Жените са с по-големи заплати от мъжете само в два сектора

Силният пол е с по-голяма и по-кратка пенсия
10 авг 2024 18:50, Петър Бойчев
65
Жените са с по-големи заплати от мъжете само в два сектора
Снимка Пиксабей

Жените остават по-слабо представени на ръководни постове и продължават да получават по-ниски заплати от мъжете, въпреки че ги превъзхождат по образование. Това показват данни, цитирани в проект на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2023 г. Той е публикуван за обществено обсъждане.

Само в два икономически сектора жените са по-добре платени от мъжете, но тези сектори дават едни от най-ниските заплати у нас - строителство и административни и спомагателни дейности. За строителството по-високото заплащане за жените вероятно се дължи на факта, че в масовия случай нископлатените работни места са заети от мъже - общи работници и т.н.

За жените средната годишна заплата тук е 17 724 лв. за 2022 г. (това са последните данни, огласени от НСИ през февруари), а за мъжете - 15 791 лв. В сектор административни и спомагателни дейности средната годишна заплата за жените е 18 562 лв., а за мъжете - 17 131 лв.

Огромни разлики между заплащането за жените и мъжете има в здравеопазването, където статистиката слага и социалната работа - за мъжете средната годишна заплата достига 29 430 лв., а за жените е едва 20 080 лв. В науката жените получават 24 573 лв., а мъжете - 34 307 лв. По-близки са възнагражденията на двата пола в държавната администрация - 25 918 лв. за мъжете, 23 649 лв. за жените.

Известен факт е, че мъжете получават по-високи пенсии от жените. Жените обаче получават доста по-дълго време пенсия - и защото се пенсионират по-рано, и защото имат по-голяма продължителност на живота. През 2023 г. средната пенсия за осигурителен стаж и възраст за мъжете е 942,06 лв., а за жените – 765,58 лв. Пенсията на мъжете е по-близо до дохода от работа, т.е. техният коефициент на заместване е доста по-висок от този за жените - 63,3% срещу 54,6%. При масовата трета категория труд обаче мъжете получават едва 20,5 години пенсия, а за жените периодът е 27,6 години. Данните са за 2023 г.

В доклада се посочва и една любопитна статистика - жените по-рядко заемат ръководни позиции, а превъзхождат мъжете по висше образование. Жените ръководители са 68 000 през 2023 г., като броят им се увеличава в последните години, но това не е достатъчно да догонят мъжете - при тях 93 600 от заетите са на ръководни позиции.

Относителният дял на жените на възраст 30-34 навършени години със завършено висше образование е по-висок в сравнение с този на мъжете в същата възрастова група за всяка от годините от 2011 г. до настоящата. През 2023 г. този дял на жените е 42,7%, а за мъжете е доста по-нисък - 27,7%, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Общество
Старт на ловния сезон за пъдпъдъци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Буда нудиста преди 4 седмици
Кви са тея социалистически съревнования м/у мъжете и жените?
60
1
 
2
 
! Отговори
ДЪР * АВНА РАБОТА преди 4 седмици
Имам колежки, които по над 20 години изкараха нямат и една командировка, при положение, че това е в основата на нашата работа, нямат една вечер извън дома, а мъжете за педиод от между 5 и 10 години работа имаме по около 1 година командировки, а женските нямат и 1 ДЕН! И накрая даже взимат повече, защото имат "стаж", изобщо не напускат колежките от тази работа, от няколко стотин жени само и единственно една видях да напуска, само една, за период от 8 години!
59
1
 
2
 
! Отговори
ДЪРЖАВНА РАБОТА преди 4 седмици
При държавната работа няма разделение между половете относно заплащането, НО има разделение при количеството и качеството на извървената работа! Женските при нас казват " няма жени, няма мъже'' и като дойде време да се носи нещо, каквото и да е не само тежки неща "ааа ние сме жени, неможем", без нас мъжете даже и тубите за вода на диспенсъра немогат да си сложат, а пък камоли да ги домъкнат, иначе на банкомате сме равни. И тук говорим за силови структури структури, трябва и те да са годни
58
1
 
1
 
! Отговори
ОТЛИЧНИ МУЗИКАНТИ преди 4 седмици
До ITВзимат повече от мъжете в ИТ индустрията, но ако ги няма женските, бизнеса ще продължи да работи! Ако ги няма мъжете в ИТ, какво ще правят жените? Просто са по-добри с духовите инструменти.
57
1
 
