Бацелова за Mpox: По-добре да бъдем подготвени

Родените преди 1970-та имат ваксина срещу вариола и някакъв имунитет
Обновена: 16 авг 2024 13:35 | 16 авг 2024 13:30, Инна Ангелова
68

Преди дни СЗО обяви извънредна ситуация заради маймунската шарка и потенциалната опасност от глобална зараза. Първи случай на инфекцията вече има и в Европа. Статистиката на заболяването - над 14 хиляди са заразените през последните месеци, а над 500 вече са смъртните случаи.

"Винаги би могло да има място за притеснение, когато говорим за заболяване, което е заразно и лесно може да се разпространява. Засега знаем, че Mpox, който е предишният вариант, се разпространява от няколко  години. Но това, което се случва в ДР Конго, показва, че един вирус, колкото има възможност да преминава от човек на човек, толкова той може да се променя и мутира, и да се адаптира към човешкия организъм", каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова за "България сутрин".

Още по темата
Епидемиологът сподели, че една инфекция винаги крие рискове да стане още по-смъртоносно.

Д-р Бацелова допълни, че заболяването предимно се предава по полов път, макар първоначално да започва при контакт между човек и заразени животни, като в Централна Африка и Западна Африка това са мишевидни гризачи и примати.

"Вече след това започва масовото разпространение от човек на човек, което означава близки контакти между тези хора. По данни на НЦЗПБ от началото на годината има един регистриран случай на mpox в България", добави д-р Бацелова в ефира Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че има два вида ваксини.

"Първите симптоми са висока температура. Инкубационният период е между 5 и 21 дни, като средно най-често е между 6 и 13 дни от контакта. Другият симптом са увеличените лимфни възли, има и характерен обрив, който на снимка всеки може да го види. Той се характеризира с това, че обикновено започва от ръцете, след това се разпространява по тялото", поясни епидемиологът.

Д-р Христиана Бацелова добави, че боледуването може да протече от 2 до 4 седмици. При децата протича тежко, а също и при младите хора и бременните жени.

"Хората, родени преди 1970 година, имат поставена ваксина срещу вариола, която създава кръстосан имунитет и срещу mpox. Заради това и при тях заболяването не би трябвало да протича тежко. СЗО заяви, че епидемичният взрив в Конго се явява международна опасност. По-добре да бъдем подготвени", коментира още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Страната
Средна пенсия от 900 лв., месечната издръжка - в пъти повече
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Климбо преди 3 седмици
Още една противна муцуна,от времето на Ковид-а.Напъваше да се ваксата децата.
50
0
 
5
 
! Отговори
Бабугерин преди 3 седмици
Докторката ще я разчекна като варена кокошка и ще я имунизирам с крем брюле.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е мрох?!?!?/.
48
0
 
5
 
! Отговори
Edin tam преди 3 седмици
Най-добре просто содомията да спре....
47
0
 
8
 
! Отговори
Др. Гюнтер Шнеле преди 3 седмици
Препоръчителни мерки, за предпазване от този вирус са: 1. Стойте далеч от задо/мазо клубовете в Берлин. 2. Не посещавайте гордите, смели и прогресивни гей паради. 3. Избягвайте сексуални контакти с африкански мъже.
46
1
 
18
 
! Отговори
4132121 преди 3 седмици
Потърсих информация за тази мома Бацилкова, тя май никъде не практикува, иначе и раздават някакви титли и награди. Грантаджийка отвсякъде, ПиАр на световната фармацевтична мафия.
45
3
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 3 седмици
До АнонименА тези 80% ти си ги измисли, нали, дебиле? Така, за да е по-интересно.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Родените преди 1970 са ваксинирани срещу вариола, която създава кръстосан имунитет и срещу mpox. След това бавно но неумолимо започва да приижда капитализма и демокрацията...
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак започнаха да дават форум на всички, които не са истински лекуващи лекари и са спонсорирани от външни организации, които са заинтересувани да продават вредните субстанции, наречени ваксини за да причиняват само страдания на хората.
42
0
 
14
 
! Отговори
Отговор: преди 3 седмици
До Анонимен=== В Курск братушките попиляха и направиха на дар-пиран укро-фашистките зомбита!!! Извозват убитите с Камази! А унищожените западни оръжия стърчат като купища железарии,безпомощни и строшени,както са и стопаните им! Пълен крах и абсолютно капо!!!
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малко факти....80% от бюджета на СЗО идва от Bill Gates Foundation...които пък снабдяват с ваксини цяла Африка...откъдето идва и монкипокс-а. Всеки сам да си направи изводите, конспирация ли е или реалност.
40
0
 
16
 
! Отговори
д-р Бацилска преди 3 седмици
Ако не пукате от маймунската шарка сме ви приготвили други гадини. Абе няма да ви оставим да се шляете по планетата без да си платите. Поколението от миналия век сме си предплатили за сто години напред. Вие , последните поколения му мислете .
39
2
 
13
 
! Отговори
Трий трий преди 3 седмици
Бог гледа!
38
0
 
21
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Пак ли искат да ни "ваксинират". Съжалявам, но благодаря! След всичките изцепки покрай Ковида и като гледам колко им пука на управниците из ЕС и САЩ за матрялите, няма да стане. За себе си съм взел решение - ако някой посегне да ме "ваксинира", ще си плюе зъбките.
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е ли странно при тази развита медицина в 21-ви век как се пръкнаха изведнъж вируси,които все са повод за поредната плаНдемия?Говореше си се,че ще се пробват с нещо преди изборите в САЩ,за да успеят да подправят част от гласуването онлайн и по пощата.Бяха купили ваксини срещу птичи грип,но явно протеста на гаргите е бил успешен и са минали на варианта с маймунската шарка.
36
11
 
6
 
! Отговори
31 годишен преди 3 седмици
Много ме е страх от смъртта, в смисъл ако стане изведнъж умра или умра в съня си все ми е тя, но ако знам, че ще умра след месец два, или в болница това ще ме побърка... Ако можех да имам супер сила, то със сигурност щях да искам да съм безсмъртен, няма по-велика сила от това!
35
0
 
25
 
! Отговори
Абе срещу тоя бацил преди 3 седмици
От снимката, ефикасна ваксина има ли ?Че то взе да хронифицира гадината.
34
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За кое да се готвим ?! За ония свят, или за шотовете на Бил Гейтс ?! Или и за двете..??
33
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бялата мафия пак се активизира
32
1
 
31
 
! Отговори
Хаха! преди 3 седмици
Тоя път ще е на обратно аргумента - "Не ви ли е грижа за децата ви?!" :D - предния път бая се бяха загрижили за пенсионерите. Иначе никой не ги пита пенсионерите как са живи с мизерните пенсийки, но рязко се загрижиха за тяхното здраве, когато ставаше въпрос за внос на ваксини "за най-уязвимата група", де6а и панаира :D