Днес е Секновение - денят и нощта се стигат

Забранява се яденето на зеленчуци с червен цвят
29 авг 2024 09:26, Петър Бойчев
11
Днес е Секновение - денят и нощта се стигат
Снимка Уикипедия

На 29 август се отбелязва Обсечене или Секновение. Според народни схващанияте на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене.

Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Скриват се и демоните на природата - самодивите. Смята се за “лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи и да не се започва нищо ново. Някъде през нощта палят огньове за предпазване от злите сили. Стопаните събират диви плодове (дренки, киселици) за зимнина, иначе не се работи. Вярването за отрязаната глава на св. Йоан забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

Това е вторият летен празник (след Eньовден - празникът на раждането на Св.Йоан) на християнския светец, този път посветен на смъртта му. Той се нарича Секновение и поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта, стават равни. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките; ако наруши забраната, ще се пресече.

Православната църква свързва празника с отсичането на главата на св. Йоан Кръстител и носи още названията: “Обсечение”, “Св. Йоан с отсечена глава”, “Църн св. Йоан”. В житието на светеца е упоменато, че св. Йоан Кръстител е обезглавен по желание на царица Иродиада, която встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Предтеча. Учениците погребват тялото му, а главата остава като реликва. Константин Велики я премества в гр. Емеса. По-късно е последователно пренасяна в Халкидон, Цариград и Комана.

На същия ден в България се празнува и християнският празник Св. Седмочисленици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, и Светите братя Кирил и Методий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Общество
Откриха контрабандни цигари в бетон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Главата на свети Йоан Кръстител се пази в Дамаск Сирия в една много голяма джамия, която през времето е била едновременно и джамия, и църква. Всъщност точно тамошните хора я открадват от каруцата, на която е изложена, за да се разнася из страните за всяване на ужас сред населението. Хора от земите на днешна Сирия (Антиохия) я открадват от каруцата и я скриват в сандък, който оставят в божи храм. След няколко века отварят сандъка и главата все още е като жива. ... Прочетете повече, има смисъл!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хубаво е православната църква да се отърси от суеверията, в който вярва. Християнската вяра трябва да се базира текстовете на Библията, а не на някакви глупости, които някой си ги е измислил. Само Библията е Истина!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щуротии, кога е живял св. Йоан, кога са били внесени в Европа доматите и дините от Америка - има няма 16 века разлика
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
:)
6
1
 
15
 
! Отговори
Случарн минувач преди 2 седмици
Каша от суеверия, глупости и измислици, нямащи общо с православния празник, е тази статия. Срамота е писането по теми, които авторът изобщо не познава. Апропо, Св. Седмочисленици е на 27 юли.
5
2
 
13
 
! Отговори
Метеоролог преди 2 седмици
Днес от изгрев до залез са 13:17 ч. Изгрев 06:48, залез 20:05. Равноденствието е по време на Есенното слънцестоене. Нещо са избързали с 1 месец, и да, в 21 век да си говорим за ограничения и забрани малко започваме да приличаме на едни други държави, по на Изток от нас!
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоз брадат дявол що е с розови крила :)))
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой, попа забранява!? Да се напопи за да го натаковат. Аман от религиозни простотиии. Живеем в 21 век.
2
5
 
10
 
! Отговори
Я у лево бре! преди 2 седмици
Забранявало се зеленчуци да се яде.Що за иидиотия?!
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Попа празнува Св. Йоан с отсечена глава, - а защо е отсечена :)))