От "Ние, потребителите" зоват за закон за инфлуенсърите

Във Франция вече има подобна практика
29 авг 2024 10:41, Нели Христова
29
От "Ние, потребителите" зоват за закон за инфлуенсърите

Закон за регулиране дейността на т. нар. "инфлуенсъри" ефективно би намалил случаите на промотиране от страна на влиятелни личности на продукти и модели на поведение, които могат да се окажат вредни за здравето, живота и психичното развитие на подрастващите и на други уязвими групи потребители. Това мнение изразиха от онлайн платформата "Ние, потребителите" в писмо до медиите по повод разпространяваната в социалните мрежи скандална реклама на енергиен продукт с участието на популярно лице.

Този закон следва да регламентира всички аспекти на дейността на влиятелните личности, особено в социалните мрежи. На първо място – гарантиране качеството и безопасността на промотираните от тях продукти. След това – верността на отправяните послания и непрестъпването на законите. И не на последно място – предвиждането на санкции при нарушения – на инфлуенсърите, на агентите им, както и на наемащите ги рекламни компании, на които да се вменят задължения да проверяват лицата, които ангажират за инфлуенсъри при техни кампании и др.

До приемането на такъв закон всеки отделен случай трябва да бъде разглеждан през призмата на транспонираната в Закона за защита на потребителите в България директива за нелоялните търговски практики. При доказване на такова нарушение, виновните лица ще могат да бъдат наказвани много по-сериозно – със санкции до 70 000 лв. и забрана за повторно прилагане на порочната практика.

От "Ние, потребителите" напомнят, че във Франция има действащ Закон за инфлуенсърите, който държи сметка на всички "замесени" при изготвянето и разпространението на реклама, за която се счита, че е извън правилата – от рекламните агенции, през инфлуенсърите и техните агенти до социалните платформи. Наказанията за неспазване на разпоредбите могат да достигнат до две години затвор и глоба от 300 000 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Махайте тая или ще ви съдим а да видим
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Алоооу медиите махнете веднага тая в О Н я от ефир яснооо
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ParisSG1970Под айфеловата кула още ли ухае на френска урина ?
20
1
 
2
 
! Отговори
Lina преди 2 седмици
До 16 и аз това пиша, явно иронията не се е усетила. Естествено , че НЕ може. Още повече -:рекламиатбсе все поврче такива " бевредни" добавки и т.н
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 18, за съжаление и полицаите не са готини, щото могат само ДРЪН да правят и над половината от тях са с интелекта на тая кокошка.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малки дежа гледат и подръжават на Еми Тротинеткаджийката, гамена Чеченец и тази наркоманка. Гледат ги и си мислят че това е готино. Не това е готино. Знаете ли кои са готини? Полицаите. Хайде да видим на видео как един полицай влиза с ДРЪН и им приключва на тези инфуенсърчета купона. Това вече ще е готино.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бе, тази неадекватка - няма ли да спрете да ни я бутате в полезрението? Или и в редакцията на ДНЕС също се борите за кликове и лайкове и друго не ви интересува?!
16
1
 
16
 
! Отговори
до 12 преди 2 седмици
Напротив, не може всяка кифла с основно образование да дава акъл за здравословни диети и начин на живот, и прочее, което може в дългосрочен план, вместо да помогне, сериозно да навреди. Същото важи и за всеки новоизлюпен финансов консултант, който е спечелил 1000$ в еторо и си е повервал, че е големата работа и вече може да раздава съвети срещу заплащане. За тия неща си трябва образователен ценз, практика и опит.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За едно е права: възпитавайте децата си така, че да заплюват подобни на нея уру нгели в лицето където и да ги видят! Тази е престъпничка вече два пъти! ЗАТВОР за това долни ни що жество!
14
0
 
16
 
! Отговори
Това е престъпление! преди 2 седмици
За тази ***, това е търсена реклама! Нея изобщо не я интересуват последствията за подрастващите, а единствено парите които ще прибере. Вижте в репортажите с нея, колко нахалство, арогантност и наглост има в това същество. Тя била го ползвала и нищо не й станало, следователно прашеца е безвреден... Толкова елементарни разсъждения и некомпетентност показва тази Диона... Но, незнанието и невежеството, не я правят невинна! Да е мислила, като се е захващала да зарибява деца!
13
1
 
7
 
! Отговори
Lina преди 2 седмици
Е как така ? Сега всички бе зд елници с ай фон какво ще си снимат. каПитонова как ше продава курсове по 20 000 лв. Кой ще рекламира вайпове, вафли, сокчета. Всякскви мазила
12
0
 
10
 
! Отговори
Afuera преди 2 седмици
Стига законииии!!! Само нови и нови закони са ви в главите!!! Със закони морален упадък не се лекува! Научете се да давате добър пример и да си възпитавате децата вместо да измисляте все по-банални и парадоксални закони. Закон за инфлуенсъри първо трябва да дефинира дивотията "инфлуенсърство", което не е сериозно! Умиращите народи се вкопчват във все повече и по-специализирани закони, както умиращото тяло в повече и по-специализирани лекарства!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8 - Ами няма лошо, да ти кажа. Поне социалнте мрежи да се спрат.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Муа ха ха - A защо да няма? В момента всеки без кетпап си слага тила и прави, квот си иска, а псоле влияе лошо на цялата индустиря.
9
0
 
3
 
! Отговори
щом зоват ок преди 2 седмици
то 2 лв ако искараш в мрежата , те канят да платиш данък някакъв . 3 прахчета и 10 долара печалба - 3 долара данък . потребителите слъгват и недават нищо . ахахаха
8
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Започна се с репресиите. Утре ще забранят и Интернет, че може да се окаже вреден за "физическото и психическото здраве"....Забраниха Лгбт, ще забранят инфлуенсърите, както и концертът на Ед Шийрън сигурно ще бъде отменен, щото щял да отправи специален призив от сцената за подкрепа на Лгбт в България! Възраждане са бесни.
7
4
 
3
 
! Отговори
ParisSG1970 преди 2 седмици
Не може да се сравнявате с Франция, правилата и глобите наистина са затегнати и не може всеки да прави каквото си поиска. Няколкото предградия около големите мегаполиси и които са пълни с мигранти не са представителни за цялата страна и не представляват нито Париж, нито Франция, нито манталитета в страната! Още повече, че няма чалга и свързаната с нея простотия, както и това съвсем в прав текст да можеш да си търсиш хапчета, опиати, дроги, балони и какво ли още не!
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рова ще застраши демокрацията не става.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как се разбира че някой е инфлуенсър ? Пичове във Франция разни талибани пускат клипчета как да си направят бомба с подръчни средства или дали хлорът от препарат за битова химия е достатъчен за да убие човек, Ето затва ги гледат и следят щото по улиците на Франция е пълно с превъртяли араби и африканци. Да се прави паралел между Франция и България е смехотворно България е много по сигурна държава. Във Франция по Коледа или Великден винаги маймууняците правят атентат. Па гледайте малко новини .
4
5
 
9
 
! Отговори
Муа ха ха преди 2 седмици
Оставете кухата лейка, ама поредното НПО се опитва да си заслужи паричките. Ако се приеме такъв закон от "Ние потребителите" трябва да поиска и закон за обущарите, ключарите, ИТ, стругарите и какво ли още не. Смях. Човешкото безумие, а не точно безумие, но стремеж да си заработил билетите стотинки край няма.