Катастрофа в здравеопазването: Над 30 хиляди медсестри не достигат

Цели региони в страната са без медицинска помощ
2 авг 2024 18:00, Анисия Иванова
89

Повече от 30 хиляди медицински сестри не достигат в българското здравеопазване. На фона на нарастващия брой болници и разкриването на нови лечебни действия, този брой е стряскащ. Намираме се в криза на здравеопазването поради кадровия дефицит на медицински сестри.

"Ние не сме се и опитвали да се справим с този проблем вече повече от 20 години. Ако направим сериозен опит, можем да намерим и някои добри решения, но аз такива политически опити не виждам. Сега се прокрадва едно предложение от депутати от ПП-ДБ. В същото време те управляваха съвсем доскоро. Какво направиха по този проблем и дали го бяха видели? Ще настъпи не криза, вече сме в катастрофа за сестрите. За лекарите ще последва особено за общопрактикуващите. Като направим още някоя частна структура в големите градове, в провинцията ще останат цели региони без медицинска помощ", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

По думите на доц. Спас Спасков не е възможно краткосрочно правителство да вземе решения, които да бъдат толкова грандиозни.

"Ние разглеждаме проблемът глобално. Не как всяко лечебно заведение ще си реши проблема, а как държавата ще намери решение за този голям проблем, който се вижда от статистиката. Броят на сестрите е наполовина от това, което е необходимо за извършване на цялостната медицинска дейност. В момента такъв проектозакон се вкарва за обсъждане по-скоро предизборно, отколкото с идеята за решение. Такова решение ще се вземе, когато има правителство, което не е временно", допълни бившият директор на "Пирогов" пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Виткова трябва цялостно да се преразгледа системата за формиране на работните заплати в този сектор.

"Това е проблем на изпълнителната власт. Парламентът може да се намеси със законодателни промени, които са необходими и трябва да бъдат подсказани от изпълнителната власт. Абсурдно е да продължаваме единствената Клиника по детска кардиология да работи част от месеца, другата част да не оперира. Децата тръгват да се оперират в чужбина, защото липсват 4 медицински сестри. Ако ние сме стигнали това дъно, че не можем да намерим 4 сестри, това е катастрофа вече. Въпросът е какво ще направим, за да стане професията привлекателна. Оставихме ги продължително време на минимални работни заплати. Не може сестрата в реанимация и сестрата в училище да получават еднакви заплати - това са различни категории", коментира гостът.

Професията трябва да се направи привлекателна за младите сестри, на мнение е доц. Спасков.

"На това, на което трябва да се наблегне, е обучение на повече млади сестри. Това е свързано с парите, но и с местоживеенето. Имаше инициатива - факултетите, които обучават медицинските сестри, изнесоха обучение в окръжни болници. Сестрите, които бяха обучавани, оставаха в тези региони", поясни той.

Само кампанията не е достатъчна, посочи д-р Виткова.

"Трябва да се дадат реални неща, които хората да видят и да преценят, че това е атрактивна за тях професия. С въпросните такси също трябва да се види балансът. Не може таксата за обучение да е по-голяма от заплатата на една медицинска сестра. Когато си завършил държавна поръчка, трябва да върнеш нещо на този народ. Не може на следващия ден да заминаваш за чужбина. Тези неща трябва да бъдат регулирани и то спешно", каза тя.

Таксите не са проблемът на образователната система, смята доц. Спасков.

"Тези такси са пари, които са нужни на учебните заведения. Не може да се каже "ще махнем едни такси" - тогава удряме образованието. Те са въведени, за да бъде образованието по-добро. Не одобрявам таксите, но не те са пречката за това да се набират студенти в някаква специалност. Може да е пречка за един, двама души, но в общ план това не е проблем", добави бившият директор на "Пирогов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не взимат медицински братя?
39
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами когато директорите взимат по 60 хиляди на месец, а сестри и доктори по 1000-1500 колкото магазинерка в Лидл. то какво може да се очаква от здравеопазването?
38
0
 
11
 
! Отговори
do 37 преди 1 месец
Откъдето идват заплатите на целия медицински персонал - НЗОК и доплащания от пациентите.
37
4
 
5
 
! Отговори
айти преди 1 месец
ИИ ще ви оправи. Ще назначават роботи навсякъде . Робота не мрънка и не иска заплата. Свиквайте.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Катастрофа ще е откъде ще дойдат парите за бюджет за заплатите на 30 хил.медицински сестри?
35
2
 
8
 
! Отговори
виновни преди 1 месец
Виновни са Костов, Бойки и директорите на болниците.
34
3
 
10
 
! Отговори
ЗаКриване на НЗОК преди 1 месец
и Връщане Парите на Хората - а ако Парите ги - няма - Конфискация на Имуществото на Мафията в Бели Престилки и ако и това - Не Стига - да дозаработват разликата в Затвора като правят нощни щкафчета за Износ!
33
1
 
29
 
! Отговори
Отвратен преди 1 месец
Кадри за нищо няма, но политически партии бол, желаещи за депутати дваж повече ...
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще вкарат от бангладеш или пък от австрия
31
1
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Катастрофата с кадрите е във всички сектори. И ще продължи да бъде така, докато не се вземат адекватни мерки за достойно заплащане. Няма как да се задържат специалисти и подготвени хора с мизрни заплати!
30
1
 
14
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Ами при какви условия работят и за какви заплати, какви са допълрнителните надбавки при допълнителни часове, имат ли допълнителни превилгии към социалния пакет? Никой вече няма да ви работи по 10, 12, че и повече часове за "жълти стотинки", б:::далите свършиха, хората вече имат алтернатива - Западна Европа!!!
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие им давайте още по 1200 лева, а на даскалята по 2500 - 3000 средно, пък чакайте. С даскаля е пълно, но даскалята и мицифайките са отбора на Боко, та той за тях се грижи.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2014 в Нидерландия е имало 440 мед сестри на 100 хиляди души!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само това. Но некадърниците са въвели правило според което пациентът лично трябва да се разпише за направление. Т.е. трябва на носилка да го носят, ако е много зле и ако въобще е в съзнание да се подпише. Нямам думи за тази гавра с българите, при това застаряващо поколение. Вместо да улеснят роднините на болните, те им създават огромни затруднения.
26
0
 
16
 
! Отговори
Така ли? преди 1 месец
Не е така. Лекарите лъжат болните автомонтьори, автомонтьорите лъжат строителите с повреден автомобил, строителите лъжат лекарите, които си взимат нов некачествен апартамент... Кръговрат с обратен за БВП ефект. Характерен за всяка загниваща, загиваща и затихваща държавица.
25
0
 
20
 
! Отговори
Много вожд преди 1 месец
И в медицината като в армията и полицията - много вожд , малко индианец щото медицинските вождове лапат по десетки хиляди.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко то вече и народ не остана скоро територията ще опустее откъм българи каквато е целта на новите ни "братя".
23
1
 
25
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
че кой е не у ред в главата да работи работа, за която му плащат приблизително половината от това, което получава продавачка в някой магазин, а работата е трудна, много тежка и отговорна, въпросът е тук към разните болници - защо не дават пари на сестрите?Разчита се на пенсионери, а след 10 години друг да му мисли... всички са тарикати.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костов е виновен !
21
9
 
11
 
! Отговори
на кой му дреме преди 1 месец
Важно е да вдигнем бюджета на НЗОК та бялата мафия да краде повече