Разрастват се протестите срещу безводието

То мъчи поне 300 000 българи
17 авг 2024 20:00, Стела Стоянова
51
Разрастват се протестите срещу безводието
Снимка БГНЕС, архив

Проблемите с безводието в свищовските села се задълбочават и протестите се разрастват, като приемат все по-драстични форми. Днес хората на два пъти блокираха за по половин час главния път Плевен-Русе. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха пътя в два участъка, съобщава БНР.

В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение. В Горна Студена, Морава и Козловец са на воден режим. Причината са пресъхващи местни водоизточници и старата водопроводна мрежа, по която загубите достигат до 70%. Хората негодуват срещу бездействието на институциите.

Протестиращите срещу безводието в Свищовско затвориха кръстовището при село Горна Студена главния път Плевен-Русе. На мястото са хората от село Горна Студена и от Козловец. Хората са на драстичен воден режим и искат от държавата и от водния оператор ремонт на водопроводната мрежа и откриване на нови водоизточници.

Към 12.00 часа десетки жители на Хаджидимитрово, където заради безводието е обявено безсрочно бедствено положение, и на село Морава, също за половин час затварят пътя Плевен-Русе, но при село Павел.  "Безхаберие тотално! Каптажите, които са горе, не са чистени от 30 години, никой не е ходил, шахтите са отворени, вътре е мръсотия, никой не сменя тръби, канализация, абсолютно нищо, и няма вода. От два месеца и половина нямаме капка вода. Иначе, проблемът е от 30 години", заявиха протестиращите от Хаджидимитрово.

"Взехме водата от Държавния резерв. Тя е 40 литра на човек, които са достатъчни примерно за една седмица. Вариантите са два: да се подмени останалата част от водопреносната мрежа в селото или да се доведе нов водоизточник", добавят те.

23 села в област Велико Търново са на драстичен воден режим. Безсрочно бедствено положение е обявено за свищовските села Овча могила и Хаджидимитрово, и за Горнооряховското село Стрелец. Хората се заканват, че ще бойкотират изборите на 20 октомври заради бездействието на държавата. От Държавния резерв за трите села са доставени и вече се раздават 77 тона бутилирана вода за пиене.

Протестите на свищовските села с пътни блокади продължават и утре.

Поне 300 000 българи живеят в жестоко безводие, припомня "Сега". Основните причини за това са остарялата канализация, текущото лятно засушаване, а и принципното климатично затопляне, които изпразват източниците на вода. България не е подготвена за такъв риск, като има и куриозни случаи - в някои области (Кърджали, Търговище, Шумен) всички общини са с проблеми. В резултат от средата на юли протестите с искане за вода са почти всекидневие в различни селища от страната.

Засега управляващите нямат идея как да се справят с драматичното положение. Преди седмица регионалният министър Виолета Коритарова призна пред депутатите, че в момента липсва дългосрочна стратегия за справяне с кризата - такава, каквато съответства на проблем като глобалното затопляне. Затова усилията досега са били предимно краткосрочни - проучване и изграждане на нови източници, резервно захранване, реконструкция и рехабилитация на напорни резервоари, на довеждащите водопроводи и т.н. Коритарова призова за обща политическа воля. А и подкани общините да кандидатстват за модернизация на водоснабдяването, като средствата за това били налични.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: протестибезводие
Още от Общество
ПП за Хекимян: Крадецът вика "Дръжте крадеца"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
20
 
! Отговори
Хора преди 4 седмици
Какво безводие на второ място сме в ЕС по наличие на минерални извори?!Кой открадна и водата?!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Питайте Гламчо къде е водата... Щом до държавен резерв са стигнали значи положението е зле!
20
11
 
6
 
! Отговори
и те така преди 4 седмици
искате вода ? ами спрете да поливате градините си с питейна вода !
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Към това си представете, ако народът се беше поддал на напъните на САЩ да ни набучат земята в Добруджа и Лудогорието за добив на шистов газ, което изисква огромни количества вода, освен другото! ... Защото, откакно избухна демокрацията, всичко се говори не какво е построено , а колко пари са дадени, и се хвалят, като са дали много пари или щели да получат от някъде си пари! А какъв е житейският резултат?
18
0
 
