Година от убийството на Алексей Петров – няма заподозрян, няма и арестуван

Убиецът се оттегля на колело, все още е неизвестен
16 авг 2024 07:01, Александър Попов
164
Година от убийството на Алексей Петров – няма заподозрян, няма и арестуван
Снимка: БГНЕС

Днес се навършва една година от убийството на бизнесмена Алексей Петров. Той бе застрелян на 16-и август в столичния квартал "Драгалевци", докато се разхожда заедно с треньорката си Мирослава Михайлова в района на лифта.

Към днешна дата няма нито заподозрян, нито арестуван за убийството на Петров. Михайлова бе ранена, но се възстанови след болнично лечение. По неофициална информация напуска страната месец след покушението, и оттогава живее в чужбина.

Убиецът се е криел в планината и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша били чести. Ходел с Михайлова, която е негова треньорка по тенис.

Макар че дебнел Петров, убиецът не е стрелял от скривалище, нито е имал специален заслон, в който да го изчака. Изстрелите били от няколко метра. Първият попаднал в главата на Петров. Куршумът, 7,62х39 мм, попаднал в окото му. Едва след това последвал изстрелът в тялото на бившата барета, сочат данните от разследването. Подобна контролна стрелба е типична за руските военни, но е възможно да е направена с цел да обърка разследващите. Изяснява се колко точно пъти е натиснал спусъка убиецът. Свидетели дават противоречиви показания, някои говорят дори за 5 изстрела.

Убиецът, който стреля по Петров и Михайлова, и се оттегля на колело, все още е неизвестен.

Срещу бизнесмена в миналото имаше два опита за атентат - един през 2002 г. и един през 2015 г.

Кой е Алексей Петров?

Алексей Петров e бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, бе изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Роден на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско, Петров завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 г. На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.

През 2009 г. Петров е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г. Преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Алексей Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.

Петров, политиците и Сглобката

Съпредседателят на ПП Кирил Петков излезе с позиция във Facebook. Той написа: „Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати.”

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, също коментира покушението срещу Алексей Петров като отправи и критика към правителството. „Едно е ясно - мутренското правителство върна обратно забравените мутренски години. Остава само да си зададем един последен въпрос - кой ще бъде следващият? И дали няма да е политик?”.

И лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция. Във Facebook тя отправя критики към кабинета: „Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари. Гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа".

Темата коментира и лидерът на ИТН Слави Трифонов във Facebook. Той поставя редица въпроси, сред тях: „Дали това е началото на гангстерска война и дали Алексей Петров е съдействал в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство. И още от това, което написа Трифонов: „Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. То ясно показа, че държавата и службите са слаби. И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък нееднократно е казвал, че Петров е бил "истинският баща" на сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: Алексей Петров
Още от Общество
Важно: Социални помощи могат да се вземат от всяка поща
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
0
 
! Отговори
Малкия дявол :) преди 3 седмици
Ахааа! Пак ли приказки за лека нощ деца? :) Не разбра ли че с криминалета няма да ни приспи. Заспивам спокойно само с мега пълни джобове бе дето Трактор. Мега пълни! Аре да не разправям, че знам къде си. Много хора ги е страх за живота ти ама ако не те интересува че съм бедна и как живея що да ми пука дали няма да те очистят наистина а?
130
1
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Хайде, стига с този НЕбългарин Асан Омеров!
129
0
 
0
 
! Отговори
До Шерше ла фам 110 преди 3 седмици
След кратко проучване в интернет смятам, че русата жена вляво от Алексей Петров на снимката е Васка Бакларова, бивш председател на УС на Съюза на стопанска инициатива. Алексей Петров е бил изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива и снимката вероятно е от събиране на ССИ.
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а Мавродиев къде е?
127
8
 
4
 
! Отговори
По времето на Денков преди 3 седмици
Щом е бил издигнат за кандидат президент през 2011 г., доц. Алексей Петров е бил не само бизнесмен и университетски преподавател, но и политик. Убийството му също е политическо, а в материалът е пропуснато да се отбележи, че то беше извършено по времето на правителство с министър-председател Николай Денков.
126
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Е какво искате?Нали едно време разкриха кой уби Луканов,и всички гледахте няколкогодишно представление по въпроса.Имайте търпение,пиесата не е свършила.
125
0
 
3
 
! Отговори
Кени преди 3 седмици
При такава последна терапия не се оставят живи свидетели!Правило 1 !
124
1
 
10
 
! Отговори
ГДБОП преди 3 седмици
За да разкрият убийците трябва да изкарат на светло какво е вършил, преди да го отстрелят. А ако изкарат на светло какво е направил, ще излязат на светло и ония в Парламента и в министерствата, които още са живи и трябва да влязат в затвора. Затова нито Трактора - Алексей Петров, нито Нотариуса - Мартин Божанов, Васил Илиев, Поли Пантев, Косьо Самоковеца - нито едно разкрито поръчково убийство. Много хора знаят кой и защо го е гръмнал, но някой ако си отвори устата, трябва да каже откъде знае.
123
3
 
2
 
! Отговори
До 129 преди 3 седмици
Да говориш несвързани неща има при мнооого психични болести, при тумори не знам.
122
0
 
3
 
! Отговори
Ако бяхте чели преди 3 седмици
Щяхте да знаете,че е имал много сериозен тумор в мозъка и последната година е говорил само несвързани неща.Който го е убил му е направил услуга,ама не четете.
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заслужава медал. Спаси държавата от един мафиот, който се месеше в политиката, приятел на Киро и Кокоро.
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в неговия случай с нещата с които се занимава и начините по който пречи на разни хора подобни на него, тва не е убийство а по-скоро самоубийство. така са хората като се облекат във власт и почват да се мислят за недосегаеми и един ден едно парче олово им напомня кои са.
119
1
 
9
 
! Отговори
Рендето преди 3 седмици
Е, вие кво искате, поръчителите, които Управляват Държавата да се самообвинят и сами да се натикат в затвора??? -))))
118
1
 
13
 
! Отговори
uha преди 3 седмици
Господинът беше от мутро-управленският епи на БГ , на алчен бабаит и биография му измислиха, доцен( до цент крадеше) то бая политик рева с крокодилскии сълзи на гроба, ама бая майки реваха с истински от него). Нещо като Пригожин. И си го утрепаха щото нямаше вече нужда от него. В мафиотска държава само мутренските кланове се сменят. Сега следим довчерашните акрани Дугань и дебелото мумче дето заради него баща му си смени фамилията?!
117
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Мутрите се разреждат. Това е добро. Да се готвят следващите мутри.
116
1
 
21
 
! Отговори
Да попитам: преди 3 седмици
Има ли разкрито поне едно убийство на някой от мутренските среди в държавата ни? Защо да очакваме,че за бащата на "Октопода" ще има?!
115
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 117 Не по-добър от Борисов.Беше заобграден само от престъпници ! И бих добавил-не толкова умен,като Боката ! В тези среди глупавите не виреят !
114
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма заподозрени защото прокуратурата трябва да разследва себе си!!!Хотел Берлин!!Там е ключа от бараката.
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нямаше помен за една година от убийството на Къро. Доста показателно.
112
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Четете книгите на Григор Лилов и ще видите истинското лице на тая О-Т-Р-Е-П-К-А Алексей Петров!! Мръсната му душичка да гние в ада до век и веков!!!