Катастрофа в здравеопазването: Над 30 хиляди медсестри не достигат

Цели региони в страната са без медицинска помощ
2 авг 2024 18:00, Анисия Иванова
89

Повече от 30 хиляди медицински сестри не достигат в българското здравеопазване. На фона на нарастващия брой болници и разкриването на нови лечебни действия, този брой е стряскащ. Намираме се в криза на здравеопазването поради кадровия дефицит на медицински сестри.

"Ние не сме се и опитвали да се справим с този проблем вече повече от 20 години. Ако направим сериозен опит, можем да намерим и някои добри решения, но аз такива политически опити не виждам. Сега се прокрадва едно предложение от депутати от ПП-ДБ. В същото време те управляваха съвсем доскоро. Какво направиха по този проблем и дали го бяха видели? Ще настъпи не криза, вече сме в катастрофа за сестрите. За лекарите ще последва особено за общопрактикуващите. Като направим още някоя частна структура в големите градове, в провинцията ще останат цели региони без медицинска помощ", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

По думите на доц. Спас Спасков не е възможно краткосрочно правителство да вземе решения, които да бъдат толкова грандиозни.

"Ние разглеждаме проблемът глобално. Не как всяко лечебно заведение ще си реши проблема, а как държавата ще намери решение за този голям проблем, който се вижда от статистиката. Броят на сестрите е наполовина от това, което е необходимо за извършване на цялостната медицинска дейност. В момента такъв проектозакон се вкарва за обсъждане по-скоро предизборно, отколкото с идеята за решение. Такова решение ще се вземе, когато има правителство, което не е временно", допълни бившият директор на "Пирогов" пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Виткова трябва цялостно да се преразгледа системата за формиране на работните заплати в този сектор.

"Това е проблем на изпълнителната власт. Парламентът може да се намеси със законодателни промени, които са необходими и трябва да бъдат подсказани от изпълнителната власт. Абсурдно е да продължаваме единствената Клиника по детска кардиология да работи част от месеца, другата част да не оперира. Децата тръгват да се оперират в чужбина, защото липсват 4 медицински сестри. Ако ние сме стигнали това дъно, че не можем да намерим 4 сестри, това е катастрофа вече. Въпросът е какво ще направим, за да стане професията привлекателна. Оставихме ги продължително време на минимални работни заплати. Не може сестрата в реанимация и сестрата в училище да получават еднакви заплати - това са различни категории", коментира гостът.

Професията трябва да се направи привлекателна за младите сестри, на мнение е доц. Спасков.

"На това, на което трябва да се наблегне, е обучение на повече млади сестри. Това е свързано с парите, но и с местоживеенето. Имаше инициатива - факултетите, които обучават медицинските сестри, изнесоха обучение в окръжни болници. Сестрите, които бяха обучавани, оставаха в тези региони", поясни той.

Само кампанията не е достатъчна, посочи д-р Виткова.

"Трябва да се дадат реални неща, които хората да видят и да преценят, че това е атрактивна за тях професия. С въпросните такси също трябва да се види балансът. Не може таксата за обучение да е по-голяма от заплатата на една медицинска сестра. Когато си завършил държавна поръчка, трябва да върнеш нещо на този народ. Не може на следващия ден да заминаваш за чужбина. Тези неща трябва да бъдат регулирани и то спешно", каза тя.

Таксите не са проблемът на образователната система, смята доц. Спасков.

"Тези такси са пари, които са нужни на учебните заведения. Не може да се каже "ще махнем едни такси" - тогава удряме образованието. Те са въведени, за да бъде образованието по-добро. Не одобрявам таксите, но не те са пречката за това да се набират студенти в някаква специалност. Може да е пречка за един, двама души, но в общ план това не е проблем", добави бившият директор на "Пирогов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Проблема са частните болници които не лекуват и точат здравната каса. Произхода на средства с какви пари се построиха частните болници явно в хазната трябва да каже доктори бандеровци Белене е голям след Украйна екересажа ще заработи
79
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Douser преди 1 месец
Пълна ликвидация на "Министерство на здравеопазването".Аман от нагли престъпници издържани с ограбвани милиарди от българския народ ГОДИШНО.Колкото повече и по хронично болни толкова повече милиарди ограбват от народа през бюджета и през аптеките МЕД МАФИОТИТЕ>>НА първо място в света сме по убити от мед мафиоти вкл чрез инсулти,инфаркти,диабет,пневмонии ,САРС КОВ ..и РАК..Експерти да проверят ..
78
0
 
