Катастрофа в здравеопазването: Над 30 хиляди медсестри не достигат

Цели региони в страната са без медицинска помощ
2 авг 2024 18:00, Анисия Иванова
89

Повече от 30 хиляди медицински сестри не достигат в българското здравеопазване. На фона на нарастващия брой болници и разкриването на нови лечебни действия, този брой е стряскащ. Намираме се в криза на здравеопазването поради кадровия дефицит на медицински сестри.

"Ние не сме се и опитвали да се справим с този проблем вече повече от 20 години. Ако направим сериозен опит, можем да намерим и някои добри решения, но аз такива политически опити не виждам. Сега се прокрадва едно предложение от депутати от ПП-ДБ. В същото време те управляваха съвсем доскоро. Какво направиха по този проблем и дали го бяха видели? Ще настъпи не криза, вече сме в катастрофа за сестрите. За лекарите ще последва особено за общопрактикуващите. Като направим още някоя частна структура в големите градове, в провинцията ще останат цели региони без медицинска помощ", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

По думите на доц. Спас Спасков не е възможно краткосрочно правителство да вземе решения, които да бъдат толкова грандиозни.

"Ние разглеждаме проблемът глобално. Не как всяко лечебно заведение ще си реши проблема, а как държавата ще намери решение за този голям проблем, който се вижда от статистиката. Броят на сестрите е наполовина от това, което е необходимо за извършване на цялостната медицинска дейност. В момента такъв проектозакон се вкарва за обсъждане по-скоро предизборно, отколкото с идеята за решение. Такова решение ще се вземе, когато има правителство, което не е временно", допълни бившият директор на "Пирогов" пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Виткова трябва цялостно да се преразгледа системата за формиране на работните заплати в този сектор.

"Това е проблем на изпълнителната власт. Парламентът може да се намеси със законодателни промени, които са необходими и трябва да бъдат подсказани от изпълнителната власт. Абсурдно е да продължаваме единствената Клиника по детска кардиология да работи част от месеца, другата част да не оперира. Децата тръгват да се оперират в чужбина, защото липсват 4 медицински сестри. Ако ние сме стигнали това дъно, че не можем да намерим 4 сестри, това е катастрофа вече. Въпросът е какво ще направим, за да стане професията привлекателна. Оставихме ги продължително време на минимални работни заплати. Не може сестрата в реанимация и сестрата в училище да получават еднакви заплати - това са различни категории", коментира гостът.

Професията трябва да се направи привлекателна за младите сестри, на мнение е доц. Спасков.

"На това, на което трябва да се наблегне, е обучение на повече млади сестри. Това е свързано с парите, но и с местоживеенето. Имаше инициатива - факултетите, които обучават медицинските сестри, изнесоха обучение в окръжни болници. Сестрите, които бяха обучавани, оставаха в тези региони", поясни той.

Само кампанията не е достатъчна, посочи д-р Виткова.

"Трябва да се дадат реални неща, които хората да видят и да преценят, че това е атрактивна за тях професия. С въпросните такси също трябва да се види балансът. Не може таксата за обучение да е по-голяма от заплатата на една медицинска сестра. Когато си завършил държавна поръчка, трябва да върнеш нещо на този народ. Не може на следващия ден да заминаваш за чужбина. Тези неща трябва да бъдат регулирани и то спешно", каза тя.

Таксите не са проблемът на образователната система, смята доц. Спасков.

"Тези такси са пари, които са нужни на учебните заведения. Не може да се каже "ще махнем едни такси" - тогава удряме образованието. Те са въведени, за да бъде образованието по-добро. Не одобрявам таксите, но не те са пречката за това да се набират студенти в някаква специалност. Може да е пречка за един, двама души, но в общ план това не е проблем", добави бившият директор на "Пирогов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
15
 
! Отговори
България е провал ! преди 1 месец
Но не , не е провал за тези който я използват безнаказано за донор ,те имат всичко и са истински европейци ,защото парица е царица . Всеки който го хванат за нещо дребно има проблеми ,а нагоре за истинското крадене има обединение между тези който крадът и тези който трябва да ги ловят ( симбиоза ). Ако продаваш дранкулки ще те свържат не със нап ,ами и със извънземните и ще те скъсат ,ако имаш 5хотела ти дават помощи че бил по слабичък сезона ??? И това е един дребен пример...
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е катастрофа в здравеопазването! Чисто и просто на народа не му трябва здравеопазване "Избиващо народа с инжекции"!
58
5
 
