са постъпили над 1,5 млрд. лв., от дивидиденти, а сега - едва  84 млн. лв. Огромната разлика се дължи на едно преедприятие - Български енергиен холдинг. БЕХ миналата година разпредели и внесе дивидент върху печалбата си, а сега не е.

Приходите, помощите и даренията в хазната за седемге месеца се очаква да достигват близо 40.9 млрд. лв., което е 54,3 % от годишните разчети. Това е ръст с 3,3 млрд. лв. (8,9 на сто), на годишва база.

Разходите възлизат на 41.9 млрд. лева. - 51.3% от годишните разчети.  В сравнение със същия период на миналата година има ръст на пенсиите, които бяха увеличени през юли 2023 и през  юли т.г., припомнят от МФ. Освен това има и повишение на заплатите в държавния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: дефицитбюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яжте и пийте Урсула плаща :)))
27
3
 
5
 
! Отговори
Смех и рев преди 1 месец
Еми ако не си бяха купували самолети за колко беше 15 милиарда ли беше щеш да има кинти. Сега на ефките на чертежи и така. А да и некви бтр-и имаше за колко милиарда 4 ли беха ? Така е така с ромски манталитет гол,беден бос и гладен ама с нож и пиратки.
26
0
 
9
 
! Отговори
иколм преди 1 месец
До Мхм, очаквано -Ти в ред ли си с главата бре??? Пенсиите били виновни??? Не са виновни тези дето милиарди крадат и си пълнят чекмеджетата и банковите сметки а пенсионера с 580 лв. пенсия??? Ти в ред ли си бре??? Крадците крадоха кои колкото може и не направиха нищо дето да работи и произвежда. Сега е време да се бере това дето са посяли ГЕРБ, ПП и ДБ и ДПС. А защото е ограбено няма нищо за бране. Господ Иисус Христос ви е дал глави бре, ползвайте ги.
25
4
 
5
 
! Отговори
До мхм,очаквано преди 1 месец
Не Асен увеличи заплатите на военните,а НС.И МО даже им благодари.
24
1
 
3
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
3% дефицит през крив макарон. Очаквам топли пресни облигации с 7 % лихва. И други благинки като депозит изкушение и дяволски депозит на 6.66% ....
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питайте Главчо за този дефицит.Или Боко.
22
6
 
15
 
! Отговори
АВасилев преди 1 месец
Василев вкара всички дивиденти от държавните предприятия в бюджета, да да покрие неотправданите разходи, без да се съобразява с инвестиционни програми, ремонти и т.н. От тук идва разликата.
21
1
 
12
 
! Отговори
Четете статията преди 1 месец
За първите седем месеца на 2023 г.са постъпили 1,5 млрд дивиденти,а сега само 84 милиона.Разликата е колосална.Кой прилапа дивидентите от БЕХ?
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избораки, Чакараки и фалираки. Вие какво очаквате, като сте избрали оркестър Кукубенд да ви управлява? Разцвет и просперитет ли?
19
2
 
3
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Толкова им струват изборите за 4 години. И скоро няма да се наиграят на кой е по, по, най. На есен отново 10 милиона за нови избори, с почти същите резултати.
18
6
 
9
 
! Отговори
Мхм, очаквано преди 1 месец
"а по същото време пак имаше превишевие на приподите над разходите". Щом има дефицит, има повече разходи, а не повече приПоди! И няма как да е иначе. Не може да увеличаваш заплати с по 30%, като но военните, и пенсии поголовно, и да не доведе до дефицит и инфлация. Но за Асен, това се покрива със заеми. Защото видите ли, сме били с нисък дълг към БВП? Убу, но икономиката е толкова мижава, че дори такива заеми няма да може да покрива. Важното е да спечели гласа на някой пенсионер на пореден вот!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно - сега ще хвърлим поредните няколко десетки милиона за нови избори
16
9
 
9
 
! Отговори
При Василев преди 1 месец
Са постъпили 1,5 милиарда дивиденти,а сега само 84 милиона.Кой открадна близо 1,5 млрд?Шиши и Баце
15
16
 
10
 
! Отговори
Свобода преди 1 месец
Мдаа, просто трябва всеки българин да си го набие в главата, че към момента, по-добра алтернатиа от ПП и ДБ няма. По времето на Асен Василев, нямахме проблем с приходната част.
14
0
 
15
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
Ами да обявяват фалит и да затварят държа вата вече.
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо чудно, все пак отново ви управляват ГЕРБ-ДПС чрез протежето си Главчев. Или Тиквата и него не познава. Както оня другия крадец и пълнач на Чекмеджето - Владиславчо Бездомника ?
12
10
 
11
 
! Отговори
До Авасилев преди 1 месец
Василев им остави излишък.Но тези не изпълняват бюджета .Не могат да си съберат приходите.Ьащито от нищо не разбират.
11
7
 
11
 
! Отговори
:):):) преди 1 месец
Българина това заслужава, на ви промяна, на ви дай България, Асена да ги върне парите, които открадна с мъжа си, оня напджията.
10
0
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Голямо крадене е паднало.
9
4
 
12
 
! Отговори
ухнйм преди 1 месец
Цели 12 г на власт беше простия ГЕРБ негодник и бандата му. Грабиха от всички поръчки и не построиха нищо дето да работи и произвежда. Няма нищо работещо дето да носи приход. Има стадиони във всяко село, пътища дето вече са за ремонт, щото са крали от материали, и няма нито един завод. Само грабеж. ПП и ДБ с ГЕРБ и ДПС и те така 1 милиард само от газа ограбиха и нищо дето да работи и да носи доход. Слава Богу, сега на изборите може да бъдат изгонени крадците докато не са фалирали България