Скочи размерът на отпусканите бързи кредити

Той достигна 1200 лева
17 авг 2024 18:00, Стела Стоянова
54
Скочи размерът на отпусканите бързи кредити
Снимка БГНЕС, архив

Средният размер на отпуснатите бързи кредити се повиши през последните няколко години, най-вече поради високата инфлация, като достигна 1200 лв., каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) Николай Цветанов. Той изтъкна, че пазарът на небанковите кредити до този момент не отчита растеж в броя кредити.

В петък Българската народна банка (БНБ) съобщи, че към края на юни 2024 г. заемите от фирмите за бързи кредити са 6,017 млрд. лв. (3,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт). За една година те се увеличават с 22,1 на сто - от 4,926 млрд. лв. в средата на 2023 година (2,7 на сто от БВП). Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити нараства от 45,2 на сто в края на юни 2023 г. до 46,7 на сто в края на същия месец на 2024 година, по данни на БНБ.

Преди дни от Асоциацията предупредиха за нарастващ брой измами с кредити и Цветанов посочи, че потребителите трябва да бъдат изключително внимателни в социалните мрежи, които са опасно място за търсене на потребителско финансиране.

"Небанковото кредитиране се наложи като удобна, достъпна и доверена алтернатива на банковите кредити. Очакваме тази тенденция да продължи, а недобросъвестните участници на пазара постепенно и естествено да отпадат чрез регулация на компетентните органи и отхвърляне от потребителите", изтъкна той.

Според него е възможно да се мисли за промени в сектора, свързани с влизането на България в еврозоната, които обаче ще засегнат по-скоро компаниите, а на потребителите.

При всички случаи трябва да се гарантира и реализира плавно преминаване към новата валута. В този междинен период трябва да се следи от страна на регулаторите внимателно за злоупотреби, за да бъдат те предотвратени, доколкото е възможно, каза Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: БНБбързи кредити
Още от Кино
Почина актьорът Велико Стоянов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
4
 
! Отговори
ПРОГРАМИСТ преди 1 месец
15 000 заплата на месец не ми стига и редовно вземам бързи кредити , беднотия , какво да се прави ...
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите банки спазват християнските традиции да не плащат лихва. Защото те искат всички българи да са праведни.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре дошли в Абсурдистан.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дълговете са лошо нещо. Ще забраним рекламите на дългове. Алчните капиталисти използват медиите за ограбване на населението.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новото нормално на банките е да ограбват вложителите и да подаряват ограбеното на кредитополучателите. И банките ни станаха обратни жендери. То не е вече банка, а крадец на пари с лиценз и държавна закрила.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко трябва да си ***, за да теглиш бърз кредит ...
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ги забраняваме и рекламите на бързите кредити. Рекламира се бедност и изпадане в дългове. А Бойко казва, че бюджетът трябва да е на излишък и да се харчи по-малко от бюджета, за да има мазнинка. Капиталистите мамят народа по телевизията и насърчават бързото затъване в дългове.
15
6
 
1
 
! Отговори
Много прост много преди 1 месец
До 17. До 9. В момента стоковите кредити са с нула процента лихва. Вместо да даваш 4 хиляди спестени пари, много ясно, че ще тегля кредит. Парите ми могат да бъдат инвестирани и след 2 години да са 8 хиляди. Така хем ще имам 4 хиляди, хем телевизор за 0 лева. . . . . Телевизор за 0 лева с други думи не купен, а подарен! Трудно е да си глупав и да не ти личи!
14
11
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
В момента стоковите кредити са с нула процента лихва. Вместо да даваш 4 хиляди спестени пари, много ясно, че ще тегля кредит. Парите ми могат да бъдат инвестирани и след 2 години да са 8 хиляди. Така хем ще имам 4 хиляди, хем телевизор за 0 лева.
13
1
 
15
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 месец
ВСИЧКИ СПИРКИ В ГРАДА СА ОБЛЕПЕНИ С БЕЗБРОЙ ОБЯВИ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ
12
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен9 хвани некой да ти обясни разликата между педесе лева месечно и две заплати накуп на касата, е така как "парите ги имаш"
11
0
 
3
 
! Отговори
Иван до 7 преди 1 месец
Ето затва мразя програмистите.
10
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Като си чел Патиланско царство ли?
9
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
И с точно толкова пада интелекта на материала. Тая статистика е доста показателна.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отядох си и аз на дини това лято. Вкъщи се тъпчем с тях като за последно. Супер са.
7
3
 
15
 
! Отговори
Иван до 7 преди 1 месец
Не сички работим програмисти. Иначе кой ще ти сервира кой ще те вози кой ще ти опиче хлябат кой ще те потстриже кой ще ти сипва безмим кой ще ти шие дрехи кой ще ти поправя колата кой ще ти ремонтира климатика кой ще ти кара самолета кой ще те лекува кой ще осажда престъпници и така натаката и така натаката
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като дете на соца силно се чудех какво е кредит като четях разни книжки. Никой тогава не живееше на кредит, а сега изникнаха едни кредитни къщи и то след ковида особено. Мдаааа....по соца ги в картата парите.бедни, но всичко се кухуваше кеш, а сега си купувам телевизор и ме питат-нали на лизинг? Къв ти лизинг? Имам ги в картата парите. Ще ти плащам 2 години некв телевизор.
5
3
 
32
 
! Отговори
Икономист второ ниво преди 1 месец
В Германия има 5 лиценза за бързи кредити в Испания 2 ! В България 46!!! Това говори достатъчно за държавата естествено като изключим и всичко други абсурди на територията
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван 3 : Морето, драги не е за бедняци. Бедняците нямат работа по морето, мястото им е да работят и да произвеждат материални блага за нас, богатите, така че да станем още по-богати.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам за бързите кредити, но тази година дините са страхотни. От много години не помня толкова сполучлива реколта. Няма празно, всичките са сладки и вкусни.