Година от убийството на Алексей Петров – няма заподозрян, няма и арестуван

Убиецът се оттегля на колело, все още е неизвестен
16 авг 2024 07:01, Александър Попов
164
Година от убийството на Алексей Петров – няма заподозрян, няма и арестуван
Снимка: БГНЕС

Днес се навършва една година от убийството на бизнесмена Алексей Петров. Той бе застрелян на 16-и август в столичния квартал "Драгалевци", докато се разхожда заедно с треньорката си Мирослава Михайлова в района на лифта.

Към днешна дата няма нито заподозрян, нито арестуван за убийството на Петров. Михайлова бе ранена, но се възстанови след болнично лечение. По неофициална информация напуска страната месец след покушението, и оттогава живее в чужбина.

Убиецът се е криел в планината и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша били чести. Ходел с Михайлова, която е негова треньорка по тенис.

Макар че дебнел Петров, убиецът не е стрелял от скривалище, нито е имал специален заслон, в който да го изчака. Изстрелите били от няколко метра. Първият попаднал в главата на Петров. Куршумът, 7,62х39 мм, попаднал в окото му. Едва след това последвал изстрелът в тялото на бившата барета, сочат данните от разследването. Подобна контролна стрелба е типична за руските военни, но е възможно да е направена с цел да обърка разследващите. Изяснява се колко точно пъти е натиснал спусъка убиецът. Свидетели дават противоречиви показания, някои говорят дори за 5 изстрела.

Убиецът, който стреля по Петров и Михайлова, и се оттегля на колело, все още е неизвестен.

Срещу бизнесмена в миналото имаше два опита за атентат - един през 2002 г. и един през 2015 г.

Кой е Алексей Петров?

Алексей Петров e бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, бе изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Роден на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско, Петров завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 г. На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.

През 2009 г. Петров е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г. Преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Алексей Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.

Петров, политиците и Сглобката

Съпредседателят на ПП Кирил Петков излезе с позиция във Facebook. Той написа: „Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати.”

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, също коментира покушението срещу Алексей Петров като отправи и критика към правителството. „Едно е ясно - мутренското правителство върна обратно забравените мутренски години. Остава само да си зададем един последен въпрос - кой ще бъде следващият? И дали няма да е политик?”.

И лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция. Във Facebook тя отправя критики към кабинета: „Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари. Гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа".

Темата коментира и лидерът на ИТН Слави Трифонов във Facebook. Той поставя редица въпроси, сред тях: „Дали това е началото на гангстерска война и дали Алексей Петров е съдействал в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство. И още от това, което написа Трифонов: „Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. То ясно показа, че държавата и службите са слаби. И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък нееднократно е казвал, че Петров е бил "истинският баща" на сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: Алексей Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ооо! Перектно! Ще му с изакам на гроба и днес.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма и да има
69
1
 
2
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
"Подобна контролна стрелба е типична за руските военни, но е възможно да е направена с цел да обърка разследващите."Е, не ... навсякъде руснаци ни се привиждат май. То като вица за студента, дето от конспекта научил само въпроса за краставицата а се паднал корен квадратен. И почнал нашия - квадратния корен, е много подобен на кръглия, какъвто има ... краставицата! Дъръдъръ и 99% вода!Отделно 5 изстрела и само два точни - надали. Дали почива в мир не знаем, но, че е имал врагове, със сигурност
68
4
 
9
 
! Отговори
УНСС преди 1 месец
Бил преподавател на студентите в УНСС. Рашков и той е преподавател на студентите в УНСС. Там такива им са преподавателите, и така обучават и следващите поколения
67
0
 
4
 
! Отговори
Сенеката преди 1 месец
За първи път ....иначе до сега всичко е разкрито....
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя не беше ли един рок певец?
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И изненадани от това няма , пропуснали те го .
64
1
 
7
 
! Отговори
Зарко Попа преди 1 месец
Веселата вдовица Ива слага ръка на огромни активи като истински собственик, а не само като подставено лице на Петров. Най-вероятно тя е съдействала, посочвайки точното време, когато Алексей ще е на терен. Разбира се, весела или тъжна вдовица не може да е поръчител, коя фигура от задкулисието стои зад това, може само да гадаем, най-вероятно е някое от старите кучета мафиоти-бизнесмени.
63
0
 
11
 
! Отговори
А,не така преди 1 месец
Несменяемият министър на МВР ,Калин.ката Стоянов денонощно работи,но толкова си може.
62
5
 
5
 
! Отговори
Защо? преди 1 месец
Няма заподозрян, защото най-вероятно убийците са от ордата на ПП-ДБ и са още на власт, нали?
61
2
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 месец
Липсваш, приятелю, много ми беше на сърце, особено последните години.
60
0
 
20
 
! Отговори
А пък преди 1 месец
Получилият даром 150 млн.лв.от ББР Румен Гайтански се забавлява на яхта в Гърция.Къде е Мавродиев?Кой го предупреди да се "спаси?Лъсна поредната корупционна схема на ГЕРБ и Борисов,но на кой му пука.
59
2
 
6
 
! Отговори
Киро Брейка преди 1 месец
Аз съм сводник, потник. Чухте ли бе, сводник, потник, и измекияp Михайлов, Симон Милков ни видя сметката и на двамцата улигoфрени.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли въобще някой учуден от това ?
57
2
 
5
 
! Отговори
Противно момче преди 1 месец
ГабриелГайтански Кожарева Грънчаров ГуцановКотюклиева Везенкова Гущерова Свинаров Ковешки Бъчварова Тицин ПасиРизова Главчев Плевнелиев Цачева Кобурготски. Чобанов Овчаров Киселова... Масларова..Белобрадова Лорел Запрянов Коритарова...мн. д-рАбе това някакъв заговор срещу нормалните хора ли е??По имената ще ги познаетеСабуди се юнак балкански 😴😴😴😴Конфискация мутри няма да ви се размине
56
6
 
0
 
! Отговори
Вики Николаев преди 1 месец
Пускайте Нова Телевизия. Гостенка е иранката Кимия Алиотзаде, която ни донесе медал в Тайклондото.
55
0
 
13
 
! Отговори
Така,така преди 1 месец
Пишете си за Алексей Петров.И нито една дума ,че депутатът Пеевски вчера бе посочен като участник във фалира на КТБ,в участие и комисионни при изграждане на Турски поток .Всички Пеевски зависими медии мълчат.Защо ?
54
0
 
3
 
! Отговори
Райко Кравта преди 1 месец
Аз думнах с снайпера Жоро Небинарния
53
0
 
3
 
! Отговори
МАРАША преди 1 месец
63 Правилно народа чака да падне последната тухла от тази разпадаща се държава разграбена от черни и бели ци г ойнери ченгета мутри и мутри ченгета (Това са службашите)
52
0
 
11
 
! Отговори
Лорер 4иFуТ преди 1 месец
61 ВИС и СИК унищожиха българския народ репресираха цяло едно поколение и там другите *** лу ци като тях.А най жалкото е че има олигуфрени които още ги величаят.