13
 
! Отговори
Собственик на ВЕЦ преди 4 седмици
Аз да ви кажа, Глобалното изменение на климата е! Ние с частните ВЕЦове не знаем нищо по въпроса!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Управлението на водните запаси е първият признак на държавност от столетия, даже хилядолетия. Не в Египет, а по на запад и досега са запазени 1 300 км водопроводни систени от времето ПРЕДИ Римската империя. Още: болната тема на Европа - Украйна - земя с прекрасна почва и приятни температури, но с много неравномерно разпределни водни потоци - винаги е била обект на въжделения и никога гъсто населена. Водните пътища са ПЪРВИТЕ пътища....
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ужасно е лез вода. В Плевен от обед до към 18ч някъде няма вода, после цяла нощ до сутринта. Като я пуснат, почва едно фучене сума ти време докато тръгне водата, а водомерът върти като луд. Пуснеш пералнята и там, блъска на тласъци водата, ту върви, ту въздух фучи, имам отказали програми на пералнята от тоя режим. Казанчето на тоалетната същата работа, фучи въздух, текне вода, в крайна сметка започна да не спира водата, а просто тече. И там нещо се повреди, а е почти ново, на месеци.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 11 - То, стадото затова се дръпна от изборите. Не че ходи за гъби, а, като няма за кого, не гласуваш или, ако отидеш, с "не подкрепям никого".
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Споре статията в области Кърджали, Търговище и Шумен всички общини са с проблеми с водата, а в цалата страна засегнатите хора били 300 000 хиляди. Въобще съставящите текста имат ли поне тройка по география на България?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ние не "сеем " дървета.Можем евентуално да садим дървета. Иначе наистина те в природата се разпространяват със семена, но много рядко ние, хората го правим със семена. Например с желъди, по-сигурно било, отколкото да се опита с разсад. Самите дървета едва ли ще ви създадат вода. Из целия ни град, особено по главната улица, има големи дървета, които съхнат, включително и защото около ствола им е плочки и асфалт, откъде да дойде вода, мислят ли архитекти и кметове???
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз познавам една жена, която години наред отглежда две плачещи върби. Въпреки, че те не са до река, тя полага неимоверни усилия да ги поддържа мокри дори в голяма суша! Слава богу, че кметът излезе умен и не позволи тези върби да бъдат отсечени, въпреки, че са на улицата! Плачеща върба е нещо много рядко в нашата действителност!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На гнусния и алчен политик от Гербб не му пука! Неговите внуци, ако изобщо има такива ще живеят в Гърция на някой екзотичен остров! Вие мислете, стадото-гласоподавателу!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вълка: ще слушате, за да мога Аз да папкам!
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Вълка си купил една хубава яхтичка за над 1 милион лева от заема от ББР....с вашите парички!
8
0
 
16
 
! Отговори
родител преди 4 седмици
Алчният и гнусен БГ. политик и така наречен бизнесмен-мафиот , го интересуват сам спечелените милиони ,без да мисли , че внуците му може да умрат за това , че унищожават всичко.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 5. Оръжието е в Гербб и сечащите са от Гербб. Няма кой да ги застреля! Не се самозаблуждавайте!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Моите дървета в бащината ми градина бяха изсечени! Аз извиках полиция, а разследващият полицай каза, че там не е имало нищо! Съседите, разбира се бяха предупредени да говорят всичко срещу мен! Това е управлението на белия Гербб!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няколко дървета насадих пред блока в който живея и всичките са се опитвали да ги прекършат. И все някакви пенсии! А аз ги поливам с използвана вода с която съм накисвал мръсни домакински съдове и съм ги изплаквал. Ами всеки ако посади по няколко дървета годишни сигурно ще стане едно по-добро място за живеене. Отделно трябва повече контрол върху сечащите. Ако трябва застерляйте няколко с рязано оръжие и те ще идат за храна на горските животни.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вместо да сеем дървета, дървената мафия ги изсича, продава и след това пали, за да заличи следите! МВР е с тях и нищо не може да разкрие!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бойко ще ви оправи! Делян също! Гласувайте за тях, .......!