Предложение: Успение Богородично да стане официален празник

Патриархът и БПЦ не подкрепят ЛГБТ пропагандата
16 авг 2024 15:51, Инна Ангелова
22

"В християнството образът на Божията майка стои изключително високо, православната църква почита много образа на жената, родила Спасителя Исус Христос. Това трябва да бъде предложено до Министерския съвет и да се прояви политическа воля и МС да вземе решение", заяви богословът д-р Благовест Върбаков в студиото на "България сутрин".

Ако се стигне до това празникът да стане официален, много хора ще се възползват от почивка. Д-р Върбанов даде пример с Гърция, където освен полиция, пожарна и лекари, всички почиват. В Румъния и Испания е по същия начин.

"Защо не в България също да стане този ден официален, тъй като сме православна държава", попита д-р Върбаков. По думите му често пъти религиозната принадлежност се използва като генератор за увеличаване на електорална подкрепа.

"Винаги съм се възпротивявал, че не може на откриване на политическа предизборна кампания свещенослужител да благославя за успех", посочи богословът.

"Патриархът даже няма право на гласуване да изразява особено мнение. По устав при равен на брой резултат неговият глас се удвоява, а при хипотеза на равенство какво става? Решението се взимат синодално. Той е изявител на решенията на Светия синод", уточни гостът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Върбаков каза също, че при който и да е патриарх, Българската православна църква би подкрепила закона, забраняващ ЛГБТ пропагандата.

А по отношение на изявите на дядо Даниил в страната, събеседникът посочи, че в тях няма лошо, стига да не "хранят егоцентрични патриотични чувства".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Общество
Климатолог: Трябва да се съобразяваме с промените в климата, има водна криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Празниците са само за държавните хрантутници. В частния сектор се работи даже в неделя. Много хитро са го измислили- от 1.08 до 15.08.лятна отпуска, после църковен празник 5 дена и до 20.08. никой няма да работи.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От 9 милиона българи три милиона напуснаха страна та през демокрацията. Останахме 6 милиона според стъкмистиката. Прави сметка !
14
0
 
4
 
! Отговори
Въведете ... преди 3 седмици
Вэведете неделята почивен ден за българите - християни! "Бог Си е починал в седмия ден, т.е. престанал да твори. Почивката не е наложена поради умора, защото Бог не се уморява, а за да бъде учреден почивен ден за бъдещото човечество." В Германия магазините НЕ работят в събота следобяд и неделя! Това е време за семейството!!! И в България преди беше така!
13
0
 
5
 
! Отговори
Неделята е за почивк преди 3 седмици
Щом въвеждате религиозни празници, следва да направите неделя НЕРАБОТЕН ден! За християните денят за почивка е НИДЕЛЯТА - денят на преславното Христово Възкресение, както и големите християнски празници.
12
1
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 3 седмици
Аз за Бг частна фирма съм работил само един път, близо 5 месеца и напуснах дори без предизвестие. За български работодатели не работя и никога няма да работя. Има си чужди работодатели, ако няма, ще си открия свой собствен бизнес или ще напусна България.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз съм против. За много професии и то с висока квалификация няма почивни уйкенди. Например здравните работници пожарната дори медиите. Само администра цията , учителите , Ай ти сектора и разбира се бачкаторите са на свободна шайба събота неделя и ваканцията.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е добра идея.Според мен всички християнски празници трябва да са официални почивни дни.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дори и в София не плащат двойно особено в частните фирми никой не плаща. Големите западни фирми не са бг частни фирми. Сложил си ми минус въпреки че написаното е верно. Отличителна черта на либералната демокрация са двойните стандарти , а не двойното плащане.
8
5
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 3 седмици
В частна фирма съм и плащат. Фирмата е английска. Понякога се пада да работиш на официални празници и си получаваш двойно заплащане по закон.
7
9
 
4
 
! Отговори
Чалга дивак преди 3 седмици
Най измисления празник, това възнесение на Дева Мария не е описано никъде в Библията и се е случило само в главите на католическата и православна църква.
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Супер Що си мислиш, че навсякъде плащат двойно? Ти не гледай София!
5
4
 
10
 
! Отговори
Супер преди 3 седмици
Нямам против всеки месец да има по 2 официални празника. Плаща се двойно. Така че съм напълно съгласен. Вместо 300 лева, ще взема 600 лева, за два дни това прави 1200.
4
8
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Да, Успение Богородично трябва да стане официален празник, но на 28-ми август, когато се празнува по светоотеческия /стар/ църковен календар. На 15-ти август го празнуват папистите и новокалендарните икуменисти, които са отпаднали от Христовата Църква.
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямаме нужда от още празници. Ние не подкрепяме руския патриарх преоблечен като български.
2
4
 
7
 
! Отговори
македонец преди 3 седмици
Илинден 20 юли / 2 август / да стане официален празник.
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам какво е спасил този Исус Месията. Жените от първородният им грях ли, пак получават болки при раждане. Болестите и войните ли, пак придължават. Какво е спасил, питам. Той дойде, врътна се каза че е само за малко, че бедните и сакатите са с нас завинаги и се остави демонстративно да бъде разпнат, възкръсна и от тогава нищо, пълно мълчание при всички възможности за обратна връзка, които разполага като божество. До кога се оставяте тези караконджули в расо да ви лъжат. Оставете ни намира