Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.

Гратисният период за разплащане в две валути е месец
2 авг 2024 16:52, Инна Ангелова
148
Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план и влезем в еврозоната средата на следващата година, ще имаме гратисен период от месец за опериране както в лева, така и в евро. Над година в магазините ще бъдат излагани и двете валути, а обменянето на българския лев ще бъде безплатно.

Депутатите от бюджетната комисия към парламента в четвъртък приеха на второ четене Закона за въвеждане на еврото в Република България. Той предвижда в рамките на месец слез въвеждане на еврото да можем да плащаме едновременно с левове и евро.

Неотдавна с решение на Народното събрание правителството беше задължено, ако до края на годината изпълним критерия за инфлация за въвеждане на еврото, да поиска влизането в еврозоната да бъде от 1 юли 2025 г. Така един месец по-късно вече няма да можем да плащаме с левове.

От “Възраждане” поискаха този срок да бъде удължен на три месеца, но предложението не получи подкрепа, пише в-к “Труд”. Служебният министър на финансите Людмила Петкова обясни, че в другите страни, които последни са въвели еврото, срокът за плащане с две валути е бил само две седмици. Ако срокът е по-дълъг от месец, ще бъде натоварен бизнесът, защото трябва да отчита приходите от продажби в две валути.

Шест месеца след въвеждане на еврото в банки и в “Български пощи“ хората ще могат безплатно да обменят левове за евро. Но при обмяна на по-големи суми, това ще става с предварителна заявка – както сега трябва да бъде правена заявка при теглене от банките на големи суми в брой.

БНБ ще обменя левове за евро безплатно без краен срок. Но в страната има само пет офиса на БНБ, където това ще става. Опитът на другите страни, които последни влязоха в еврозоната, е че веднага след като Съветът на ЕС вземе решение за въвеждане на еврото, хората започват да внасят парите си в банките. Така на датата на въвеждане на еврото парите им автоматично се обменят в единната валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: левобмянаеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
17
 
3
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА Е ХАОС.. преди 1 месец
РАДЕВ НИ НАТРЕСЕ ПП ДБ И БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ 4 ГОДИНИ... А ОЩЕ ОТ 2020 ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ДОХОДИТЕ В ЕВРО, ВМЕСТО ФАЛИРАЛИЯ ОЩЕ ПРЕЗ 1989 ЕВРАЗИЙСКИ ЛЕВ....
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма Шенген, не искат богатите и големите от ЕС в гупата си Бг , а Бг с всички сили се мъчи за валутата им. :))
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА. НЕ ПИШЕТЕ ПОДОБНИ ЩУРОТИЙ . НИКОЙ НЯМА ПОЛЗА ОТ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ. НА НЯКОИ ИМ СЕ ИСКА АМА НЯМА ДА ГИ ОГРЕЕ. ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ НЯКОЙ УСВОИ МИЛИОНИ ЗА ТЕЗИ РЕКЛАМИ И СЕГА ОТЧИТА ДЕЙНОСТ . НИЩО НОВО В ТАЗИКОЧИНА.
15
2
 
18
 
! Отговори
Референдум преди 1 месец
За отлагане прием евро, цифрово евро. Закон за запазване на КЕШ, както направи Словакия. Изгода от унищожаване лев и Валутен Борд имат ПОЛИТИЦИ, падат бариери за теглене на заеми. БАНКЕРИ пада размер резерви за посрещане на финансови кризи. ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ на властта, превалутиране. Но банките ще компенсират загуби ЧРЕЗ ВДИГАНЕ НА ТАКСИ. За 5 милиона българи ще е АД! Плащане дългове фалирали държави, инфлация като Хърватия между 40 и 70%. Блокиране на сметки от ЕЦБ, виж Гърция. ТОТАЛЕН КОНТРОЛ
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ъ Хем не ни щат, хем да им се угоди. Ти си откачен, бе.
13
5
 
3
 
! Отговори
Бибито Корлеоне преди 1 месец
Банкянският Ал Капоне можеше да ни вкара в Шенген и Еврозона 100 пъти, ако искаше и имаше желание.
12
1
 
29
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Тия пък се побъркаха вече с това евро. Бързат да приемат закони, сакън, да не стане нещо непредвидено. Ама че не отговаряме на критериите и че онези от зоната не ни щат, няма значение. Нито пък че самата зона съвсем не е цъфнала и вързала. Важно е да се изпълни поръчката от началниците, че да има малко ала-бала на изборите. Накрая ще изядат боя нашенските законотворци-евроатлантици, така ми се струва
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А може ли по-късно да се приеме еврото за разплащателителна единица у нас ,а то света ще се запали ,ако влезнем в еврозоната !
10
2
 
8
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Помним какви наколенки правеше Бойко Борисов на Марио Драги: Драги Марио, това-онова, сълзи, сополи, лигавене.... нищо не помогна. Сега Кристин Лагард няма никакво отношение към бг борчета и настана плач и скърцане със зъби...
9
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН КОГАТО ИМА РЕАЛНО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО. ПРЕДИ ТОВА НЕ.
8
5
 
5
 
! Отговори
Червен Вятър преди 1 месец
Бойко Борисов се е клел в партийната си книжка и портрета на бай Тошо, че докато е жив няма да допусне България да влезе в Шенген и Еврозоната. И до ден днешен той се бори грешката от 1.01.2007 да не се повтаря никога повече.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влизането в еврозоната го решава ЕЦБ не урсула. Значи няма. Дори Урсула вече не вярва на герб. Меркел си отиде с нея си отиде и герб
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз само да питам - това пак вие ли си го измисляте? Уведомихте ли ЕК какви ги мъдрите? Те какво отговориха по темата? Седнал Га-ню да влиза е Еврозона.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА КАЛИН СТОЯНОВ ЛИ ГО КАЗА? ПОСЛЕДНО ТОЙ ОБЯСНЯВАШЕ
4
2
 
31
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Каруцата пред коня. В момента дефицита лети устремно нагоре и, освен инфлацията, ще имаме втори критерии който няма да отговаряме. Няма да влезем нито 2025 нито 2026 нито 2030.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак няма на влезем слава Богу с тия смешшници начело.
2
1
 
21
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
ГЕРБ твърди че влизаме в еврозоната и шенген от 1984 година насам хахаха
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА ПРЕДИ МУТРИТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