22
 
! Отговори
Иван Младенов преди 1 месец
Когато, преди 15 години пишех по форумите, че ще стане така, ми триеха постовете и ме наричаха песимист и черногледец. Докторите да знаят, че болниците не са техни, а на сестрите, защото те гледат болните. Сега ходете да търсите мед . сестри от Судан или Чад. Провалена държава, погледнете НС - нищо не прави, харчат пари на вятъра!
57
13
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
От всички медицински кадри или тези които работят в здравеопазването медицинските сестри са най-циничните , вулгарните , злобните , алчните , завистливите и заядливи. Да не споменавам и за действията им , които са от криминален характер , като укриване на информация за пациента, саморазправите и гонени на пациента от лечебното заведение до отпращане в "отвъдния свят " . В някои държави често ги наричат " черните ангели " поради умишлените им действия от криминален характер.
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде спа Кирил Петков четири години, защо не реши проблема със сестрите?
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя държавата е катастрофирала,тук някой се сетил да рони крокодилски сълзи за здравеопазването,между другото къде отидоха Осем милиарда лева или колкото е бюджета на НЗОК и поне още Осем милиарда лева прибрани от някого и платени от всички нас във вид на доплащания,избор на екипи и прочие други измишльотини?
54
9
 
4
 
! Отговори
ime преди 1 месец
Намирай си сама пациенти и ги лекувай па да видим докъде ще стигнеш. Лекарят може да слага абокат и да влива антибиотик, от друга страна не съм виждал сестрица да прави ехография примерно
53
4
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Ако видите що за борсуци ви обслужват и лекари и сестри, тия които заминаха в чужбина се родиха и уважение и пари .Не стига, че ги залъгват с кирливи пари, ами и ги бавят по два три месеца. А корупцията??? Малииии сканират те докато се появил има ли файда охх котьоо... И са се превърнали в борсуци . Като Радев негативния борсук, прррръйц
52
4
 
17
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
Ако получават 5000 лева чисто след данъци, сигурно ще намерят. Малко статистика, в САЩ медицинската сестра започва на 72 хиляди долара стартова годишна заплата, а тези с 5+ години опит стигат до 400 хиляди долара на година.
51
10
 
21
 
! Отговори
Без име преди 1 месец
Стартова заплата: санитар - 1500, мед.сестра - 3000, лекар - 5000. Равен процент от пътеките. А сега 10 000 за лекар - ами работете си сами тогава, защо са ви необходими сестри и санитари? Ха да ви видим...
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все си мислех, че медсестрите са като порно звезди, а то немало такива, имало излишък на кадри :)))
49
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мед. сестра-1500 лв, продавачка в Лидл-1800. Е, още ли се чудите защо няма сестри?
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ся всичко живо е наджукени ковроляци инфлуенсърки кви ти мед сестри кви ти 5 лв, а мъжете стоят вкъщи сами и лъскат злобно
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е умишлено поведение от страна на държавата, няма друго обяснение.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
горе долу и толкова кандидати за политици имаме в излишък,да ги пренасочат към медицината . Но по добре не че като ги знаем кви са политици ще ни е страх да ги видиме и като медици.
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Озъбеното Витково защо не им даде увеличение на заплатата като бешв на власт??
44
5
 
12
 
! Отговори
Доко преди 1 месец
Лесна работа. Проблемът ще се реши лесно с 4000 лв за мед сестра. А пари ще има с намаляне на доктроските заплати - по 1000 лв максимум за доктор.
43
5
 
15
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
ГЕРБ и ДПС окупираха здравеопазването и резултатите са видими. Алчостта и на двете партии се вижда ясно в системата.
42
3
 
8
 
! Отговори
Бро преди 1 месец
Да вдигнат заплатите на лекарите и сестрите и ще се появят желаещи. Просто е, стига да се инвестира на време и да попаднем на читав здравен министър, който да има смелостта да се справи с корупцията и да съумее да върне читавите кадри обратно в България чрез по-добри или сходни условия, които получават на вън.
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се премахна всички клинични пътеки като мафиотски схеми.Докторите трябва да се съкратят с 50% и всичко ще е ок!