0
 
! Отговори
112 преди 1 месец
Като искаш Семашко бягай в любимата ти Русия.
77
0
 
0
 
! Отговори
НЗОК преди 1 месец
е каца без дъно. Къде изчезват парите слухов апарат 15 лв. немска верига, в България 800 лв. като 400 лв. се поемат от НЗОК, отделно поддръжка плащана от клиента. Ето къде потъват парите? Трябва да се върне системата "Семашко". И доживотни договори при държавна поръчка за работа в България, както и безплатни специализации за студенти отлични в чужбина, оставащи в България.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я ги вижте сестрите как си седят в стаичката на кафенце и бъбрене, лекарите прелитат на визитациите и хич не им пука за болните. Ковида най-добре показа нивото им. В Бг недостига е навсякъде само в държавните структури няма.
75
0
 
10
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Точно тя бе министър от кабинета на Жан Виденов. Тогава заплатата ми беше 4 долара месечно!Можех да си купя само захар и сол и нищо друго!
74
0
 
12
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Работя от1989-та. В началото заплатите бяха ужасно ниски. Започнаха да ги увеличават когато колегите се разбягаха по света. Сега сме останали пенсионери и такива пред пенсия. Млади няма и няма и да има.Колкото до М. Виткова- тя в поредният пропагандатор на БСП.Баща и е бил командир на партизански отряд!Като бе министър при нея заплатите ги увеличваха с по 3-4% и то така,че практически вземаш още по малко.Тогава се разбягаха и лекари и сестри!
73
0
 
9
 
! Отговори
Тон преди 1 месец
Сега ли се сетиха, в България нищо вече не достига!
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като си счупих крака и всичките сестри бяха над 75
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е то за това от години се говореше че ще стане, и само началото. във всеки бранш ще има недостатъци. до края на века България ще се срине напълно
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Директорът, дето може да си купува по една нова кола всеки месец със заплатището си, да дава смените, нощни, дневни и да се грижи за болните. Като един преяжда като за последно, а на останалите се подхвърлят трохите от софрата на директора така се получава. Трябва законово да се вкара, че санитар е единица, сестра х 2, доктор х 2 и директор махимум х2. Санитар 2К, сестра 4K, Доктор 8К, директор мах 16К (какво ли толкова прави за да точи тези пари? обучавайте млади жени с договор да работят у нас
69
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тази виткова с какви очи говори за здравеопазването! Да припомним че когато тя беше министър имаше нулева година за специализанти!!!!
68
0
 
12
 
! Отговори
сега ли ви светна... преди 1 месец
то доктори нямаме по области градове....мед.сестрите са едни супер груби лелки на по 70 и отгоре и това е вече 10 години...Бог да те пази да не опреш до бг. болница....бизнесмени касапи...това не може да се нарече здравеопазване дори на шега.....
67
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
НА Българина не му пука особено ! всичко е наред !
66
0
 
15
 
! Отговори
МАХНЕТЕ БЕЗПЛАТНОТО преди 1 месец
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА ИНДИЙЦИТЕ, КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
65
5
 
4
 
! Отговори
9 септ 1944 преди 1 месец
Решението е да се затвори границата сега за да не се затвори държавата после.
64
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 1 месец
д-р Мими Виткова все я представят като бивш министър, дали има друго качество сега? ако е само песионер, има право да се изказва като бивш министър. а, дали е така? защото ,оже да се изказва и да защитава тези и да има интерес от това, нали?
63
2
 
16
 
! Отговори
Различни времена преди 1 месец
Във соца се фрижеха за работниците ,хранеха ги имаше почивки при тежка работа големи заплати ,по-големи отколкото във администрацията и при редовна смяна ! Сега искат да те смачкат от работа до 65г и да получаваш по малко от агминистрацията и работниците се рабягаха ! Администрацията *** и вика да сте учили -- да но скоро като ти се запуши тоалетната няма да има кой ,градските тоалетни затворени няма бояджии няма селскостопански работници -НЯМА ! Хаиде сега със измислените си дипломи запретвайт
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да имаме врачки, баячки и футбалери!
61
5
 
6
 
! Отговори
Продавачка във Лидъл преди 1 месец
Я *** продавачка във Лидъл и Кауфланд и после говори и сравняваи със мед сестра кое е по --трудно . Има мед цестри който работят във трудни сектори ,при хора със ампутации -това е тежка и непосилна работа за много НО и заплатите не са като на други мед сестри който си я карат еи така -- ама я *** във Лидъл да се поизпотиш малко особено по празниците , я вижте работното време на кауфландските работници които стават 1-ва смяна във 4-ри часа --- От всяка работа има нужда ,всеки е необходим !