40% от служителите с работни визи у нас бягат в Европа

Те не остават да се трудят в страната ни
27 авг 2024 08:27, Нели Христова
46
40% от служителите с работни визи у нас бягат в Европа
Снимка: Pixabay/ Joko_Narimo

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите, като се позовават на статистика на МВР.

Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг, е от няколко години и вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да регламентират наемането на работна сила от трети страни и очакват от държавата да регулира по-добре процеса.

Най-често работниците с работни визи от България заминават за Европа. Визата може да им предостави право да се движат на територията на Европейския съюз, но разрешението за работа е само за страната, за която е издадено.

Това създава проблем както за наетите, така и за работодателит и за страните-членки, обяснява Мария Минчева - заместник-председател на Българската стопанска камара.

И сравнява числата за измененията на пазара на труда през последните десет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Общество
Докторант ще съди създателите на подписката срещу ЛГБТИ закона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
12
 
! Отговори
Чудя се преди 2 седмици
Че кой ще работи по -12-13 ч за нищо , те и бьлгарите бягат
41
2
 
14
 
! Отговори
Kuncho преди 2 седмици
Сигурно останалите 40% са в психиатрията към момента:)
40
2
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 2 седмици
Много са глупави тея непалци. Чисто 800 лв с подсигурена храна и квартира нема да намерат никъде.
39
1
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
*** работодатели пиха по една студена водица.Платиха за разрешителни на работниците,а те взеха,че си биха камшика към Западна Европа.Случва се на баш тарикатите.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пуснете хората да работят където искат. свобода на движението бро. Също свобода да си нищоправец
37
1
 
11
 
! Отговори
Хайде сега да видим преди 2 седмици
Като се движат из територията на ЕС, ще си намират работа в сивия сектор, и в Западна Европа го има. Да видим сега дали онези ще започнат да ни връщат хора, които са дошли в ЕС за да работят. Защото засега ни връщат само неинтегрируеми, крайни фанатици, криминално проявени или психично болни.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой нещо друго ли е очаквал?
35
1
 
25
 
! Отговори
Ганчо преди 2 седмици
Много странно, че вече никой не иска да ми работи без заплащане. Давам достатъчно големи заплати за храна стигат. Чудни хора, защо бягат от България?
34
2
 
33
 
! Отговори
Ганя преди 2 седмици
Г.а.н.ч.о. работодателя не иска да плаща и да внася осигуровки! Ако може и без пари да работиш ще е най-добре! Мечтата на първобитния меринджей е да е шеф и да идва на работа с комплексите си и да сочи с пръст! Такива са за утрепване веднага!
33
1
 
21
 
! Отговори
Това достойно преди 2 седмици
показва, че чужденците не са по глупави от българите! След като могат да работят в България, значи могатжда работят и напр. в Германия! Нали пазара е единен общ! Дебеловратите мутробизнесмени да се научат да плащат! Не може всичко за G-Class и ***!
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Mи то въобще идеята да се вкарват хора от втори и от трети страни, вместо да се плащат достойни заплати на българи които знаят и могат, е идиoтcка. То ако става дума и самите българи от десетилетия ходят да работят в чужбина. Тия гавaнки които внасят хора от Индия, Бангладеш, Тайланд, Виетнам и Узбекистан, какво си мислят точно? Тези чужденци са негодни за живот в България. Камо ли да работят.
31
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
наемането на работна сила от трети страни е криминално и трябва да спре! Това абсолютно не е решението на нито един проблем с работната сила в България, но ще създаде много повече проблеми в бъдеще. Не може да са някакви работодатели егоисти да си играят така с бъдещето на страната.
30
2
 
24
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
А как така заминават в Европа, като България е в Европа ??? Заминават от Европа за Европа ??
29
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 2 седмици
Би ли споделил нишата в която работиш и как работиш едновременно за няколко клиента?
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и българите бягат от нашите дебеловрати бизнесмени демократи. Като цяло българите сме с добро образование и квалификация и сме търсени за работа в чужбина. Все още нивото ни е по-добро от това на Запад за хората на 35 годишна възраст.
27
4
 
8
 
! Отговори
do 24 преди 2 седмици
Както европеец няма да върши слугински труд на запад и той си е запазена марка за неуки неграмотници от Балканите, така и европеец няма да дойде тук да върши слугински труд. Схвана ли или да обясня, че сме най-неграмотната нация, редом до сърби и румънци в Европа?
26
3
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 2 седмици
До Анонимен,ами да хукнат,какво им пречи,ако са искали отдавна да са хукнали,но са останали,защото тати носи,мама меси,краденето е сладко,тая заплата са ти я подарили без да си мръднеш пръста,в българия стоиш,само ако можеш да крадеш,независимо дали си роден тук или си придошъл,който не е могъл да краде отдавна се е изнесъл,така че не се оправдавай
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На сила ли ще ги държите бе муттри?
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А защо са ни работници от трети страни? ЕС е голям и нашите дебеловрати бизнесмени могат да си наемат работници от другите държави от ЕС. Например от Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Австрия, Италия, Испания и т.н.
23
3
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 2 седмици
Имах предвид заплатите на слугинажа. 99% от емигрантите *** са служинаж. Ти си изключение, но отдавна в ИТ сектора в България нето взимаме повече от нетната заплата на колегите ни в Германия и Австрия. И долу ти е написал човекът какво правим тук- на заплата + на 2-3 места фрийланс. Швеция е уредена, хубава, приветлива. С отворени обятия цял ЕС чака КАДЪРНИТЕ българи. Само заради манталитета на нашенците бих се махнал от България, но съм в една среда с качествени заможни хора- не сме малко.