4
 
! Отговори
до мма преди 4 седмици
Не забравяйте, че един ден всички ще сме стари, включително и ти, мма.... и тогава нищо чудно и на такива като теб да ти намерят цаката как да те мамят... А в същото време някакви (като тебе сега) да обясняват бясно, как "пари не ти трябват", защото си стар "ферментирал", "слабо умен" и "дементен".
56
1
 
5
 
! Отговори
до мма преди 4 седмици
Вместо да подиграваш възрастните хора, намери начин да наказваш такива като "комисар Попов". Тези възрастни хора навремето са били възпитавани да са доверчиви и послушни, живяли са в що-годе стерилно общество откъм кражби, престъпност. Има няколко такива като тебе, редовно бълвате подигравателност и необяснима озлобеност към старите хора...
55
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 4 седмици
Мъжете са по-агресивни и настоятелни, това ги тика напред. Жените са по-прилежни, но не смеят да рискуват и не учат неща, които са сложни и които хората се нуждаят. От друга страна, като се заслушвам в женски разговори (жена съм), никога не чух да говорят за бизнес, за това как да се подобрят, мноог често са само клюки
54
4
 
2
 
! Отговори
IT преди 4 седмици
Има още един сектор - моите колежки получават около 10% по-добри заплати от моите колеги в средна IT-фирма в София. Просто са по-прилежни и си изпипват както трябва всеки проект, за разлика от повечето колеги...
53
1
 
7
 
! Отговори
!!! преди 4 седмици
Някои от жените с музикалните умения си докарват хо-големи заплати ! ФАКТ!!! Но винате не е в тях а в комплексираните им началници! Още по-неоспорим ФАКТ!!!
52
2
 
5
 
! Отговори
Умната жена преди 4 седмици
Не работи и взима пари ,завърти главата на някои *** които я работи по чужбина я е на някои щат на държавна ясла и е готова (лично познавам няколко такива )
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига с тази феминистка пропаганда, мъжете вършат повече работа, затова вземат повече пари, това е факт и само някой който никога не е работил не го знае
50
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 4 седмици
Ти питаш, "какво се прави по въпроса мъжете да догонят жените по образование?" Самите мъже трябва да направят нещо по този въпрос. Ти какво предлагаш? Някой да им налива знания в главите с фунийка ли? Човек си сяда на 4-буквието, учи и взима диплома за по-висока степен на образование. Какво друго да се направи по въпроса?
49
2
 
2
 
! Отговори
До Ицо Хазар преди 4 седмици
Разсмя ме бе, умник. Защо не попиташ за колко време се амортизират жените, които практикуват древния занаят и то по 10 часа на ден без прекъсване? Ами тя дали ще издържи повече от 2-3 години на такова темпо? За няколко години се амортизира напълно и вече трудно ще се намери някой да легне с нея дори само от съжаление. И дума не може да става да роди дете след няколко години "работа" с такова натоварване. На Околовръстното някои висят по 5-6 и повече години, но я спрат един клиент на ден, я не.
48
6
 
4
 
! Отговори
Ицо Хазар преди 4 седмици
Какво ми спорите? Жените има взимат по 200-300лв. средно на час. Красавиците с хубави п....и. Почват работа на 17-18г. и завършват работа на 50г. 20дни по 10 часа = 200ч. x 200 лв минимум =40000лв. месец / 480 000 лв. годишно. Ако с брат и братовчеда успеят в Германия стават 300 евро на час. 200ч x 300евро = 60000евро или 120000 лв на месец или 1440000 лв на година хубава ромка.След данъците(19%) ако дели 50/50 с брат и братовчед пак ше зима по 580 000лв.Па вие си спорете ..българи..IT..хамали
47
3
 
3
 
! Отговори
Математик преди 4 седмици
Който работи - печели, който не работи - печели!
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От сплетни, сърдене, ядене и клюки не им остава време да работят.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някой може ли да обясни защо женския спорт бъка от мъже, а в мъжкия спорт няма нито една жена?Мъже медицински братя се търсят много. Особено в спешните отделения. Много са ценени там.
44
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жена на ръководен пост в 90% от случаите е трагедия. Жените не са свикнали да носят отговорност за действията си и си позволяват твърде много некомпетентни или нерационални действия когато са на такива позиции. И последствията ги понасят всички останали, само не те.
43
9
 
6
 
! Отговори
Жените са Зле преди 4 седмици
Ако мъжете и жените вършеха същата работа като количество и качество и знам, че жените са по-ниско платени аз щях да НАЕМАМ САМО ЖЕНИ. Така, печалбата на фирмата щеше да е на макс, обаче жените работят по-малко и затова вземат по-малка заплата.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Флезиорки и минекуризки.